Referendum la Bistriţa. Vezi ce spune Opoziţia din Consiliul Local

Cu o singură excepţie, toţi consilierii municipali ai Opoziţiei, care au fost prezenţi la şedinţa extraordinară a CL Bistriţa, şi-au motivat votul dat acestui proiect de hotărâre. Prin unele locuri, argumentele s-au repetat, dar important e că le pasă fie de urbe, fie de imaginea lor publică.

 

Iată şi câteva din punctele de vedere exprimate de aleşii municipali!

Alin Seserman: „Discutăm de ceea ce se va întâmpla peste cel puţin un an, un an şi jumătate, respectiv posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru realizarea unei centuri ocolitoare a municipiului Bistriţa. Sperăm că vom putea depune un proiect pentru a accesa aceste fonduri, deocamdată nu ştim exact ce fonduri va primi România pe acest Program Operaţional Sectorial. (...) Despre oportunitatea acestui proiect s-a discutat foarte mult şi pentru a exemplifica este suficient să spunem că în urma acestui vot noi nu rezolvăm absolut nimic.

CNADNR în continuare va hotărî într-o formă sau alta dacă va face, pe unde va face o centură ocolitoare. Noi nu putem decât să ne exprimăm un punct de vedere şi, chiar în condiţiile în care ne vom exprima un punct de vedere, în condiţiile în care punem o întrebare tendenţioasă, de fapt nu aflăm niciun răspuns.

Probabil că un referendum s-ar justifica, să-i întrebăm pe bistriţeni despre probleme legate de buget, de investiţii, dacă vor să contractăm împrumuturi, dacă vor să facem anumite lucrări din oraş, dar nu pentru un lucru la care eventual avem răspuns.

Democrat-liberalul a cerut şi ca primarul Ovidiu Creţu să prezinte documente în care se arată că varianta 2 Sud este singura fezabilă, iar ulterior edilul Bistriţei le-a dat citire.

„În eventualitatea unei campanii electorale, eu nu am ce să le spun cetăţenilor, fiindcă nu am documente. Am purtat întotdeauna discuţii legate de lideri ai partidelor politice, discuţii la care dvs. aţi participat, eu nu am participat, foarte mulţi lideri pe care îi invocaţi sunt de acord cu propunerea dvs., colegi de-ai mei, unii nu sunt de acord, însă eu nu sunt clarificat cu faptul că această propunere este singurul traseu pe care putem realiza o centură ocolitoare”, a mai spus Seserman.

Alexandru Toniuc: „Îmi exprimam dubiile cu privire la legalitatea demersului şi oportunitatea lui. (...) Dacă discuţiile se poartă în continuare cum s-au purtat în acest timp şi vorbim despre o centură, responsabilitatea în acest caz este a Ministerului Transporturilor, pentru că drumurile de centură sunt integrate în sistemul de drumuri naţionale. (...) Indiferent de ce se va întâmpla, decizia nu rămâne aici”.

Toniuc a avut mai multe propuneri care nu au trecut la vot, şi anume eliminarea formulei privind „din fonduri europene” sau a celei de „referendum local”.

Vasile Moldovan: „Un asemenea proiect de hotărâre este neavenit şi nu îşi are locul pentru momentul în care este promovat. Urgenţa care se invocă nu este justificată, pentru că o asemena finanţare este posibilă în perioada POS Transporturi 2014-2020, dar şi atunci depunerea unui proiect nu înseamnă neapărat finanţare. Domnul primar spune că pierdem bani, bani pe care nu-i avem, nu putem discuta despre ceva ce nu există.

Traseul acestei centuri, aprobat prin HCL 151/2010,a fost declarat ca ilegal de instanţele dfe judecată. A aproba noi o hotărâre de CL, în condiţiile în care a fost anulată de instanţă, înseamnă, de fapt, a accepta o ilegalitate.

Noi nu contestăm o centură, ci contestăm un traseu pe care nu se poate realiza această centură şi aceste traseu trece peste Dealul Codrişor unde se taie aproape 3 hectare de pădure.

Mai mult, este în vigoare un Plan de Urbanism Zonal, în care Parcul Municipal să fie extins cu Pădurea Codrişor şi amenajarea râului Bistriţa. Noi trebuie să comparăm distanţa dintre Biserica Evanghelică şi Pădurea Codrişor, de circa 600 metri, şi distanţa dintre Biserica Evanghelică şi centura de astăzi, de peste 1 km. Nu putem spune că facem o ocolire când, de fapt, ne apropiem de centrul oraşului”.

Fostul primar al municipiului Bistriţa a menţionat că tema privind Pietonalul Bistriţa cuprinde „o întrebare penibilă şi neserioasă”. „Pietonalul a fost făcut din fonduri europene, dupăvreo 5-6 ani de consultare a publicului şi acum noi solicităm ca bistriţenii să spună dacă îl menţinem sau nu. Mai mult, noi avem prin programul de dezvoltare a municipiului, extinderea  zonei pietonale cu Piaţa Centrală, Dornei, Gh. Şincai şi str. N. Titulescu. De aceea spun că este o întrebare neserioasă şi penibilă”, a declarat Vasile Moldovan.

Filip Moisil: “Banii sunt foarte necesari pe această măsură. Din 2014 încolo vor fi obţinute aceste finanţări, încă nu ştim pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi ce bani va avea România, unde ne vom încadra şi noi. Trebuie să luăm în considerare şi ceea ce spun cetăţenii, pentru că mulţi în 2000 îşi doreau să stea la drumul principal, care crea anumite avantaje. Dar sunt foarte mulţi care au plecat de la drumul principal, s-au aşezat în anumite zone ale oraşului, în aşa fel încât atunci când ajung de la serviciu să nu treacă 50 maşini într-un minut. De aceea, consider că trebuie să ţinem cont şi de părerile cetăţenilor, şi trebuie să ne gândim la fiecare cetăţean la municipiului Bistriţa şi la condiţiile de trai ale acestor cetăţeni.

          Noi am dicutat acum o săptămână de 450 ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice, un eveniment frumos. Probabil, generaţiile următoare vor spune 10 ani de când s-a construit centura şi nu ne mai putem uita spre Pădurea Codrişor sau peste Spitalul TBC trece o autostradă. De aceea cred că o variant ocolitoare înseamnă să ieşi din oraş, nu să faci o şosea în interiorul oraşului, chiar dacă deranjăm 50 oameni sau 5 oameni, trebuie să gândim către viitor, trebuie să ne gândim că generaţiile viitoare vor să se plimbe prin Pădurea Codrişor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5