Copiii cu autism, în atenţia deputatului PD-L Ioan Nelu Botiş
Autismul este o tulburare neurobiologică, nu este o boală care se vindecă, dar se poate ameliora până la limita recuperării cu cât copilul este diagnosticat mai timpuriu şi inclus într-un program terapeutic adecvat nevoilor sale.
În judeţul Bistriţa-Năsăud ca de altfel în întreaga ţară, în ultimii ani se înregistrează o creştere a numărului de copii diagnosticaţi cu o tulburare din spectrul autist. Problema a atras atenţia şi politicienilor noştri.
În acest sens, deputatul PD-L Ioan Nelu Botiş, a susţinut, ieri, o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor prin care prezintă situaţia dramatică a copiilor cu tulburări din spectrul autist şi a familiilor acestora şi propune un set de măsuri menite să îmbunătăţească această situaţie.
„Centrul de referinţa şi resurse în autism – “Micul Prinţ “ din Bistriţa, centru deschis la iniţiativa părinţilor, ne-a semnalat problemele şi drama pe care o trăiesc aceşti copii şi familiile lor. Programul terapeutic este unul foarte complex şi costisitor, însă diagnosticarea şi tratarea cât mai timpurie îl poate ajuta pe copilul cu autism să se dezvolte la potenţialul său maxim. Non-intervenţia poate distruge şansele de dezvoltare normală pe care un copil le poate avea dacă este inclus într-un program terapeutic de la o vârstă cât mai fragedă. De aceea, propun decontarea tratamentului prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Copii autişti trebuie învăţaţi să trăiască în societate şi nu izolaţi, însă nu există un plan educativ individualizat după care cadrele didactice să se poată orienta în procesul de educare şi de integrare a acestor copii în societate.
Un alt aspect semnalat de părinţii copiilor cu autism se referă la faptul că după împlinirea vârstei de 18 ani, se schimbă din oficiu denumirea boli din autism infantil în schizofrenie. Prin urmare în România nu avem adulţi cu autism doar foarte mulţi schizofrenici.
În consecinţă propun un pachet legislativ prin care să susţinem serviciile privind sănătatea, educaţia şi integrarea în societate a copiilor cu tulburări din spectrul autist”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială, deputatul PD-L Ioan Nelu Botiş.
Citiţi şi:
- Autismul pe înţelesul cadrelor didactice – un pas spre normalitate
- Sală de documentare şi grup de suport pentru părinţii copiilor cu autism
- Premiile antidiscriminare „Învăţăm împreună”, ediţia a II-a
- „Vorbește cu mine – program gratuit de terapia limbajului” pentru copii cu tulburări din spectrul autist
- Cristina Iurișniți şi Doina Pană la conferința Împreună rupem bariere pentru autism
Adaugă comentariu nou