Trist, dar adevărat! La fel ca în 2021, Bistriţa-Năsăud nu are niciun sportiv la Jocurile Olimpice de la Paris! Trei handbaliste de la Gloria reprezintă Brazilia și Ungaria

Jocurile Olimpice de la Paris stau să înceapă, festivitatea de deschidere este programată pentru vineri seara. România are 107 sportivi calificaţi, la 17 discipline sportive. Niciunul din Bistriţa-Năsăud. Practic, ne mândrim că jucătoarele Gloriei - Tamires Morena de Araujo, Renata Lais de Arruda  (Brazilia) și Greta Kacsor (Ungaria) – sunt la Paris, dar acolo inima bate pentru altă țară. Dacă vrem, o mai luăm în calcul și pe Bernadette Szocs care a descoperit tenisul de masă la Bistrița.

Județul nostru nu a avut vreun sportiv nici la ediția trecută, așa că încet-încet ne obișnuim cu ideea. Pe vremuri, tot mai găseai un atlet născut sau  crescut  sau măcar legitimat pe la cluburile din județul nostru, care îşi îndeplinea visul şi dădea speranţe şi iubitorilor de sport de acasă.

         În 2021, scriam că suntem optimiști pentru 2024. Le amânăm pentru 2028, la Los Angeles.

         „Creștem o nouă generație, la haltere, la atletism, la tenis de masă, dar e foarte greu să treci spre seniorat. Sunt sacrificii foarte mari pentru sportivi, iar apoi trebuie motivați, inclusiv din punct de vedere financiar. Fără un tilu de campion european, mondial, la sporturi olimpice, sau o medalie la Olimpiadă nu poți obține acea rentă viageră. În lipsa unui venit, sunt și sportivi care se retrag”, ne-a explicat directorul CSM Bistriţa, Adi Moldovan.

         Potrivit acestuia, e nevoie de mai mulți bani pentru baza de selecție a performanței, pentru creșterea și antrenarea copiilor. Doar 1% dintre acești sportivi vor ajunge la marea performanță. Din păcate, fondurile disponibile se duc spre cheltuielile cu utilitățile, ca să nu pui lacăt pe o sală, spre asigurarea participării la competiții. Ar fi mult mai multe nevoi, condiții mai bune, dar mai mult nu e de unde.  CSM Bistrița nu are asigurate veniturile pentru luna decembrie, dar cumva se vor rezolva. 

La CS Gloria 2018 BN, viitorul sună bine tot la tenis de masă, dar va conta enorm continuitatea, motivația sportivilor etc. Poate ne vor surprinde și alte secții ale Gloriei, mai ales că sunt mulți tineri legitimați la handbal, fotbal etc. 

        “Pentru o participare la Jocurile Olimpice, preselecţia se face cu 8 ani înainte, ai şi Jocuri Olimpice pentru tineret. În timpul acesta, îi dai sportivului absolut tot – mâncare, cazare, serviciu (pentru că au nevoie). Pregătirea curge lin, fără sincope şi ajungi la performanţă”, ne explica Constantin Florian, acum trei ani. 

Iată cine au fost participanţii  din Bistriţa-Năsăud, la JO de la ultimele ediţii! 

Rio de Janeiro, 2016 – Adrian Crişan (din Bistriţa)  şi Bernadette Cynthia Szocs (CSM Bistriţa, născută la Târgu Mureş), la tenis de masă, Gabriel Sâncrăian (CSM Bistriţa, născut la Cluj-Napoca) la haltere.

Londra, 2012 - Gimnaştii Cristian Băţagă (CSM Bistriţa) şi Marius Berbecar (bistriţean de origine), halterofilii Răzvan Martin şi Gabriel Sâncrăian (CSM Bistriţa), Adrian Crişan la tenis de masă.

Beijing, 2008 – Felicia Moldovan Ţilea (atletism, născută la Măgura Ilvei), Valeria Beşe Motogna - port-drapel al delegaţiei României la Jocurile Olimpice şi Mihaela Ani-Senocico (handbal, născute la Bistriţa), Adrian Crişan (tenis de masă), Răzvan Martin (haltere, legitimat la CSM Bistriţa)

Atena, 2004 – Maria Cioncan (atletism, n. Maieru), Felicia Moldovan Ţilea (atletism- suliţă), Maria Rus (atletism, n. Sângeorz Băi), Vasile Hegheduş (haltere), Mihaela Steff şi Adrian Crişan (tenis de masă).

Sydney, 2000 – Felicia Ţilea (atletism), Gabriela Szabo (atletism, o medalie de aur şi una de bronz), Ana Mirela Ţemure (atletism, n. Căianu Mic), Valeria Motogna (handbal), Adrian Crişan (tenis de masă).

Atlanta, 1996 – Gabriela Szabo (atletism), Traian Cihărean (haltere, n. Bichigiu, 1969)

Barcelona, 1992 – Traian Cihărean (haltere)

Seul, 1988 – Traian Cihărean (haltere)

Los Angeles, 1984 – 

Moscova, 1980 - 

Montreal,1976 -

Bistriţa-Năsăud a obţinut medalii prin Gabriela Szabo, care are în palmares trei medalii la Jocurile Olimpice. De asemenea, măiereanca Maria Cioncan este, în sufletele tuturor şi în istorie, laureată a medaliei de bronz la proba de 1500 m de la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena. Medaliile obţinute de halterofili au fost retrase. 

Aşadar, să privim încrezători spre 2028!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5