Marea trecere, al treilea volum al lui Ștefan Ghioc din Năsăud

Chimistul Ștefan Ghioc din Năsăud, a scos a treia carte la Editura „Vatra Veche” din Tg. Mureș, director scriitorul Nicolae Băciuț, carte intitulată „Marea trecere”, o carte cu povestiri, ce ne-a oferit-o azi, 18 octombrie 2023, ca un simbol al prieteniei cu următoarea dedicație: „Familiei Lucreția și Ioan Mititean, cu respect și gratitudine pentru frumoasa activitate pe tărâmul culturii”. Îi aducem sincere mulțumiri și îi promitem lecturarea grabnică deoarece cartea pentru noi este o sărbătoarea a sufletului, cum este și pentru scriitorul Ștefan Ghioc o mărturisire a faptelor, a gândurilor și sentimentelor intime, o confidență, destăinuire și mărturisire.

După volumul de poezii „Omul pom” apreciat de universitarul ieșean Gavril Istrate și  nu demult romanul „Pământ miraculos”, iată că a sosit vremea  povestirilor ca în cartea  „Hanul Ancuței” de Sadoveanu, dar nu cu 9 povestiri cum a așezat în acest volum marele nostru povestitor, ci cu 18 povestiri  caracterizate prin trăirile lui de suflet, cu mesaje scrise din adâncul ființei sale.

Prin cartea de față, autorul a mai construit un edificiu spiritual prin povestiri sociale, istorice, mitologice și satirice, cu accent pus pe întâmplări și pe situații,  mai puțin pe personaje.  Redă o experiență umană general valabilă. Un adevărat  ceremonial al povestirii cu punctul de pornire de la o stare sufletească în care naratorul este personaj sau martor, priceput în extragerea unor învățături sau întâmplări pilduitoare cu caracter exemplar. Povestiri în care descrierea și dialogul  se îmbină cu narațiunea, fiind individualizate prin descrieri succinte ce mențin atenția cititorilor, prin personaje „ce aduc lumina creației, cum spune autorul, și multe dintre ele se află printre noi dar nu le acordăm importanța ce li se cuvine, le trecem cu vederea umblând după himere care ne consumă atât de strict drămuitul  drum prin viață”.

Cele 18 povestiri frumos rânduite în cele 207 pagini, ne îndeamnă să  eliberăm prejudecățile, constrângerile și gândurile negative care ne risipesc energia și ne obosesc mintea. Cartea este un prieten de nădejde al omului și ne face să nu fim niciodată singuri, urâți sau săraci, este un tratament ce vindecă suflete și dă omului o minte nouă într-o lume nouă, iar cel ce o creează se ridică la un anumit nivel valoric, fapt pentru care primește respect și admirație, dacă nu de la cei de azi, cu siguranță de la cei ce vor urma.

Scriitorul, după cum spunea Nechita Stănescu, este un cititor care la rândul lui este un scriitor. Fiecare, deci, atât cititorul cât și scriitorul sunt truditori ai frumosului, ai culturii, fiecare cu sursa lui de inspirație. Totul e trecător în viață. Rămânem doar cu ce adunăm în suflet: emoții, bucurii, amintiri.  

Din povestirile lui Ghioc descifrăm un joc al cuvintelor,  un joc social, un joc creator cu fapte esențiale de viață, în care domină ritmul și armonia sub blazonul unui spirit elevat.

   Ioan Mititean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5