Viaţa Sf. Francisc din Assisi

Publicat în 1924, volumul „Sf. Francisc din Assisi”, scris de Gilbert K. Chesterton, a fost bine primit de către critica de specialitate, care declara că biograful îl face pe sfânt să fie aievea, ardent, graţios, debordând de o bucurie care vine dintr-o abnegaţie şi dragoste perfectă. Editura Echinocţiu din Cluj-Napoca ne propune întâlnirea cu Sfântul Francisc, prin traducerea lui Vasile Cosmin. O carte care abundă de mistere, care aduce în atenţie minuni petrecute aievea de către un sfânt, un sfânt familiar atât catolicilor, cât şi ortodocşilor, un poet revendicat de literatura italiană. „Cântecul fratelui Soare” sau „Laus creaturaru”, ori „Cantico delle creature” sunt texte iubite de cititori. Literatura română nu a rămas indiferentă la iradierea spirituală a sfântului italian şi a versurilor sale, traducerile fiind bine primite şi de către noi. Veritabila bibliografie a celui care a avut idei vizionare este un reper pentru credincioşi şi acum după opt veacuri de la prezenţa acestuia pe pământ. După cum afirmă în Postfaţă, Adrian Popescu, simţul sacrului, al concretului divin sunt redobândite prin exemplul lui Francisc.

Sfântul s-a născut în 1181, la Assis. Ia parte la Războiul dintre Perugia şi Assisi, cade prizonier, iar mai apoi devine cavaler. În 1206 e îndemnat de o voce, în faţa crucifixului, ca să repare Biserica Sfântul Damian, restaurând mai poi şi bisericile Sfântul Petru de la Spiaro şi Sfânta Maria a îngerilor. În anul 1217 organizează prima misiune peste Munţii Alpi şi peste mare. Se stinge din viaţă după o grea suferinţă, la 3 octombrie 1226, iar la 16 iulie 1228 este proclamat sfânt.

O adevărată pildă pentru creştini este această carte care aduce în ea frumuseţea chipului unui sfânt rămas pentru eternitate un mijlocitor al rugăciunilor noastre către Cel de Sus.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5