Eroii nu mor niciodată. Anca Dragu, președinte al Senatului, și Sergiu Hossu, șef al Cancelariei Prim-Ministrului, la ceremonialul de la Monumenul Eroilor din Bistriţa
Ziua Eroilor, sărbătorită odată cu Înălțarea Domnului, este un prilej de recunoștință pentru cei care au făcut sacrificiul suprem în slujba umanității.
În seria de manifestări dedicate „Zilei Eroilor”, militarii din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” au desfășoarat activități în memoria celor care au stropit cu sânge pământul sfânt al țării. Marți, militari din cadrul unităților Brigăzii au participat la o campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița. În aceeaşi zi alături de elevii de la Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița, miliarii au desfășurat activități de întreținere, îngrijire morminte și plantare de flori, în Cimitirul Eroilor Bistrița. Miercuri, la Cercul Militar Bistrița, a avut loc loc un Simpozion dedicat Zilei Eroilor alături de reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala județeană BN ”Colonel Liviu Rusu”.
De Ziua Eroilor, s-au desfăşurat ceremonii militare religioase de comemorare a eroilor și depuneri de coroane de flori în Piața Eroilor din Bistrița, la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar ” Mihai Viteazul”, Ferma Cavalerilor și în Cimitirul Municipal la mormântul Slt. (p.m) Cristian- Petru FILIP, precum şi la Bustul Generalului
erou Grigore Bălan în satul Blăjenii de Sus.
La activitățile organizate la Monumenul Eroilor din parcul Petru Rareș au luat parte preşedintele Senatului – Anca Dragu, şeful Cancelariei primului-ministru – Sergiu Hossu, prefectul Stelian Dolha, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, primarul Ioan Turc, deputaţii Diana Morar şi Lorant Sas, subprefecţii Decsei Atilla şi Lorand Toth, vicepreşedintele CJ – Ciprian-Tiberiu Kecsekes Simionca, viceprimarul Călin Stan, fostul parlamentar Ionuţ Simionca, şefi de instituţii militaritarizate din cadrul MAI, şefi de instituţii deconcentrate, elevi de la Colegiul Tehnic Infoel însoţiţi de prof. Cristina Rus, veterani de război, cadre militare în retragere şi rezervă , dar şi mulţi bistriţeni.
Slujba de pomenire a fost oficiată de Arhimandrit Dumitru Cobzaru – Exarhul mănăstirilor, alături de părintele arhidiacon Dan Vâscu (director Radio Renaşterea), de la Mitropolia Clujului şi de preoţii bistriţeni Emanuel Vidican, Lucian Blaga, Sorin Moldovan, Cristian Marţian – Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, Ovidiu Halas – Unitatea Militară Prundu Bârgăului.
„Ne-a dăruit Dumnezeu o zi superbă de Înălţare şi, totodată, de Ziua Eroilor. Această asociere este plină de înţelesuri. Eroii nu mor niciodată. Suntem oameni care avem diferite convingeri politice sau suntem de diferite credinţe, de diferite rituri, totuşi patria şi eroii sunt numitorul nostru comun. Glorie eternă tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această ţară să fie una relativ rotundă, pentru că mai avem până la a spune: Da, România este într-adevăr rotundă.pentru a avea în propriile noastre mâini destinul. Ieri am participat la un eveniment care, vă mărturisesc, m-a emoţionat foarte mult, organizat de Asociaţia Militarilor în Rezervă, am văzut, am ascultat copii care sunt interesaţi de istoria ţării şi de eroii neamului nostru. S-au oferit şi premii pentru lucrări scrise de aceşti copii. E un lucru remarcabil. A-i chema pe eroi din mitologie în realitate, de a-i readuce din mitologie în realitate, a ne aminti că au fost oameni din carne, sânge, că au suferit, că s-au bucurat, că au luptat şi au murit pentru această ţară e un lucru obligatoriu pe cvare trebuie să-l facem caexerciţiu, nu doar de Ziua Eroilor. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi contribuit la organizarea acestui eveniment şi vă doresc o zi binecuvântată” a declarat primarul Ioan Turc. Prefectul Stelian Dolha a ales de această dată ca timpul alocat discursului său să îl ofere Andrei Măierean, elevă în clasa a V-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, câștigătoare a concursului organizat de Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria”.
„Astăzi nu o să ţin eu discursul despre Ziua Eroilor sau mesajul pe care ar trebui să-l rostesc de fiecare dată de Ziua Eroilor ci o să fac un transfer. Aşa cred că trebuie să fie. Este spre o elevă din clasa a V-a de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” de la Beclean, o elevă care ieri a câştigat premiul I la o secţiunea frumoasă pe care a amintit-o şi domnul primar, organizată de către Asociaţia „Cultul Eroilor Regina Maria” şi-i felicit pentru acest lucru. O poveste despre eroii noştri. Povestea ei e minunată, e povestea celor 100 de scrisori venite de pe front. Cred că aşa personalizăm istoria. Astfel de exemple trebuie să le dăm. I-am felicit ieri, îi mai felicit o dată şi o rog pe Andra Măierean să vină şi să spună povestea ei”- Stelian Dolha.
Eleva a povestit despre “Eroul din familia sa într-o sută de scrisori”: „Străbunicul s-a născut în 3 aprilie 1922 în localitatea Piatra, iar la 21 de ani a ajuns pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dorul de părinți si de frați îl face să scrie și să le trimită scrisori și vederi din război, la care îi răspunde fratele său mai mic, Nelu. Luat prizonier și dus cu trenul în Rusia, aruncă un bilet într-o gară, iar acest bilet ajunge acasă după întoarcerea străbunicului din război. Știam de mică de existența scrisorilor trimise de pe front de străbunicul meu, scrisori pe care tata le păstra cu mare drag într-o cutie. Din când în când, le mai rasfoiam și eu și îl provocam pe tata să-mi relateze mai amplu întâmplările descrise acolo. Străbunica, soția eroului din scrisori, trăiește și îmi povestește și ea cu drag despre străbunicul Grigore. Lucrarea cu care am participat la acest concurs scoate la lumină întâmplări reale din război, scrise simplu cu creion chimic pe cărți postale îngălbenite de vreme, cărți expuse de tata, în copii scanate și scoase la tipografie, în subsolul catedralei din Beclean. Acum, străbunicul Grigore nu mai este, ne-a părăsit în anul 1997, dar au rămas scrisorile și tata care mi le citește mie pentru a înțelege că istoria și războiul nu sunt o poveste, ci sunt fapte reale trăite de cei dragi. Creionul chimic, instrumentul de scris de pe vremea aceea, sper să mai rămână imprimat peste ani pentru ca și eu la rândul meu să citesc scrisorile copiilor și nepoților mei.”
Înainte de depunerea de coroane, au fost rostite numele tuturor eroilor cunoscuți căzuți la datorie și care se odihnesc în cimitirele Bistriței.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți eroii neamului român!
Citiţi şi:
- Blăjenii de Sus, prima ediție a simpozionului: „EROII JUDEȚULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD, EROII NEAMULUI ROMÂNESC”
- Asociațía Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județeană Bistrița-Năsăud „Colonel Liviu Rusu”, la ceas de bilanț
- Eroii, omagiaţi în carte
- 100 de ani de la înființarea „Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, evocată la Blăjenii de Sus
- Ziua Veteranilor de Război, marcată la Bistriţa. Zece dintre cei 41 de veterani bistriţeni, prezenţi la ceremonial
Comentarii
Motto:
“E azi serbarea eroilor și desigur se au în vedere de fireasca recunoștință a nației aceia cari, în zilele hotărâtoare de unde a ieșit , cu multe silinți , cu mult sânge și lacrimi , România de astăzi, cu tot ce cuprinde din vieața neamului, au plecat de la vetrele lor , la care atâția nu erau să se mai întoarcă , fără a se opri la câtă sărăcie, grijă si durere lasă în urmă.”
(Nicolae Iorga- EROI ȘI EROISM, în Neamul Românesc, 8 iunie 1935)
Cu toate că Bistrița dispune încă din perioada interbelică, de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, în anul 2009 un primar incult a mutat statuia lui Petru Rareș din piața cu același nume pentru a face loc unui monument controversat în formă de Sulă tocmai lângă Prefectură, numai pentru a satisface comoditatea politicienilor de astăzi de a nu se mai deplasa la locul unde își dorm somnul de veci eroii neamului.
După cum se știe din presa vremii, în anul 1938 pe 28 august, a avut loc sfințirea cimitirului eroilor din Bistrița, iar după Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala ortodoxă, de pe strada Odobescu s-a organizat o procesiune la care participanții au străbătut pe jos distanța de la Catedrală până la Cimitirul Eroilor de pe Drumul Tărpiului.
De aceea, ar trebui ca măcar de „Ziua Eroilor” politrucii de astazi să lase comoditatea de-o parte și să se deplaseze la CIMITIRUL EROILOR de pe str. Tarpiului, cu atât mai mult cu cât tot acolo a fost amplasat cu câtiva ani în urmă și monumentul Eroilor din Dealul Crucii. De asemenea, tot aici iși doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care și-a pierdut viata în Afganistan. Si in alte părți, aceste ceremonii comemorative ocazionate de Ziua Eroilor se desfasoară la Cimitirul Eroilor din orasele respective, asa cum ar fi normal si la Bistrița. Ar mai trebui ca măcar aleea centrală din Cimitirul eroilor să fie mai bine întretunută, iar capela veche să fie renovată si transformată în paraclis pentru pregătirea ceremonialurilor religioase ce se desfășoară aici. Monumentul dub formă de lumânare din piața Petru Rareș și-ar găsi un loc mult mai potrivit în Cimitirul Eroilor, decât lângă prefectură, unde nu are nici o semnificatie decât aceea de a da naștere sintagmei: „Ce are sula cu prefectura”.
Ca la noi , la nimeni. Fostul primar Ovidiu Cretu le căuta cu „Lumânarea”. Incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la cimitirul eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor are loc la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.
Adaugă comentariu nou