17 MAI ZIUA HIPERTENSIUNII ARTERIALE

Ar trebui reinventa mersul pe jos? Categoric da.

In tara noastra,si mai ales in judetul nostru, bolile cardiovasculare conduc detasat in topul mortalitatii.Aparitia hipertensiunii arteriale este primul pas spre statutul deloc de dorit de “bolnav cardiac”. Va reamintim cu aceasta ocazie cativa factori de risc, ce duc la aparitia bolilor inimii, si a aparatului vascular. Sta in puterea noastra sa-i influentam pe multi dintre ei.

Cea mai la indemana este activitatea fizica. Exista multe motive pentru miscare. Enumeram cateva dintre avantajele care decurg imediat din aceasta:

- va ajuta sa va mentineti o greutate cat mai aproape de ideal

- va ajuta sa scapati de tensiune /stress

- micsoreaza colesterolul

- va ajuta sa dormiti bine

- reduce tensiunea arteriala

- tonusul dumneavoastra creste

Tensiunea arteriala poate fi influentata de urmatorii factori: greutate corporala,

alimentatie, activitate fizica, consum de bauturi alcoolice sau ereditate. Exceptand ultima cu putina vointa personala “se poate umbla” la celelalte.

Stresul este un factor de viata. Desi stresul pare ca reprezinta un factor direct al bolii de inima, modul deficitar in care ne adaptam la stres poate spori riscul bolilor de inima. Trebuie sa ne adaptam stresului intr-un mod sanatos.

Invatati sa recunoasteti semnalele de avertizare!

Nu puteti dormi? Va simtiti in ultimul timp mai deprimat? Va enervati si pentru lucruri marunte? Consumati mai des alcool ca de obicei? Daca da, inseamna ca sunteti stresat si enumeram in continuare cateva modalitati care va vor ajuta:

- ganditi pozitiv

- discutati cu ceilalti

- fixati-va scopuri realiste, nu incercati sa fiti perfect

- fiti atent cu propria persoana

- utilizati tehnici de relaxare

- petreceti timp cu persoanele care va plac

- faceti, in limita posibilitatilor, lucruri placute

Verificati-va greutatea. Orice castig in greutate este daunator.

Urmati sfaturile unui ghid de alimentatie sanatoasa. Mancati cat mai putina carne grasa, cat mai putine grasimi animale, si consumati cat mai multe alimente bogate in fibre (legume, fructe). Extrem de benefica este inlocuirea grasimilor animale, cu uleiuri vegetale nerafinate, ideal presate la rece (ex. ulei de masline, de in etc.). De o valoare exceptionala pentru sistemul cardiovascular este uleiul din samburi de struguri care din fericire se gaseste si in comertul bistritean.De asemenea, spun specialistii, ceaiul de paducel, creste spectaculos capacitatea de efort a muschiului inimii.

Daca sunteti fumator, opiti-va. Daca nu fumati, evitati fumatul pasiv. Sunt cateva mici sfaturi, care respectate, va vor ajuta sa va pastrati o tensiuna arteriala normala, o inima sanatoasa, si automat o viata mai buna, spre bucuria dumneavoastra si a celor dragi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5