Top 5 greșeli frecvente când folosești aparatele foto pe film
Pasiunea ta pentru fotografie te determină să încerci lucruri noi? Una dintre provocările pe care fiecare fotograf le încearcă este utilizarea aparatelor foto pe film. Îți prezentăm în continuare cum să manevrezi camere foto cu film și ce greșeli să eviți, ca să obții poze reușite.
Ai grijă la indexul de expunere - să nu greșești reglajele pe film
O greșeală frecventă când faci poze pe film este evaluarea greșită a intensității luminii ambientale. Alege un ISO adecvat, în funcție de reglajele pe care le necesită fiecare tip de film foto. Citește cu atenție caracteristicile precum index de expunere, sensibilitate a filmului la lumină. Pe fiecare cutie de film foto este notată valoarea ISO, ce variază de la 100 până la peste 6000, la filme foto speciale. Cu cât ISO este mai redus, cu atât filmul foto este mai puțin sensibil la lumină. Când vrei să faci poze în aer liber, alege filme cu ISO mic, mai ales dacă este soare afară. Folosește-te de exponometru și învață să alegi filmul foto potrivit în orice situație, în funcție de intensitatea luminii ambientale.
Atenție la setările ISO pe aparatul foto - corelarea film-aparat
Nu-i de ajuns să verifici valoarea ISO a filmului. O greșeală frecventă a fotografilor este că uită de corelarea setărilor ISO ale filmului cu cele ale aparatului foto. Optează pentru camere foto ce au sisteme electronice pentru ajustarea acestor valori. Caută role de film inscripționate cu DX code, ca să beneficiezi de ajustarea automată a valorilor ISO. Dacă ești totuși în situația să faci manual aceste reglaje, utilizează reperele ISO Dial de pe obiectivul foto și stabilește timpii de expunere pentru obturator, astfel încât să ajungă cantitatea optimă de lumină ambientală pe emulsia filmului.
Nu uita că filmul foto este sensibil la lumină
Nu te grăbi la manevrarea camerelor foto pe film. Dacă rola de peliculă foto intră în contact cu lumina, filmul se voalează. Această greșeală distruge tot efortul tău de a realiza poze artistice, într-un cadru interesant. Obișnuiește-te să deschizi aparatul foto doar în locuri întunecoase, astfel eviți deteriorarea filmului foto. Dacă n-ai certitudinea că ai retras complet pelicula din cartușul aparatului, mergi la un laborator foto, ca să reușești extragerea filmului, fără riscuri de voalare, rupere sau zgâriere.
Vezi să nu introduci incorect filmul în aparat
Atenție la introducerea filmului în aparat! Poți să greșești dacă nu manevrezi cu atenție tamburul de tractare, iar pelicula nu trece prin fața obturatorului. Ajungi să pozezi în gol, fără să realizezi vreun cadru. De asemenea, există riscul să pui filmul invers, din grabă sau dacă nu știi cum se introduce pelicula foto în aparat. Asigură-te că ai înțeles manevrele de încărcare a filmului în camera foto. Nu uita că baza filmului are o textură lucioasă, care trebuie să fie orientată spre capacul aparatului foto.
Nu ignora specificațiile diferitelor filme pentru aparate foto
Te-ai decis să utilizezi camere foto pe film? Nu te grăbi să le cumperi de oriunde, comandă un aparat foto pe film de pe f64.ro, ca să beneficiezi de toate detaliile necesare în alegerea unei camere foto. Citește cu atenție recomandările specialiștilor, urmărește blogurile de arte vizuale și tutorialele de pe rețelele sociale. Învață diferența dintre filme foto pentru exterior, filme de interior și filme cinematice. Utilizează acele camere foto potrivite pentru fiecare tip de peliculă, în funcție de specificațiile tehnice și detaliile optice prezentate.
Reține sfaturile prezentate și evită greșelile frecvente ce apar când folosești aparate foto pe film!
Sursa foto: Shutterstock
Imaginea poate fi descărcată de aici
Adaugă comentariu nou