Scriitorul minerilor a mai scos o şarjă
Scriitorul minerilor din Rodna, Cornel Filip Domide, continuă săpăturile în adâncul sufletului, scoţând la lumină şarjă după şarjă de minereu fonetic, ca un organism viu ce se dezvoltă după legile sale proprii.
Cornel Filip, omul înflăcărat de ideile şi datinile străbune sfredeleşte continuu în arhive şi în memoriile rodnenilor spre a descoperi mari valori ale culturii someşene ca o datorie a vieţii noastre de a ridica un templu străbun cu o viaţă dinamică şi eroică, animată de virtute, adevăr, bine şi frumos, iubire şi încredere în neam, elemente esenţiale ale celei de a şasea şarjă intitulată: „Datini străbune din Ţara Năsăudului”.
Cartea de faţă are un caracter documentar şi este scrisă de un om cu pasiune pentru cercetarea locurilor natale, un om cu o evlavie specială. Scriitorul are ca model pe Însuşi Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat, dar şi OM adevărat ce ţinea mult la plaiurile natale. Mergea cu drag la Nazaret, iar de Carpenaum era atât de legat încât acest orăşel era numit „Cetatea Sa”.
Scriitorul Domide este un rodnean activ şi plin de îndrăzneală, de dârzenie şi iniţiativă, un bun patriot, harnic şi stăruitor, ce a mai scos la lumină încă un vagonet încărcat cu slove de la poalele Munţilor Rodnei, legate de satul de ieri şi de azi, îndeletniciri şi meserii, Casa Ţărănească, portul popular, obiceiuri de peste an, obiceiuri agrare, date despre ciclul vieţii, vorbe din popor etc., punând în valoare creaţiile populare de tot felul, ce constituie pentru autor o chestiune de credinţă şi voinţă, bazate pe un deosebit talent scriitoricesc şi mândrie faţă de consătenii săi – rodnenii pe care-i apreciază şi-i apropie mereu de sufletul său.
Cornel Domide, scriitorul din compania florii de colţ, este un rafinat om de cultură, cu profunde convingeri de cercetător, cu un înalt spirit civic, cheamă sătenii de a se încadra în ciclul de luminare a spiritelor prin cultură spre a sorbi marile bunătăţi şi frumuseţi ale satului someşan cu destinele sale de peste veacuri.
În scrierile sale, Domide se solidarizează cu istoria, face o vie propagandă culturală şi etnografică, adaptată la condiţiile Rodnei şi învaţă pe tineri să reia de la străbuni cele de trebuinţă aşa cum a făcut el în cele şase volume pline de originalitate şi dinamism public.
Scriitorul minerilor aduce în prim plan spiritul românesc al rodnenilor, asociat marilor repere ale destinului lor istoric cu deschidere spre cunoaştere.
Prin cele şase cărţi şi cele pregătite să apară, Cornel Filip demonstrează ataşamentul său sincer la valorile spirituale ale locurilor natale, de a scoate din anonimat aceste valori şi de a le face cunoscute în lumea literelor româneşti, fapt ce-l ridică la veritabila şi înalta conştiinţă de om, cercetător şi scriitor ce îi arde în priviri chemarea flăcărilor amintirilor.
Adaugă comentariu nou