CERCUL SIGURANȚEI – Program de Educație Parentală, susținut de consilierii din CJRAE BN

Motto: ”Atașamentele față de alte ființe umane sunt centrul în jurul căruia se învârte viața unei persoane … Din aceste relații profunde de atașament o persoană își trage putere și bucurie de viață și, prin ceea ce contribuie, dă putere și bucurie celorlalți. Acestea sunt aspecte despre care știința actuală și înțelepciunea tradițională au aceiași opinie” (John Bowlby)

În perioada februarie-iunie 2024, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a derulat Programul de Educație Parentală CERCUL SIGURANȚEI COSP™  la Grădinița cu program prelungit nr. 12 Bistrița.

Obiectivul acestui program, care are la bază peste 50 de ani de cercetări în teoria atașamentului, este acela de a-i ajuta pe părinți, bunici, cadre didactice să descifreze lumea emoțională a copilului, să îi susțină abilitatea de a-și gestiona emoțiile, să îl ajute să își dezvolte încrederea în propria persoană.  

De-a lungul celor 8 sesiuni ale programului, participanții au reflectat și au găsit răspunsuri la următoarele întrebări: care sunt nevoile emoționale ale copilului meu, cum gestionez mai eficient momentele dificile, cum sprijin copilul atunci  când e copleșit de stări emoționale intense, cum îl ajut să dezvolte un sentiment sănătos al valorii personale? Cele trei grupe de beneficiari ai programului, două de părinți și una de cadre didactice, au însumat un număr de 47 de participanți. Facilitatorii programului, profesorii consilieri școlari Georgeta Mireșan, Andreea Bota, Anca Toader și psihologul Ramona Pașca, au susținut activitățile în regim de voluntariat.

Participanții, părinți sau cadre didactice, au avut oportunitatea de a împărtăși experiențele proprii și de a beneficia de experiențele celorlalți, au  învățat despre a fi ”mai mari, mai puternici, mai înțelepți și blânzi" în relația cu copiii, reflectând la îndeplinirea rolurilor de protecție și îngrijire a acestora. Și-au exersat  abilitatea de privi în spatele comportamentelor copiilor, pentru a identifica nevoile emoționale ce stau la baza lor. Abilitatea de a vedea dincolo de comportament, în profunzime, permite o abordare  înțeleaptă și grijulie a dificultăților care pot să apară în relația copilului cu ceilalți.

Considerăm că implementarea acestui program de educație parentală în grădiniță și-a adus aportul la construirea unor relații de atașament semnificative și securizante pentru copii, după cum reiese și din feedback-urile participanților:

“programul este foarte eficient în detectarea unor aspecte asupra cărora nu puneam până acum accent, sau mai bine spus, nu știam cum să le gestionez, sau nu înțelegeam substartul nevoilor copilașilor. ...Ar fi util ca Cercul siguranței să fie parcurs de fiecare proaspăt părinte și chiar de cei cu mai multă experiență”

” Cercul siguranței m-a ajutat să îmi reevaluez relația cu copiii mei, să îmi schimb anumite principii și să mă ghidez astfel încât copilul meu să simtă siguranță și libertate în a-și exprima sentimentele...”

”Sunt convinsă că (*Cercul siguranței) mă va ajuta foarte mult pe viitor în construirea unei relații frumoase cu copilul meu, deja simt că relația noastră s-a îmbunătățit...”

 

Profesor consilier Anca Toader, director CJRAE B-N

Psiholog clinician Ramona Pașca

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5