Referendumul, între boicotul PDL şi mobilizarea USL

Vezi reacţiile liderilor USL BN

*Referendumul naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu declanşează războiul politic între PDL, care a decis boicotarea acestuia prin absenţa de la urne, şi USL, care vrea ca lumea să iasă masiv la vot, pentru a valida referendumul.

 

Sub pretextul unei inspecţii prin sondaj, jurnaliştii de la Gândul au contactat 14 primari USL, printre care şi primari din judeţul Bistriţa-Năsăud, de la care au aflat ce tactică vor folosi în scopul de a obţine cât mai multe voturi pentru a valida referendumul şi pentru a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu.

,,Reportajul sub acoperire din tabăra PSD vine după ce, la începutul săptămânii, gândul a publicat un material asemănător, realizat în tabăra PDL, în care arătam cum primarii acestui partid încearcă să-i ţină pe oameni departe de urne. Pentru a primi răspunsuri cât mai sincere din partea primarilor USL, am apelat la un sondaj incognito. Am sunat 14 filiale ale USL din ţară în numele organizaţiei centrale pentru a verifica modul în care gestionează votul de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Acesta a fost textul standard pe care l-am utilizat: "Buna ziua! Sunt Horia Panait, raportor la structura centrala a partidului. Din ordinul conducerii v-am sunat pentru a face o inspecţie prin sondaj a modului în care s-au pregatit filialele locale pentru votul de duminică. Vă rog să ne spuneţi cum veţi proceda pentru ca alegătorii să se prezinte la vot în număr cât mai mare şi să voteze pentru suspendare!", spun cei de la Gândul.

Roland Venig: Dacă e nevoie ducem oamenii şi cu Loganul primăriei - are opt locuri

Primarul Roland Venig, edilul orasului Sîngeorz-Băi, a răspuns presupusului raportor PSD în timp ce era în şedintă cu membrii Biroului Electoral şi cu reprezentanţii MAI. Reprezentantul USL a raportat că a organizat oamenii care se ocupă de transport pe secţiile de votare.

 ,,Mergem seara la oameni, în jurul orei 22. Vedem cine, cum sunt, ce feţe au. În funcţie de cum se prezintă mergem noi după ei. Nu vrem să facem vâlvă. Ideea este să ducem cât mai mulţi. Facem exact cum ne-a învăţat Dragnea. Suntem echilibraţi cu maşini pe secţiile de votare. Avem cam cinci autoturisme ale membrilor de partid. Dacă nu ne ajung, ducem şi cu Loganul de la primarie. E un Logan bun, cu opt locuri. Noi vrem să ducem cât mai multă lume, nu neapărat cum să voteze”.

 Gheorghe Onul: Inclusiv fiicei mele, care e în New Jersey, i-am spus să meargă acolo să voteze

Gheorghe Onul, primarul comunei Salva, arată delegatului de la centru că este implicat 100% în referendum şi că i-a pus în vedere şi fiicei plecate în SUA că trebuie să voteze la referendum.

,,Ne-am organizat cu maşinile, cei care stau la distanţă îi aducem. Avem oameni pe străzi. Cei care nu vin îi sună. Care sunt pensionari sunt motivaţi direct, vin şi singuri. La cei plecaţi din ţară le dăm telefon. Inclusiv fiicei mele care e în New Jersey i-am spus să meargă acolo să voteze. Stăm rău cu fondurile, de asta nu am organizat petreceri. Nu cred că oamenilor nu le trebuie sarmale sau alte minuni”, susţine primarul Onul Gheorghe.

Tudorel Ciotmonda: De transportul votanţilor se ocupă consilierii locali

Primarul localităţii Josenii Bârgăului, Tudorel Ciotmonda, relatează la centru că, împreună cu consilierii locali care vor duce votanţii la urne cu maşinile, are în target un scor de 50% voturi DA.

,,Noi, de când s-a început, la nivel de comună suntem pe toate fronturile. Din casă în casă, de la om la om. Pentru duminică avem telefoane, o grupă care lucrează pe străzi. De transportul votanţilor se ocupă consilierii locali. Vreau să ne apropiem de 50%”, explică primarul Tudorel Ciotmonda.

 

Reacţiile liderilor USL BN:

 

Radu Moldovan: Nu văd încălcarea vreunei legi

Radu Moldovan: E deja o practică cunoscută de a sprijini oamenii din diferite zone, oamenii care sunt mai în vârstă, se deplasează mai greu să-şi exercite dreptul la vot. Cred că e un lucru mai mult decât normal în condiţiile în care îl sprijini pe un om să îşi exercite un drept, decât condiţionându-l şi oprindu-l să-şi exercite acest drept.

Nu cred că e o descoperire că primarul din Sîngeorz-Băi îi va duce cu maşina pe oameni la vot. Lucrul acesta îl practică toată lumea şi atâta timp cât omul nu este plătit să voteze într-un fel sau altul, cât omul nu este plătit să nu voteze, nu văd încălcarea vreunei legi.

Sigur că, ar fi de dorit ca spiritul civic să fie mult mai ridicat, să nu fie nevoie de o astfel de mobilizare.

Ar trebui să luaţi în calcul şi care este aşezarea geografică a  anumitor localităţi şi să vă gândiţi că din fundul Cormăii până la secţia de vot sunt vreo 12 km şi atunci oricât de multă bunăvoinţă ar fi din partea unui om care locuieşte la 12 km de secţia de vot, încă spiritul civic nu-i atât de dezvoltat să vină pe jos vreo 12 km să voteze.

Roland Venig e unul dintre primarii implicaţi în acest referendum şi îl felicit.

 

Ioan Ţintean: Nu mi se pare imoral ca o maşină a unei primării să fie pusă la dispoziţia unui cetăţean

 

Ioan Ţintean: Nu mi se pare imoral ca o maşină a unei primării să fie pusă la dispoziţia unui cetăţean de pe raza unei comune sau oraşului respectiv, să îl aducă la vot de la 8 kilometri distanţă.

Sau, dacă eu, deputatul Ţintean, am maşină şi sunt solicitat în colegiul 4 Bistriţa-Năsăud să ajut un cetăţean care nu se poate mişca, să meargă la vot,  îi pun maşina la dispoziţie, dacă chiar o solicită, pentru că plăteşte şi el la maşina mea.

Imoral, mi se pare să foloseşti elicopterul să te duci la o cină la Sinaia, iar când este aglomerat DN1 să foloseşti elicopterul să te întorci acasă, pentru că nu ai răbdare să stai la coadă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5