Călători prin ţări din Golful Persic, fără viză specială

Abu Dhabi, oraşul - grădină al Golfului Persic (3)

După O.K.-ul dat accesului în zgârie-noriul unde aveam închiriat apartamentul cu numărul 2810, amplasat în imediata vecinătate a renumitului hotel Omega, luăm unul din lifturile încă neintrate în cursă și în câteva zeci de secunde ajungem la etajul 52. Pe holul etajului aștepta un plasator indian, gata să te ajute atât la bagaje cât și la găsirea direcției spre apartamentul nostru, dar și a da alte răspunsuri la orice fel de întrebare a noului sosit. Cu ocazia primei întâlniri cu plasatorul, l-am întrebat de ce apartamentul nostru are un număr atât de mare, 2810, iar blocul nostru cu toate cele peste 50 de etaje nu poate cuprinde atâtea apartamente, răspunsul a venit de îndată, anume că numerotarea apartamentelor se face pe grup de blocuri destinate în întregime închirierii la turiștii nou-veniți în Golf. Ne aștepta un spațiu primitor de peste 100 mp, format dintr-un hol, în dreapta holului baia, lângă baie bucătăria, iar în continuare livingul la capătul căruia, înspre răsărit, un perete întreg pe post de fereastră, iar în dreapta acesteia dormitorul propriu-zis. În living exista mobilier cu posibilități de transformare în spațiu de dormit, ceea ce însemna că respectivul apartament răspundea pe deplin necesităților de cazare a unei întregi familii compuse din părinți și 2 - 3 copii. Toate încăperile erau mobilate cu tot ceea ce era necesar unei familii, mobilier, tablouri, birou, masă ş.a.m.d. Toți trei am ocupat câte un sector din apartament, plini de curiozitate, la folosirea fiecărui locuşor, eu, peretele dinspre răsărit cu rol de fereastră și semi-balcon, Adriana la bucătarie, iar Lato în baie. După care au urmat mai multe minute de comentarii și impresii din prima noastră noapte de ședere în Abu Dhabi. Consumăm fiecare câte un sandwich pregătit de Adriana încă de la Cluj, apoi ne sună la telefon finanțatorul deplasării noastre în Golf, ca să vadă dacă am ajuns cu bine la apartament, spunându-ne totodată că se va deplasa la locația noastră peste câteva ore. Afară, temperatura aerului aproape atingea 20 de grade Celsius, cu toate că ne aflam abia în a doua zi din luna februarie, iar de la peretele - fereastră recepționam intensa circulație de pe autostrada dinspre răsărit și de care eram despărțiți de un canal cu apă de mare. Eu în living, Adriana și Lato în dormitor, mai rezistam puțin după care încercam să dormim măcar 3 - 4 ore, iar pentru ziua următoare să putem face față tuturor celor întâlnite pe străzile din Abu Dhabi.

La ora locală 8, ora 10 de pe la noi, ne sosește și cel de-al patrulea membru al echipajului cu care în ultimii doi ani am vizitat mai multe țări din bătrâna noastra Europă, Alexandros Cătălin B., care urma să ne propună programul zilei, în mare și cel din următoarele zile, cu care am fost perfect de acord, mai ales că pe mezinul familei noastre l-am considerat un adevărat "expert", întrucât aici în Golf s-a instalat încă din luna octombrie a anului trecut, la Doha, capitala Quatarului și unde, încă din vara anului 2024 a obținut un prim loc de muncă în urma unui concurs de specialitatea lui, Drept internaţional şi comparat.

Abu-Dhabi, capitala emiratului cu același nume, totodată și capitala uniunii celor șapte emirate - Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm Al Qaiwain, Fujairah, Ajman si Ras Al-Khaimah, cu o populație totală a uniunii de peste 10 milioane de locuitori, din care 1,5 milioane Abu Dhabi. În traducere mot-a-mot, din arabă în românp, Abu Dhabi înseamna capul gazelei, religia oficială este cea islamică, limba oficială araba, poziția geografică a întregii uniuni Asia de Vest - Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite (E.A.U.) ocupând locul șapte in lume în ceea ce privește rezervele naturale de petrol și gaze. Regimul politic este o monarhie constituțională, fiecare dintre cele șapte orașe - state fiind conduse de câte un sheikh (şeic), cu guvern pentru fiecare dintre emirate în fruntea căruia este numit un prim-ministru. La o analiză mai superficială a situației de aici din Golf, se poate crede că este vorba despre o dictatură, cu rege și prinț-moștenitor, însă dacă ai locui aici sau ai rămâne o perioadă mai lungă de timp, te convingi ușor că în realitate regimul politic este unul democratic, cu o structură acceptată de populație, cu şeici, președinți și vicepreședinți, respectiv prinți-moțtenitori iubiți de către populație tocmai datorită politicilor pe care le promovează, economice și sociale, în fiecare emirat, la fel și pe întreaga uniune. Totodată, în această uniune de șapte orase-state se practică o religie neforțată, una acceptată de întreaga populație, iar femeile nu sunt discriminate în drepturi de niciun fel. În concluzie, realitatea observată direct în teren te convinge că politicile statelor de aici din domeniile economic, social, cultural ş.a.m.d. sunt juste, acceptate pe deplin de către populație. Dacă vizitezi întreaga uniune, te convingi ușor că te afli pe un vast șantier de construcții industriale și sociale, şeicii sunt convinși, la fel ca și miniștrii aflați la guvernare, că rezervele de petrol și gaze sunt cam pe terminate, iar pentru supraviețuirea acestei populații destul de dense pe kilometrul pătrat și situată într-un imens deșert, are viitor, putând trăi și din investițiile efectuate până în prezent în ceea ce privește turismul. Motiv pentru care imensele venituri obținute din petrol și gaze nu le mai depun prin băncile din Elveţia, ci le reinvestesc chiar ei în turism, în industrie și protecția mediului din Peninsula Arabă. Așa că, anual, din suprafața Emiratului Abu Dhabi de deșert scad kilometri, în locul nisipului arzător apărând zeci de hectare de zgârie - nori. Așa a devenit Abu Dhabi capitala emiratului cu același nume, oraşul - grădină al Golfului Persic.

 

 

Vasile Tabără,

Senior editor

 

(Va urma)

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5