Lorand Toth președinte USR Bistrița-Năsăud: România este țara cu cea mai mică alocare din UE pentru cercetare, dar ministrul o visează lider regional în tehnologiile viitorului
În afară de declarațiile grandioase ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării nu face nimic pentru ca România să nu mai fie codașă în Uniunea Europeană în ceea ce privește alocările din PIB pentru cercetare. În schimb, ministrul Bogdan Ivan visează ca România să devină lider regional și să intre în top 10 mondial în domeniul tehnologiilor viitorului.
Sociologul cu doctoratul retras Bogdan Ivan, declară că visul domniei sale este ca România să devină lider în regiune în tehnologiile viitorului. Ca și plătitor de taxe și impozite poți să ai așteptările și poți spera ca țara ta își va atinge potențialul la un moment dat, dar ca ministru ești printre singurii care poți și ai obligația să acționezi. Asta dacă înțelegi despre ce este vorba, unde sunt problemele și prezinți soluțiile.
Dincolo de vise, România este țara cu cea mai mică alocare din PIB din Uniunea Europeană pentru cercetare: 0,12% din PIB. Adică, jumătate din cât alocă Bulgaria și cam a șaptea parte din media Uniunii.
România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană și la gradul de digitalizare. Dacă ar reuși să ajungă măcar media indexului de digitalizare din UE, ar genera o creștere a PIB cu 7%, în condițiile în care tot sistemul de educație consumă 3% din PIB.
Datorită PNRR, România are și banii pentru digitalizarea țării cu tehnologiile viitorului. Și, cu toate acestea, România bate pasul pe loc, ajungând rar să implementeze cu întârziere tehnologii deja depășite. Pentru Guvernul României, cloud-ul guvernamental încă are semnificația unui nor cenușiu, ca cel pe care îl desenează, cu acuarele, copiii în primii ani de școala.
Tânărului ministru originar din județul nostru i-aș sugera să lase declarațiile grandioase și să implementeze măsuri concrete astfel încât să nu mai fim pe ultimul loc din Uniunea Europeană când vine vorba de gradul de digitalizare."
Citiţi şi:
- USR BN: ”Doi lei” pentru educație!
- Ministrul Bogdan Ivan: Am semnat o finanțare de 130 de milioane de euro pentru HUB-ul de hidrogen al României!
- Ministrul Bogdan Ivan: Parteneriat cu Miniștrii Cercetării și Inovării din Europa pentru dezvoltarea economică a României!
- Ministrul Bogdan Ivan: Parteneriat strategic pentru România cu un gigant tech mondial- Google!
- Vremuri tulburi
Comentarii
Motto:
„Cele cinci functii care dau viaţă unei Universităţi constiente si responsabile de misiunea ei în stat sunt: CERCETAREA si creaţia stiinţifică, pregătirea profesională, educaţia naţională a viitoarelor elite, asigurarea vieţii materiale si morale a studenţimei, răspândirea stiinţei în masele largi ale neamului.”
(Iuliu Haţieganu- Preocupări universitare; Revista”U”, Bucuresti, nr.1, dec. 1943)
In toată lumea civilizată adevărata cercetare stiintifică se face în universităti. Noi am păstrat în țară modelul sovietic din perioada comunistă în care cercetarea era concentrată în institute rupte de universități. După revolutia din 1989 au existat anumite tentative timide de remediere a situatiei . Astfel, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost înfiintată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) , cu atributii în realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru universități.
Dar, ca la noi la nimeni; a fost creat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România este o anomalie creată ca sinecură pentru satisfacerea clientelei politice aflate la guvernare.
Întâmplâtor sau nu în fruntea ministerului a fost numit un individ cu o teză de doctorat efectuată la Facultatea de Sociologie a Universității București, sub îndrumarea profesorului Vasile Dîncu, invalidată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru irelevanţa ştiinţifică.
Evaluarea unei teze de doctorat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) se face de catre o comisie de specialitate formată dintr-un presedinte si evaluatori 3 membri ai comisiei, în funcţie de tema tezei de doctorat. În cazul tezelor care tratează subiecte multidisciplinare sau interdisciplinare, numărul evaluatorilor poate fi suplimentat şi aceştia pot face parte din mai multe comisii de specialitate ale CNATDCU. Membrii comisiei de evaluare fac analiza tezei de doctorat pe baza următoarelor criterii:
a) relevanţa ştiinţifică;
b) impactul potenţial al rezultatelor şi măsura în care teza aduce contribuţii substanţiale la cunoaştere în domeniul respectiv ;
c) originalitatea şi caracterul inovativ sau creativ şi măsura în care candidatul demonstrează abilităţi de gândire critică independentă; (analiza tezei de doctorat cu programe specializate în verificarea originalităţii si depistarea plagiatului)
d) măsura în care candidatul a utilizat în mod adecvat metodele şi metodologiile de cercetare;
e) măsura în care modalitatea de prezentare a informaţiilor în cadrul tezei este adecvată;
f) măsura în care candidatul demonstrează înţelegerea literaturii relevante în domeniu şi familiarizarea cu aceasta;
g) măsura în care rezultatele prezentate în teză au fost publicate sau acceptate spre publicare, în urma evaluării de către evaluatori externi (prin peer review), ori stau la baza unor cereri de brevet sau a unor aplicaţii ori măsura în care rezultatele prezentate în teză au potenţialul de a fi publicate în acest fel sau de a fi aplicate;
h) respectarea normelor de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare.
Asadar, o teză de doctorat fără relevanţă stiinţifică nu există.
„Vasile Dîncu are o parte importantă din vină deoarece a supervizat teza de doctorat și putea semnala eventualele erori” , după cum a precizat un fost membru al CNATDCU .
Este vorba de teza de doctorat cu Titlul : ASPECTE ALE SPECIFICULUI ORGANIZAȚIONAL AL ROMÂNIEI. MODELE SOCIO-ORGANIZAȚIONALE DE ACTUALIZARE A POLITICILOR DE RESURSE UMANE ÎN RÂNDUL FUNCȚIONARILOR PUBLICI
DATA SUSȚINERII: 02/09/2022
ORA SUSȚINERII: 10:00
LOCUL SUSȚINERII: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
DOMENIUL: Sociologie
Autorul tezei de doctorat: IVAN Bogdan-Gruia
Conducătorul științific: Prof. dr. Vasile DÎNCU (Universitatea București)
Președinte comisie: Conf.dr. Darie CRISTEA (Universitatea București)
Referenți oficiali:
Prof. dr. Valentina MARINESCU (Universitatea București)
Prof.dr. Nicu GAVRILUȚĂ (Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași)
Prof.dr. Dan CHIRIBUCĂ (UBB Cluj-Napoca)
Locul susținerii:
SALA DE CONSILIU A FACULTĂŢII DE SOCIOLOGIE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ (Vezi imaginile: https://rasunetul.ro/deputatul-bogdan-ivan-doctor-sociologie-presedintel...)
Adaugă comentariu nou