Sărbătoarea Sfântului Pahomie

Lansări de carte, inaugurare de bibliotecă, sfinţirea Capelei-Altar

În organizarea Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud şi a Parohiei Ortodoxe Gledin, se derulează marţi, 17 aprilie 2012, de la ora 16, prima ediţie COLOCVIILE DE LA GLEDIN.
“Evenimentul are o semnificaţie multiplă. Mai întâi se inaugurează Capela-Altar Sfântul Pahomie. Aşezămîntul cultural-spiritual Sfântul Pahomie din Gledin găzduieşte o bibliotecă care va fi inaugurată marţi, şi va avea un fond de carte de aproximativ 2000 de volume de carte donate de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, Editura Eikon, Tipo Moldova şi va fi organizată în incinta Casei episcopului Pahomie după toate principiile biblioteconomice în vigoare”, declară directorul Bibliotecii Judeţene, Mircea Oliv.
Aşezământul îşi propune să funcţioneze după regulile şi normele de funcţionare ale unui centru cultural-spiritual care va avea un serviciu biblionet, o colecţie de artă sacră şi un spaţiu pentru pensiune şi pentru adapostirea cercetătorilor şi pelerinilor.
Aşezământul cultural-spiritual este ctitorit de preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Gledin – Ioan Titieni, cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei Andreicuţ al Clujului, care va participa la Slujba Arhierească din 18 aprilie 2012, slujbă care se va oficia în Capela-Altar a aşezământului Sfîntului Pahomie (Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română pe data de 14 aprilie 2007, al cărui prasnic se va ţine în acest an, datorită Sărbătorilor Pascale, în zilele de 17 şi 18 aprilie).
Comunicările susţinute cu ocazia Colocviilor: prof. univ. dr. Pr. Ioan Chirilă-Sfîntul Pahomie – despre Theosis şi sfinţirea neamului, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta-Jertfă şi diplomaţie, arhimandritul Benedict, stareţul Mănăstirii Neamţ-Relaţia Sfîntului Ierarh Pahomie de la Gledin cu Mînăstirea Neamţ, pr. Florin Ţuşcanu – Protopop de Roman-Filantropia Sfîntului Pahomie la Roman, pr. Ioan Titieni – Parohia Ortodoxă Gledin-Pelerin la Lavra Pecerska, dr. Teodora Roşca- Icoana pe sticlă din Transilvania în context european. Iconografia Sfîntului Gheorghe, Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene Distriţa-Transilvania: leagăn de sfinţi şi cărturari – un caz de aculturaţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5