Zilele Monorului sau bucuria firească a lucrului bine făcut !

Ediţia a V-a a întâlnirii fiilor comunei Monor s-a desfăşurat timp de două zile în care sătenii trăitori acum în Gledin sau Monor şi invitaţii lor din toate colţurile lumii au petrecut clipe de neuitat. Manifestările au început sâmbătă 5 septembrie orele 13 00 cu adunarea fiilor satului la primăria din Monor. După trăirea emoţiilor…de rigoare, participanţii conduşi de primarul Ioan Cira de viceprimarul Todoran Ion şi de părintele paroh Avram s-au deplasat, cu mic cu mare la şcoala din Gledin unde consiliul local al comunei a hotărât să pună o placă de marmură în amintirea şi în onoarea celui care a fost profesorul Grigore Toma ( 1887 – 1968, profesor, tipograf şi om de cultură născut în satul Gledin ). După slujba de sfinţire oficiată de cei doi preoţi ai comunei împreună cu părintele Ioan Sabin Stoica din Batoş, au rostit cuvinte de omagiere a vieţii şi activităţii profesorului Grigore Toma inginerul Tanco Sabin, fost elev al profesorului, colonelul în retragere Ioan Vlaic şi profesorul Ioan Vlaic, directorul şcolii din Monor . Toţi participanţii au vizitat localul şcolii aflat în curs de modernizare la standardele europene prin efortul considerabil al primăriei Monor.

Participanţii s-au deplasat apoi în localitatea Monor la casa unde a locuit mult apreciatul doctor Petru Neagoş ( 1849 – 1930, medic în Monor şi Deda, chirurg la ocolul Şieu ). S-a sfinţit şi aici o placă comemorativă de marmură pe peretele dinspre stradă al casei. Cuvântul de omagiere a fost rostit de împătimitul întru ale istoriei neamului românesc, profesorul Dumitru Mureşan care în cuvinte meşteşugite a încântat asistenţa prezentă .

Un moment cu totul special l-a constituit acordarea onorurilor care se cuvin celui care a fost primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi al României Mari - Miron Cristea întronizat la 1 noiembrie 1925.

Memoria sa a fost eternizată şi la Monor prin placa de marmură albă fixată pe peretele de la intrarea în şcoala generală din Monor. Deşi s-a născut la 18 iulie 1868 la Topliţa, elevul Miron Cristea ( după botez Ilie ) a parcurs clasele şcolii primare la şcoala din Monor ( urmând apoi gimnaziul săsesc la Bistriţa ).

La slujba de sfinţire a plăcii comemorative au luat cuvântul directorul şcolii profesorul şi omul de cultură Ioan Vlaic şi, la rugămintea părintelui Marius Avram, inspectorul şcolar Gheorghe Pop aflat printre monoreni în zilele de sărbătoare. Am aflat din cuvintele rostite aprecierea că în prezent şcoala din Monor este, prin eforturile dascălilor, ale consiliului comunal şi îndeosebi ale viceprimarului Ioan Todoran şi ale primarului Ioan Cira o şcoală model în judeţul nostru. Mi s-a părut normal să fie aşa, ţinând cont de mulţimea de personalităţi pe care le-a dat culturii,bisericii şi istoriei românilor în general Monorul şi Gledinul.

Odată vizitată şcoala, participanţii au fost invitaţi , în mod expres de către părintele Marius Avram să viziteze mănăstirea Monor ( schitul din tufe ) ! După ce am parcurs un drumeag ca-n basme, înconjurat mai întâi de livezi şi apoi de o pădurice fermecată am ajuns într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, înconjurat de pădure, în mijlocul căruia se afla o bisericuţă albastră, albastră ca albastrul de Voroneţ, construită cu un bun gust impresionant şi într-un stil plăcut oamenilor şi Bunului Dumnezeu…Am aflat de la primarul Ioan Cira că acest binecuvântat colţ de rai a primit câteva mii de oameni la slujbele religioase şi la liturghia din 15 august de Ziua Sfintei Maria! Locul tinde să devină o adevărată mănăstire şi loc de pelerinaj pentru drept credincioşi. Părintele Marius Avram a fost un amfitrion de neuitat prezentându-ne bisericuţa cu un patos deja caracteristic Domniei Sale însă într-un stil oratoric unic, strict personal de care nu poţi să nu fii fascinat ! În mod evident, ca un om care a făcut şi a văzut multe la viaţa Sa, părintele a ştiut apoi, la umbra amfiteatrului ( ridicat de primărie pentru adăpostirea credincioşilor în caz de ploaie) să fixeze, cu un pahar de vin alb,sec şi rece amintirea acestui loc mirific în memoria participanţilor !

Cei care au mai rezistat ( şi au fost destui !) au fost invitaţi apoi în sala de adunări a primăriei la lansarea cărţii ’’Personalităţi din graniţa năsăudeană - contribuţii documentare’’ ediţie apărută la editura Argonaut şi îngrijită de către Adrian Onofreiu şi Viorel Rus .

Cartea reprezintă manuscrisul cu acelaşi nume semnat de Nicolae Bejan cel care i-a organizat milităreşte pe monoreni în anii revoluţiei de la 1848 –1849, personalitate complexă a istoriei transilvane. Profesorul Dumitru Mureşan a prezentat pe larg resorturile interioare ale cărţii după care distinsele personalităţi care au îngrijit ediţia actuală a cărţii au vorbit despre manuscris şi despre personalitatea – prea puţin cunoscută publicului larg - a lui Nicolae Bejan. Cuvinte adecvate a rostit apoi şi inginerul pensionar Sabin Tanco un om care nu vrea să uităm că, vorba unui înaintaş de seamă, istoria este cea dintâi carte a unei naţii….

Prima zi, eminamente culturală a Zilelor Monorului s-a încheiat cu - nici nu ştiu cum s-i spun ! – o noapte a…amintirilor ! O seară de bal şi de basm la care alături de fii satului au fost Adrian Ardelean , preşedintele …culturii ieşene venit cu soţia sa Angelica Ardelean - o frumoasă şi distinsă profesoară în dulcele târg al Ieşilor - dar şi Titi Boantă inegalabilul director al inegalabilului Ansamblu folcloric profesionist Mureşul din Târgu Mureş ! Au dansat …amazoanele de la grupul Amazing din Monflanquin, Franţa pe numele lor Martine şi Jaqueline alături de fraţii gemeni Bernard şi Didier Fajol – deja fii ai Monorului de ceva vreme !

Politica a avut şi ea un moment…discret şi binevenit de această dată : primarul de Bistriţa,inginerul Ovidiu Creţu însoţit de primarul de Beclean Nicolae Moldovan, au ţinut să deschidă o şampanie alături de prietenul lor politic dar şi de suflet Ioan Cira, iată, unul dintre cei mai longevivi şi prolifici primari din judeţul nostru atât de calamitat întru ale primarilor de ispravă…

Pe aripi de romanţă, de vals dar şi de…învârtite cât cuprinde i-au purtat pe participanţi Simona Pop Labiş, Mirela Petruş, Alexandru Pugna şi Cornelia Ardelean Archiudean. Cât a fost noaptea de mare s-a dansat şi s-a jucat atât de…dens încât nici măcar vestiţii Ilie Roiban,Vasile Haja, George Moţoc, Creţa Petre,Dumitru Babalau,Pop Simion, nu au rezistat până în zori ! Aşa ca altădată… vorba prietenului meu Aurel Morar, directorul căminului cultural din Monor ( oare de ce nu-i spunem Palatul Culturii din Monor ? ). Muzică de calitate, nu tu manele, nu tu decibeli scăpaţi de sub control…amplificare profesională asigurată ( ca de obicei ) de către Simi Roiban şi el fiu al Monorului…

A doua zi a început cu slujba religioasă oficiată de preoţii Marius Avram şi Sabin Ioan Stoica în faţa întregului sat pe scena amenajată în centrul comunei. Au cântat pricesne Valerica Ianoşi Marian şi Cornelia Ardelean Archiudean. Preoţii au rostit predici de învăţătură cu o încărcătură emoţională aparte ! Şi pentru Domniile lor şi pentru enoriaşii ascultători ! Dacă ştiam deja că părintele Marius Avram va electriza mulţimea cu sufletul său mare dar smerit şi binecuvântat de Dumnezeu, surpriza a fost – pentru mine cel puţin – părintele Stoica din Batoş ! Un erudit coborât între credincioşi cu suflet de copil şi cu vorbe de sfânt !

Pentru prima dată în această a V-a ediţie a sărbătorii de la Monor cei 44 de cetăţeni din comună care au depăşit vârsta de 84 de ani au fost sărbătoriţi în mod oficial de către întreaga comunitate ! Toţi au primit diplome, o mică atenţie dar şi o…şampanie pe care să o bea acasă cu nepoţii şi strănepoţii !

Cireaşa de pe tortul frumos care înseamnă civilizaţie, cultură şi lucru bine făcut la Monor, a fost pus apoi în faţa marii majorităţi locuitorilor comunei prezenti în centrul comunei, prin acordarea titlului de Cetăţean de onoare primarului Ioan Cira care conduce destinele Monorului de 16 ani !

Un exemplu pentru Guvernul României : 11 consilieri locali, de toate culorile politice au votat în unanimitate acordarea TITLULUI DE CETĂŢEAN DE ONOARE PRIMARULUI IOAN CIRA ! Politica e politică, patria este una singură iar datoria este sfântă ! Dacă omul merită, merită ! Alo,alo Bucureştiul, se aude ?

Spectacolul folcloric oferit publicului de către Consiliul local Monor a beneficiat de o organizare…militară în desfăşurare şi...astrală în conţinut ! Primarul Ioan Cira a avut grijă ca invitaţii să fie toţi unul şi unul, care mai de care mai serioşi şi valoroşi !

Deschiderea a fost făcută de Ansamblul folcloric Baltagul din Monor. Au cântat Ilie Roiban, Andrei Moţoc, Florina Moţoc, Alina Haja şi Petruţa Creţa. Multe schimbări în bine între dansatori : alături de maeştrii generaţiei mature tinerii sunt tot mai mulţi şi mai convingători !

A urcat pe scenă şi Ansamblul Mociriţa din Vadu Izei, Maramureş cu un program bine gândit, o orchestră bine articulată, solişti tineri şi talentaţi si dansatori de acolo…de la ei de acasă ! Adică născuţi iar nu făcuţi…

Ansamblul folcloric Balada condus de profesorul doctor Dorel Cosma şi-a respectat – ca de obicei - blazonul. Cele zece perechi de dansatori au prezentat trei suite da dansuri de mare virtuozitate în care se vede mâna maestrului Ioan Nelu Simionca ! Soliştii, de fapt solistele vocale se află într-un progres evident . Nicoleta Burduhos, Ana Maria Năşcuţiu, Paula Tănase şi Alexandra Sbâncă încep să aibă, fiecare cu talentul ei, un rost clar pe tărâmul muzicii populare !

Nume consacrate ale folclorului românesc au urcat apoi pe scenă fiind aplaudate îndelung de către un public cunoscător : Simona Pop Labiş, Valeria Ianoşi Marian, Mirela Petruş, Mariana Anghel, Alexandru Pugna şi Cornelia Ardelean au susţinut adevărate recitaluri folclorice, cu dăruire cu seriozitate şi cu o plăcere de a cânta ghicită şi aplaudată generos de spectatori.

Seara folclorică a fost încheiată en fanfare de către Ansamblul folcloric Mureşul din Târgu Mureş. Dorina Grad şi Dorina Oprea, soliste mureşene mult îndrăgite şi apreciate au interpretat cântecele autentice ale zonei pe care o reprezintă ca artiste. Dansatorii, prezenţi cu suite de dansuri din diverse zone ale ţării ca o încununare a tuturor provinciilor istorice româneşti sunt pregătiţi de Titi Boantă cu o miză foarte mare pe virtuozitate, pe perfecţiune în mişcări, pe o sincronizare plăcută ochiului şi pe o plăcere de a juca evidentă la toţi dansatorii care se transmite şi publicului. Un public îndrăgostit la culme de aceşti artişti de excepţie ! Un public cunoscător care a aplaudat în delir – acesta este termenul exact ! – excepţionalul dans ţigănesc prezentat de către galacticii lui Titi Boantă !

Atunci când clopotele bisericii au bătut ceasurile înserării, pe scenă au urcat oaspeţii din Franţa. Amazing Groupe Grace din Monflanquin. Cu cântecele de aur ale muzicii uşoare franceze ! Ce bucurie de a cânta ! Câtă simplitate în tot ceea ce fac aceşti amatori cu sânge de profesionişti în vene ! Mamă Franţă ! Câte am învăţat de la tine ! Cât ne-am bucurat, ca naţiune de spiritul tău, de cultura ta, de căldura civilizaţiei tale generoase !

Recitalul oaspeţilor francezi a fost urmărit cu plăcere de toată lumea, indiferent de vârstă pentru că a fost susţinut cu profesionalism şi cu seriozitate.

Seara şi totodată întâlnirea fiilor Monorului s-a încheiat cu un foc de artificii frumos şi la fel de profesionist executat ca toate întâmplarile artistice din aceste două zile !

Zilele Monorului au fost aşadar pline de evenimente culturale bine gândite şi organizate. Amatorismul deranjant până la disperare pe care l-am întâlnit chiar în această vară prin alte locuri din judeţul nostru au lipsit aici sută la sută ! Un primar inspirat,muncitor şi cu o viziune a ansamblului lucrurilor de invidiat, un viceprimar ca un şef de stat major de armată, cu idei clare şi execuţii precise, un consiliu local format din oameni responsabili pentru care înainte de cuvântul partid există cuvântul om şi o realitate care trebuie ascultată şi transformată spre binele tuturor – iată secretul monorenilor ! Peste toate se lasă, ca umbra lui Mircea la Cozia, mâna, mintea, gândul,vorba şi fapta unui păstor sufletesc adevărat : părintele preot Marius Avram !

Cam asta ar fi relatarea de pe câmpul de…cântec şi joc, de viaţă, muncă, luptă şi apărare de la Monor ! Nu sunt monorean decât cu sufletul şi cu inima ! Dar asta îmi ajunge ! Am fost onorat să îmi las inima şi sufletul pe colinele Monorului. Cui să-i mulţumesc oare pentru această onoare pentru aceste clipe de neuitat ? Îmi era dor de o astfel de realitate,de astfel de oameni de ispravă. Îmi era dor de această lume a lucrului bine făcut, de oameni care se bucură de viaţă, de oameni adevăraţi ! Îmi era dor de această Românie profundă despre care credeam că a cam dispărut ! De bună seamă că minunea de zicală care spune că ‘’Nu mor caii când vor câinii’’ este încă valabilă pentru onorabilul dar oropsitul popor român ! La Monor cel puţin aceasta este realitatea anului 2009….

Mulţumesc Ioane

Ioana, Vasile, Ioana

Florina,Chiţa, Petre

Petruţa, Alina, George

mulţumesc dragă Ilie

pentru voi am scris

acestă modestă prozodie….

Cronicar voluntar Florentin Archiudean

Comentarii

05/04/10 23:07
pr avram marius

articol de suflet

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5