Printre „înțelepții” rușilor din secolul al XVIII-lea
Ca popor numeros, cu o istorie îndelungată, bogată în evenimente, rușii au avut personalități în diferite domenii, care au lăsat posterității realizări, care au sintetizat experiența lor în „cugetări”, unele valabile și azi.
Câteva exemple ...
- PETRU I, cel MARE (1672-1725) - a fost fiul țarului Aleksei Mihailovici Romanov și a început să conducă Rusia din anul 1689. În lunga sa domnie și sub influența țărilor din vestul Europei, a realizat reforme în domeniul economic, cultural,legislativ, al vestimentației, al purtării bărbii, etc. A dus numeroase războaie prin care a încercat să „deschidă” ferestre spre Marea Baltică, luptându-se cu suedezii și spre Marea Neagră, luptându-se cu turcii, extinzând teritorial Rusia, care a obținut din partea țărilor din vestul Europei, statutul de mare putere.
În „cugetările” sale, spunea ...
- „Deasupra tuturor virtuților stă judecata, fiindcă fără ea, orice virtute e goală !”.
- „Omul fără conștiință e nerecunoscător, în el nu trebuie să ai încredere. Mai bine un dușman la vedere, decât un ticălos lingușitor și fățarnic”.
- „Dacă unul începe să vorbească, celălalt să nu-l întrerupă, să-l lase să termine, cum se cade între oameni cinstiți, nu ca între muierile precupețe”.
- „Eu știu că sunt supus păcatelor și că adesea greșesc, și nu mă voi supăra pe acela care va vrea să mă prevină în astfel de situații și să-mi arate greșelile pe care le fac”.
2.ECATERINA A II-a (1729 – 1796) - prințesă de origine germană, s-a căsătorit în anul 1745 cu Petru al III-lea pe care l-a detronat în anul 1762 cu ajutorul fraților Orlov, preluând singură conducerea Rusiei. Perioada domniei sale, denumită și „absolutism luminat” se caracterizează prin înfăptuirea unor reforme în administratie, de secularizare a pământurilor, prin extindere teritorială datorită anexării Peninsulei Crimeea, a unor teritorii din Ucraina, Bielorusia, Lituania și Polonia.
Ideile sale sunt exprimate în „cugetări” ...
- „Cine este deprins cu munca, face orice lucru mai ușor !”.
- „Cine este satisfăcut de starea sa, e fericit !”.
- „Omului nu trebuie să-i fie rușine să-și recunoască greșeala !”.
- „Regulile educației sunt ptimele trepte care ne pregătesc să devenim cetățeni”.
- „Un om cu minte își va găsi întotdeauna o ocupație”.
- „Îmbunătățirea metodelor de educație este cea mai bună, dar și cea mai dificilă metodă de a-i face pe oameni mai buni”.
- „Conștiința este o lumină interioară, ascunsă, care îl luminează exclusiv pe om și care îi vorbește încet, atingând cu blândețe sufletul”.
- „Știința este o podoabă pentru omul fericit și un refugiu pentru cel nefericit !”.
3.MIHAIL VASILIEVICI LOMONOSOV (1711 – 1765) - a devenit prin studii îndelungate un renumit om de știință cu cercetări în domeniul matematicii, fizicii și chimiei. A inițiat producerea pigmenților anorganici, a glazurii, a sticlei colorate, a pastei de porțelan. A scris lucrări în domeniul istoriei, filozofiei,literaturii, economiei. Prin prestigiul său a contribuit decisiv la fondarea Universității din Moscova, care azi îi poartă numele.
În cugetările sale spunea ...
- „Matematicianul care vrea să măsoare cu compasul voia lui Dumnezeu, este lipsit de minte. La fel este și teologul care crede că poate învăța din Psaltire ce este chimia și fizica”.
- „Rațiunea pătrunde în tainele universului cu ajutorul științei. Știința și experiența sunt doar mijloace de acumulare de material pentru rațiune”.
- „Carol al V-lea zicea că limba spaniolă este potrivită pentru a vorbi cu Dumnezeu, limba franceză pentru a vorbi cu prietenii, limba germană pentru a vorbi cu dușmanii iar limba italiană pentru a vorbi cu sexul opus. Dacă ar fi cunoscut limba rusă, ar fi înțeles că aceasta este potrivită pentru a vorbi cu toată lumea, fiindcă adună în sine splendoarea limbii spaniole, vivacitatea limbii franceze, sobrietatea limbii germane, gingășia limbii italiene, și pe lângă toate acestea, bogăția și concizia limbilor latină și greacă”.
Prof. Rus Augustin
Comentarii
Păcat de conduc.ătorii Rusiei de azi, țară gigantică, pe două continente și care se luptă pentru trei pogoane de pământ în Ucraina. Viața lui Lomonosov e un adevărat roman trăit.Bine, domnule Augustin, iubitor de înțelepciune
Adaugă comentariu nou