6 investigații medicale recomandate pentru evaluarea sănătății sânilor

Cancerul de sân reprezintă o problemă de sănătate importantă, dar care poate fi tratată eficient și cu succes dacă este diagnosticată în stadiile incipiente. Acesta este motivul pentru care li se recomandă femeilor o serie de proceduri și investigații periodice pentru evaluarea sănătății sânilor. 

1.Autopalparea

Autopalparea este o etapă importantă a supravegherii sănătății sânilor. Recomandarea specialiștilor este ca aceasta să fie realizată săptămânal, după o inspecție vizuală a acestora în fața oglinzii, efectuată inițial cu brațele pe lângă corp și apoi cu brațele ridicate [1]. 

Palparea se realizează cu minuțiozitate, atât în poziție culcat cât și la verticală, și orice modificare înregistrată trebuie discutată cu medicul specialist și investigată în continuare. 

2.Ecografia mamară

Ecografia mamară este investigația recomandată femeilor cu vârsta mai mică de 40 ani, pentru monitorizarea sănătății sânilor. Ea se poate efectua anual, este ieftină, neinvazivă și lipsită de contraindicații, așadar e considerată un test de screening util și recomandat [1]. 

Ecografia mamară poate fi efectuată inclusiv în timpul alăptării, cu mențiunea că țesutul mamar mai dens poate îngreuna vizualizarea [2]. 

Cu ajutorul ecografiei mamare se pot identifica eventuale formațiuni existente la nivelul sânului și se poate evalua consistența acestora, pentru a stabili dacă e vorba despre o masă solidă sau despre un chist [1]. 

3.Elastografia mamară

Elastografia mamară, denumită și sonoelastografie, este o metodă complementară ecografiei mamare, al cărei scop este determinarea elasticității unei formațiuni patologice în comparație cu țesuturile sănătoase din vecinătate [3]. 

Sonoelastografia mamară este recomandată în cazul necesității unui diagnostic diferențial între un nodul mamar benign și unul malign, în vederea evitării unei investigații mai invazive, de tipul unei biopsii  [2]. 

Sonoelastografia mamară nu înlocuiește mamografia sau ecografia, este neinvazivă, nedureroasă, nu are contraindicații și poate fi efectuată în orice moment al ciclului menstrual. Este recomandată în cazul nodulilor mamari suspecți și pentru evaluarea formațiunilor de dimensiuni mici [1]. 

4.Mamografia

Mamografia este o radiografie a țesutului mamar, utilizată ca metodă de screening pentru identificarea precoce a cazurilor de cancer mamar. În cazul femeilor sănătoase, cu vârsta mai mare de 40 ani, ea se efectuează o dată la fiecare 2 ani, ca test de screening pentru identificarea apariției unor eventuale leziuni [2].

Există și alte situații în care mamografia este indicată ca investigație medicală menită să contribuie la formularea unui diagnostic:

  • Ulterior apariției unor formațiuni noi la nivelul sânului sau la axilă;
  • Ulterior apariției unei modificări de formă sau dimensiune a sânului;
  • Ulterior unor modificări la nivelul pielii sânului: roșeață, denivelări etc;
  • Ulterior apariției unei scurgeri mamelonare;
  • Ulterior unei modificări de poziție a mamelonului [1].

Expunerea la radiații este minimă în timpul acestei investigații, așadar nu reprezintă un motiv de îngrijorare [2]. Rezultatele pot fi transmise în aceeași zi, sau în termen de câteva zile, în funcție de disponibilitatea medicului și de politica respectivei clinici. 


5. RMN-ul mamar

RMN-ul mamar este o investigație neinvazivă, lipsită de riscuri și de efecte adverse, recomandată în anumite situații specifice:

  • Femei tinere cu un risc crescut de a dezvolta cancer de sân datorită unei anumite mutații genetice sau unui istoric familial de cancer mamar;
  • Pentru identificarea și monitorizarea unui tip de cancer mamar denumit cancer lobular, care nu poate fi urmărit suficient exclusiv cu ajutorul ecografiei și mamografiei [1]. 

RMN-ul poate dura, în unele cazuri, până la o oră și jumătate. Este posibil să fie necesară injectarea unei substanțe de contrast, pentru o mai bună vizualizare a țesuturilor și a gradului de vascularizație a acestora. 

6.Biopsia mamară

Biopsia mamară se realizează în momentul în care medicul identifică o leziune sugestivă pentru un neoplasm mamar și dorește o confirmare a tipului de cancer și a gradului de extindere al acestuia. 

Există mai multe tehnici de biopsie: biopsia cu ac fin, biopsia cu ac gros și biopsia chirurgicală sunt doar câteva dintre ele. Medicul este cel mai în măsură să indice tipul de biopsie adecvat în cazul tău particular, pe baza rezultatelor obținute la investigațiile precedente [3]. 

Utilizarea metodelor de screening pentru cancerul mamar a permis identificarea precoce a eventualelor leziuni și tratarea cu succes a acestora. Nu uita să ai grijă de tine și programează-ți următoarea vizită în cabinetul medicului senolog! 

Bibliografie:

  1. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/getting-diagnosed/tests-diagnose afișat la 30.08.2022;
  2. https://www.breastcancer.org/screening-testing afișat la 30.08.2022;
  3. https://www.acog.org/womens-health/faqs/mammography-and-other-screening-tests-for-breast-problems afișat la 30.08.2022.

 

Sursa foto: www.pexels.com

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5