Din respect pentru seniorii comunității năsăudene, proiect de suflet derulat de Primăria Năsăud și Asociația Caritas din fonduri europene!
Primăria Năsăud a găzduit conferința de final a proiectului „Servicii sociale pentru seniorii comunității năsăudene”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv specific: 4.4 Reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesională adecvate nevoilor specific, Prioritatea de investiții 9.ii Integrarea socio-economică a comunităților marginalizate, cum ar fi romii, Proiectul a fost implementat în perioada 1.07.2020 – 31.12.2023 de către Orașul Năsăud, în parteneriat cu Asociația Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj – Filiala Bistrița.
Obiectivul general a reprezentat reducerea numărului persoanelor vârstnice care aparțin grupurilor vulnerabile de la nivelul orașului Năsăud și localitățile componente aparținătoare, prin furnizarea unor servicii sociale și socio-medicale relevante pentru nevoile identificate ale beneficiarilor.
“Este o zi specială pentru Năsăud şi vreau să vă felicit, în nume personal, pentru că aţi avut ideea şi îndrăzneala să faceţi un serviciu pe care şi-l doresc foarte mulţi din judeţ şi din ţară. Aveţi cel mai frumos program pentru vârstnici”, a declarat Marin Mic, manager de proiect.
Primarul Dorin Vlaşin a precizat că este onorat de faptul că Năsăudul are un obiectiv atât de important. “Avem peste 3000 de pensionari la Năsăud şi noi, administraţia publică locală, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru aceşti oameni. Trebuie să-i ajutăm, să-i implicăm în comunitate, avem nevoie de experienţa lor. Vreau să felicit, în primul rând, echipa Primăriei care a contribuit şi a muncit pentru ca acest proiect să se materializeze. În al doilea rând, trebuie să mulţumim colectivului de la Centrul de Zi, în frunte cu doamna Vali Bodescu, cu ceilalţi colegi ai noştri, domnului manager Marian Mic – dumnealui a fost creierul acestui obiectiv. De asemenea, trebuie să-i mulţumim şi domnului viceprimar Marius Bodea pentru că, atunci când nu am fost eu aici, lângă dumneavoastră, a fost dumnealui, dar şi dumneavoastră, fiecăruia în parte, pentru că am reuşit să adunăm atât de mulţi oameni.
Cred că am făcut o echipă minunată până în acest moment şi, cu siguranţă, vom continua activitatea. Ca o concluzie la tot ceea ce s-a întâmplat aici, pe aceste programe pe fonduri europene, trebuie să vă dăm încrederea, certitudinea şi siguranţa că aici activitatea va continua”, a declarat primarul Dorin Vlașin.
Viceprimarul Marius Bodea a adăugat că prin acest proiect se încearcă să fie răsplătită munca întreagă a unor oameni care au fost sau care ne sunt în continuare părinţi, bunici. “Iată, suntem în faţa momentului când putem să le răsplătim toate eforturile, toată munca pe care au depus-o, toate greutăţile prin care au trecut pentru a ne educa şi pentru a ne creşte corespunzător. Vă mulţumim pentru toate eforturile pe care le-aţi depus de-a lungul vieţii – şi nu e puţin lucru. Aveţi un loc în care vă puteţi bucura în continuare de viaţă mult mai frumos decât aţi făcut-o până acum. Puteţi interacţiona, puteţi aduce bucurie în sufletele multor oameni – şi a copiilor, nu doar a vârstnicilor. Am văzut o unitate la nivelul Centrului de vârstnici din care toţi avem de învăţat şi cred că ar trebui să fie mult mai public, să vadă lumea că doar împreună putem să schimbăm viaţa oamenilor în bine”, a spus viceprimarul Bodea.
Psihologul Alexandrina Rusu a menționat că a fost o bucurie să interacţioneze cu vârstnicii din comunitatea năsăudeană, incluzând oraşul Năsăud, plus carierele Luşca şi Liviu Rebreanu. „Prin acest proiect s-au acreditat două servicii – Centrul de Zi şi Unitatea de îngrijiri la domiciliu. Momentan pe rol avem 146 de persoane la Centrul de Zi şi 51 de persoane la serviciul Îngrijiri la domiciliu. Am atins şi chiar am depăşit indicatorii proiectului”, a spus aceasta.
Șeful Centrului de Zi, Vali Bodescu, a menționat că acest Centru de Zi este o reuşită a Năsăudului. “Am întâlnit aici nişte oameni valoroşi, plini de sentimente, frumoşi, care au fost alături de noi pe tot parcursul activităţii din cadrul Centrului. Pe partea de organizare, mulţumesc foarte mult domnului primar, domnului viceprimar care întotdeauna ne-au sprijinit în activităţile pe care am vrut să le facem şi ne-au fost întotdeauna o mână de ajutor în tot ceea ce am creat. Le mulţumesc foarte mult colegilor cu care am colaborat, cu doamna director de la DAS – Elvira Bârlădean, doamna Maria Frişan, colegilor de la Centru, colegilor de la Asociaţia Caritas, domnului manager Marin Mic, cu care cred că am făcut o echipă foarte bună şi am făcut ceva bun şi frumos pentru vârstnici”, a menționat Vali Bodescu.
Carmen Soare, șef birou - Managementul Proiectelor Europene la Primăria Năsăud, cea care a gândit acest proiect, a menționat că administrația năsăudeană a început cu un proiect de infrastructură, pentru reabilitarea și amenajarea acestui Centru de Zi pentru persoane vârstnice, partea hard din tot acest proiect integrat care a trebuit să devină complementar cu un proiect soft, cel adresat comunităţii, mai exact să anime şi să dea suflet acestei.
În numele beneficiarilor a vorbit doamna Luminiţa Goga – Mărieş care a subliniat faptul că acest Centru de Zi a devenit „a doua casă pentru mulţi dintre seniorii năsăudeni”.
Bugetul total al proiectului este de 2.768.731,83 lei, din care 2.733.785,65 lei finanțare nermbursabilă și 34.946,18 lei valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului. Suma nu este cheltuită integral.
Prin proiect, au fost create și acreditate două servicii sociale - „centru de zi fara componenta rezidențială pentru persoane vârstnice” (157 persoane vârstnice cu vârsta de 65 de ani și peste, aflate în situații de vulnerabilitate) și „serviciul de îngrijire și asistență la domiciliu pentru persoane vârstnice” (91 de persoane). În plus, doi membri ai echipei centrului de zi, angajati ai primariei au beneficiat de formare în domeniul Managementului de servicii sociale și 4 membri ai serviciilor menționate mai sus, angajati ai Primăriei Orașului Năsăud, au beneficiat de formare în domeniul acordării primului ajutor.
A fost înființată Asociația „Seniorii Năsăudeni” a persoanelor vârstnice, au fost organizate campanii de conștientizare și sensibilizare a comunității locale, pentru promovarea inovării sociale și a nediscriminării în legatură cu persoanele vârstnice, dar și cu persoanele de altă etnie sau minoritate, în scopul reducerii riscului de excluziune socială a acestora, prin 4 zile de informare in comunitate – la cort; 2 zile la Liceul Economic, au fost tipărite Manualul persoanei vârstnice, pliante pentru Centrul de Zi, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu și asociație (1000 buc); au fost inscripționate tricouri (100), pixuri (250) și stickuri de memorie (100); fost realizat și difuzat un Clip video și audio. În plus, a fost creată și este funcțională aplicația „Seniorii năsăudeni” destinata persoanelor vârstnice si echipei de profesioniști.
Nu în ultimul rând, au fost distribuite 840 de pachete cu materiale de curățenie, pentru beneficiarii centrului de zi, și câte 700 de pachete cu materiale de curățenie/ materiale sanitare pentru beneficiarii îngrijiți la domiciliu.
- Personalul Centrului de zi – Orasul Nasaud:
- Bodescu Valeria – sef centru de zi
- Afrentoaie Alina - asistent social animator
- Simionca Maria - instructor dans
- Pop Alina - instructor calculator
- Moldovan Maria - instructor muzica
- Personalul Centrului de zi – Asociatia Caritas Eparhial Cluj, filiala Bistrita :
- Gabrian Cristina – asistent social manager de caz
- Rusu Alexandrina - psiholog
- Personalul SIAD – Orasul Nasaud:
- Androne Liana – asistent medical
- Acu Onita – ingrijitor la domiciliu
- Personalul SIAD – Asociatia Caritas Eparhial Cluj, filiala Bistrita :
- Hognogi Ioan – asistent social manager de caz
- Rusu Alexandrina – psiholog
- Ilovan Cristina – asistent medical
- Acu Onita – ingrjitor la domiciliu
- Muresan Corina – ingrijitor la domiciliu
- Frisan Ioan – coordonator proiect
Citiţi şi:
- Centrul de zi de la Năsăud îşi continuă activitatea în 2024, cu fonduri de la bugetul local
- “Servicii sociale pentru seniorii comunităţii năsăudene”. Primarul Dorin Vlaşin: E un proiect care servește comunitatea locală, aşteptăm voluntari!
- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a adus peste 585.000 euro pentru servicii sociale de calitate oferite vârstnicilor din Năsăud
- Ziua Internațională a persoanelor vârstnice, marcată la Năsăud
- Atelierul de Hârtie, pentru seniori, la Centrul de zi din Năsăud
Adaugă comentariu nou