Din "Fântâna darurilor"

Pr. Alin Ciprian Cîndea: Un model de umilință și de încredere

Pr. Alin Ciprian Cîndea, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris
 

 

Isus a calificat drept expresie a credinței comportamentul sutașului, care prezintă un număr mare de fațete: o încredere totală în puterea Domnului, o manifestare de umilință plină de simplitate și recunoașterea demnității lui Cristos. Toate acestea s-au întâmplat în fața mulțimii care îl înconjura pe Domnul, fără ca centurionul să fie jenat să-și mărturisească nevrednicia și să-și arate credința. Isus laudă decizia sutașului, unde certitudinea că El vine de la Dumnezeu se îmbină cu umilința și cu încrederea în Persoana sa.

 

În Evanghelia după Matei, centurionul îi spune lui Isus: "Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci zi numai un cuvânt și se va tămădui sluga mea" (Matei 8:8). Acest gest de umilință și de credință profundă este esențial pentru înțelegerea relației noastre cu Dumnezeu. El ne arată că adevărata credință nu se manifestă prin grandoare, ci prin recunoașterea limitelor noastre și prin încrederea în puterea divină.

 

Sfântul Ioan Gură de Aur subliniază importanța umilinței în credință: "Nu există nimic mai mare decât umilința; aceasta este cea care aduce mântuirea, căci prin umilință Isus a venit la noi" (Omilii la Evanghelia după Matei). Iar Sfântul Augustin amintește că "umilința este fundamentul rugăciunii; doar cei ce se smeresc primesc harul" (Confesiuni, Cartea a X-a).

 

Papa Francisc, în enciclica sa Lumen Fidei, spune: "credința nu este o lumină care înlătură întunericul, ci o lanternă care călăuzește pașii noștri în noapte și este suficientă pentru drumul nostru" (Lumen Fidei, 57). Într-un alt discurs, Sfântul Părinte a evidențiat exemplul sutașului ca fiind unul de urmat: "Umilința centurionului și credința lui în puterea lui Isus ne învață să ne încredem în Domnul în toate lucrurile, recunoscând că suntem nevrednici, dar că El este milostiv".

 

Acestea sunt dispozițiile pe care Biserica dorește să le trezească în noi atunci când ne adresăm Domnului. Chiar dacă cuvintele centurionului, "Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu", rostite înainte de Sfânta Împărtășanie în ritul latin, nu sunt în mod explicit rostite și în liturghia bizantină, ele sunt folosite într-un context similar, de exprimare a smereniei și a conștientizării nevredniciei omului în fața divinității. Și chiar dacă aceste cuvinte nu apar explicit într-o parte anume a liturghiei, ideea de smerenie și de recunoaștere a nevredniciei în fața lui Dumnezeu este prezentă în multe rugăciuni și cântări din cadrul slujbelor. În special, aceste sentimente sunt evidente în rugăciunile de pregătire pentru primirea Sfintei Împărtășanii, când credincioșii recunosc că doar prin milă și harul lui Dumnezeu pot să primească Sfintele Taine.

 

Modelul centurionului din Evanghelie rămâne un exemplu puternic pentru toți creștinii. Încrederea sa totală în puterea Domnului, umilința sa autentică și recunoașterea demnității lui Cristos sunt trăsături pe care ar trebui să le cultivăm în viața noastră spirituală. 

 

Să ne rugăm ca, asemenea centurionului, să putem spune cu inima deschisă: "Doamne, nu sunt vrednic, dar spune doar un cuvânt și sufletul meu va fi vindecat".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5