Vrem sănătate? Atunci să ne mișcăm!
Autor: Dr. Mădălina Indrie,
medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice
www.nutritiecluj.ro
Ne place sau nu, mișcarea trebuie să facă parte din viața noastră. Tineri sau bătrani, slăbuti sau grăsuti, părinți, copii, bunici, toți trebuie să ne mișcăm. Atât cât ne țin puterile pe fiecare.
La stilul de viață modern, care predispune mai ales spre un aport energetic excedentar față de nevoi, mișcarea și exercițiul fizic sunt singurele modalități de echilibrare a balanței energetice. Și nu este singurul avantaj, beneficiile asupra stării de sănătate sunt multiple:
• crește tonusul cardio-vascular,
• crește HDL-colesterolul (colesterolul bun, protector),
• ameliorează o multitudine de boli cronice (de ex: hipertensiunea arteriala moderată, diabetul zaharat, unele boli digestive)
• crește densitatea osoasă,
• scade riscul de cancer,
• Îmbunătățește tonusul psihic, starea de bine, stima de sine,
• reduce anxietatea și depresia.
Studiile au demonstrat că exista o corelație între timpul petrecut în fața televizorului și riscul de mortalitate generală, cardiovasculară și prin cancer. Astfel, pentru fiecare oră pe zi de vizionare TV, riscul de mortalitate de orice cauza crește cu 18%.
Orice fel de mișcare este bună. Dacă se poate practica un sport organizat (jogging, înot, dans, ciclism, tenis, fotbal, basketbal, etc.) atunci cu atât mai bine. Dacă nu, mersul pe jos, grădinăritul, făcutul curățeniei în casă, mersul la cumpărături, toate sunt variante foarte bune de mișcare.
Ar fi bine dacă ar exista un fel de activitate fizica în fiecare zi, minim 30 de minute. Nu trebuie făcute toate odata, ci în câteva reprize de câte 10 minute fiecare. Asociația Americană de Diabet stipulează pentru pacienții cu diabet zaharat aceleași recomandări ca pentru restul populației și anume minim 30 de minute pe zi de exercițiu fizic de intensitate moderată, minim 5 zile pe săptămână, de asemenea, se recomandă pentru adulți exerciții de întărire musculară pentru grupele musculare mari de două ori pe săptămână.
Este important să se înceapă treptat, cu câteva minute de mișcare pe zi, și să se crească intensitatea și timpul de mișcare pe masură ce crește și tonusul și antrenamentul muscular. Intensitatea efortului este dată de toleranța fiecăruia. Științific, se consideră un efort fizic de intensitate moderată, acel efort care atinge 50-70% din frecvența cardiacă maximă pentru varstă. Adică în traducere, acel efort care ne face să gâfâim fără să ne pieredm răsuflarea.
Dar mai important decât pentru adulți, este mișcarea la copii. Pe lângă rata în creștere a obezității în rândul copiilor, lucru destul de alarmant, trebuie să contracaram tendința tot mai mare spre sedentarism a noilor generații. Televizorul, calculatorul, internetul sunt tentații greu de rezistat pentru copii. Ei trebuie obișnuiți cu mișcarea de mici. De asemenea, este foarte important să intre în viața de adult cu o greutate normala. Numărul celulelor adipoase se setează în copilărie. Dacă de mic are o greutate mai mare, cu atât mai greu îi va fi ca adult, să slăbească. Copiilor li se recomandă minim o oră de mișcare în fiecare zi.
Așadar devine foarte clar: exercițiul fizic este aliatul nostru în aproape orice îmbunătățiri am face în viața noastră. Vrem să scădem în greutate, pe lângă o dietă adecvată, trebuie să ne mișcăm; vrem să creștem în greutate (culmea!), din nou, pe lângă o dietă adaptată, trebuie să ne mișcăm; vrem să ne îmbunătățim tonusul muscular și starea psihică, exercițiul fizic este soluția; vrem să avem o sănătate mai bună, atunci să ne mișcăm!
Referințe
American Diabetes Association, Standards of Medical Care in Diabetes – 2011;
Dunstan DW, Barr E, Healy GN, et al. Television viewing time and mortality. The Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study. Circulation 2010;
Adaugă comentariu nou