Stelian Dolha, deputat PNL: Vreau să trag un semnal de alarmă faţă de modul în care înţeleg să răspundă unele ministere întrebărilor şi interpelărilor

Declaraţie privind calitatea răspunsurilor primite de parlamentari din partea ministerelor

Declaraţia mea de astăzi vrea să fie un semnal de alarmă faţă de modul în care înţeleg să răspundă unele ministere întrebărilor şi interpelărilor pe care le adresăm de la această tribună şi seriozitatea cu care este privită această pârghie parlamentară.

Am remarcat, nu doar eu, ci şi foarte mulţi dintre colegii mei că atunci când funcţionarii ministeriali nu ştiu ce să răspundă, în numele minştrilor, la întrebările noastre sau pur şi simplu vor să scape repede de sarcina încredinţată, recurg la tot soiul de tertipuri de evitare.

Unul dintre acestea este folosirea unui limbaj excesiv de tehnic sau a unuia pur academic. În avalanşa năucitoare a unor asemenea termeni cel care a adresat întrebarea înghite cel mai adesea în sec şi se mulţumeşte cu un răspuns care nici nu e lămuritor, nici nu foloseşte nimănui.

Să vă dau un exemplu. Zilele trecute am întrebat Ministerul Agriculturii ce programe şi măsuri legislative are în vedere pentru a proteja seminţele tradiţionale româneşti şi comercializarea acestora, după ce am semnalat într-o declaraţie politică faptul că am ratificat un tratat, dar nu am prevăzut un organism care să se ocupe cu conservarea soiurilor autentic româneşti.

Subiectul este unul sensibil, în condiţiile în care ziarele româneşti şi ONG-uri vorbesc de mai bine de o lună de o aşa numită cruciadă a Uniunii Europene impotriva soiurilor tradiţionale. Că un proiect de lege agreat de Comisia Europeană încurajează comercializarea seminţelor moderne, chimicalizate, în timp ce seminţele ţărăneşti sunt considerate insuficient de pure genetic. Conform acestor publicaţii soiurile autentic româneşti pentru care producatorii nu-şi permit certificarea, care costa mii de euro, sunt victime sigure în acest aşa-zis război.

Pe fondul unei asemenea stări de lucruri, mă aşteptam să primesc de la Ministerul Agriculturii un răspuns simplu, suplu, concret. Iar dacă, problema ţine doar colateral de competenţa lor, sau nu ţine deloc, s-o spună. Dar răspunsul pe care l-am primit este năucitor şi sună cam aşa: “Aplicarea principiului holistic în domeniul conservării biodiversităţii vegetale relevante pentru agricultură este un imperativ al ultimilor ani şi constituie cel mai eficient mijloc de conservare al geoplasmei”.

Apoi continuă cu explicaţii despre conservarea “per se” şi “in situ sau on-farm”, şi concluzionează, citez : “sinergia rezultată din combinarea cunoştiinţelor ştiinţifice cu cele ale fermierilor reprezintă ecuaţia unui management de succes a resurselor genetice vegetale. Vi-l imaginaţi pe domnul ministru Daniel Constantin vorbind aşa? Eu, unul nu.

Cred că nu mai e cazul să continui cu răspunsul, nici nu are nevoie de comentarii, vreau să le spun celor care l-au scris, doar atât: dacă aveam nevoie de consideraţii academice sau de prelegeri din tratate de specialitate mă adresam Academiei Române sau catedrei de specialitate de la vreo Universitate Agricolă.

Eu aştept în continuare un răspuns la o problemă concretă, extrem de serioasă şi dacă este nevoie am să reformulez întrebările. Dar trebuie să încetăm acest joc şi cei care răspund la întrebări în numele miniştrilor să-şi ia treaba în serios, să se ducă la cursuri de relaţii publice, dacă e nevoie, si să formuleze răspunsuri clare şi explicite.

Răspunsuri care să ne conducă spre soluţii. Pentru că, nu-i aşa, vremea jocurilor de cuvinte şi a vorbelor goale a cam trecut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5