Feerie de iarnă - o expoziție altfel

            Deși anotimpul alb s-a lăsat așteptat pe meleaguri bistrițene, Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare”  provocat-o pe Baba Iarnă la o incursiune în frumusețile ei.

 Astfel, am organizat o expoziție de artă plastică- desen și pictură, găzduită de Complexul Muzeal Bistrița- Năsăud, cu lucrările elevilor cu cerințe educaționale speciale( CES),  participanți la Concursul Național Artă și culoare- Feerie de Iarnă, ediția a III-a, desfășurat în perioada 10 ianuarie- 25 februarie 2025. Concursul este subordonat Simpozionului Internațional Teach- Art- CES, inclus în oferta Casei Corpului Didactic Bistrița- Năsăud.  Conform regulamentului concursului, au putut participa prin trimiterea lucrărilor la școala organizatoare, elevii cu CES din toată țara, din Centrele de Educație Incluzivă, dar și din școlile de masă, deținători ai Certificatului de orientare școlară, coordonați de cadrele didactice care îi îndrumă. Ne-am bucurat de un interes sporit în rândul cadrelor didactice coordonatoare, care ne-au trimis lucrări din toată țara, precum și din străinătate. Numărul lucrărilor este unul impresionant: 1355 de lucrări ale elevilor cu CES, coordonați de 630 de cadre didactice, din aproape toate județele țării.

Fără să aibă pretenția unui vernisaj al unei colecții de artă în adevăratul sens al cuvântului, expoziția de față ne poartă în lumea artei așa cum este ea văzută prin ochii elevilor cu cerințe educaționale speciale. Lucrările  reprezintă efortul acestor elevi și al coordonatorilor lor de a arăta că arta nu cunoaște limite și limitări, unele lucrări fiind adevărate opere de artă, altele doar încercări timide menite să sublinieze că dizabilitatea nu este o piedică în calea exprimării frumosului, sub orice formă ar fi el. Expoziția Feerie de iarnă devine în acest context o formă de incluziune și integrare sub semnul umanului, al artei și educației, o resursă care susține dezvoltarea personală,  emoțională și nu numai, a elevilor cu cerințe educative speciale.

Așadar, IARNA văzută prin ochii acestor copii este una magică și unică, plină de culoare și veselie, este o altă manieră de abordare a realității ce ne ajută să-i cunoaștem și să-i valorizăm.

În realizarea acestui proiect, precum și a expoziției, ne-am bucurat de sprijinul conducerii instituției de învățământ, Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” și al instituțiilor partenere: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița- Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița- Năsăud, Casa Corpului Didactic Bistrița- Năsăud, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Lacrima- Unirea și gazda acestui eveniment, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cărora le mulțumim pentru profesionalismul și disponibilitatea de care au dat dovadă permanent.

 

Prof. Rodica Tătar

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5