O reţea de drumuri modenizate prinde contur în Şieu Odorhei

 

Fonduri guvernamentale, de la bugetul judeţean şi cel local sau finanţări europene, toate acestea fac posibile investiţii de amploare în infrastructura rutieră din comuna Şieu Odorhei.

         Potrivit primarului Sorin Ioan Fintean, un rol covărşitor în implementarea acestor proiecte revine implicării preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, la care vocea edilului s-a făcut auzită.

*** 

         Pornit în 2009, proiectul de modenizare a drumului comunal 28, carea sigură legătura dintre DN 17 şi Coasta, pe o lungime de 3,98 kilometri, a suferit multe amânări. Iniţial, finanţarea se asigura prin HG 577/1997, apoi a fost prins, parţial, în lista celor “10.000 kilometri de drumuri modernizate” de ministerul Eleni Udrea. Finalmente, proiectul a avut şansa să fie inclus pe lista de obiective finanţate prin OUG 28/2013 privind aprobarea Programului naţional de dezvoltare rurală.

         “Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a alocat o primă tranşă de 400.000 lei, iar Consiliul Local a mai suplimentat cu 100.000 lei. În urma licitaţiei, lucrările au fost adjudicate de SC Dimex Company Rebra SRL. Credem că în această săptămână, dacă timpul ne va ajuta, va fi turnat primul strat de asfalt”, ne-a declarat primarul Sfintean.

*** 

         În derulare, este şi proiectul de de modernizare a DJ 172, km 6+100- 10+636, Agrişu de Sus –DN 17. Lucrările au fost adjudicate, în urma licitaţiei organizate de către Consiliul Judeţean, de  Îndemânarea Prodcom SRL, pentru o valoare de circa 4 milioane lei (fără TVA).

         Tronsonul care este modernizat are o lungime de 4,536 km, în fapt un drum de pământ care se prezintă într-o stare rea, aici fiind efectuate doar lucrări de întreţinere. După lucrările de modernizare, drumul va avea o parte carosabilă de 6,00 m, fiind realizate recalibrări de taluz pentru evitarea alunecării terenului vegetal în şanţuri şi pe carosabil. De asemenea, se va asigura scurgerea eficientă a apelor, prin şanţuri protejate şi de pământ, precum şi podeţe. Amenajarea drumurilor laterale, semnalizarea drumului sunt alte component ale proiectului.

         Anul acesta, ar uram să fie realizată o porţiune de circa 1,5 kilometri, lucrările urmând să fie finalizate anul următor.
         “Mulţumim Consiliului Judeţean pentru că finanţează această investiţie. Este un sector de drum foarte important, pentru că asigură legătura locuitorilor din satele Agrişu de Sus şi Agrişu de Jos la drumul naţional 17. Avem foarte mulţi locuitori care fac naveta spre locul de muncă, fie la Beclean, fie la Bistriţa, dar şi mulţi copii care învaţă la Beclean”, explică edilul comunei Sorin Sfintean.

***  

         Un alt proiect major pentru comunitate este cel cofinanţat prin PNDR, Măsura 322 D - „Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010”, în valoare de peste 3 milioane lei.

         “Pe acest proiect, în valoare de peste noi am inclus DC 28 A, între Agrişu de Jos şi Şieu Odorhei. Procedura de licitaţie s-a încheiat, a fost stabilit antreprenorul care va executa lucrările, dar a fost depusă o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar acum suntem nevoiţi să aşteptăm răspunsul.

         Prin acest proiect, vor fi construite două poduri şi vom asfalta circa 2,5 kilometri”, precizează primatul din Şieu Odorhei.

Toate satele comunei Şieu Odorhei, racordate la reţeaua de apă

         În prima etapă a proiectului de “Extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud”, al cărui beneficiar este Aquabis, pentru comuna Şieu Odorhei au fost cuprinse investiţii în reţeaua de alimentare cu apă potabilă, pe o distanţă de circa 11 kilometri, respectiv conducta de aducţiune şi reţea de distribuţie pentru localităţile componente Coasta şi Şieu Odorhei.

         Aceste lucrări sunt deja în execuţie, dar vestea bună vine şi pentru ceilalţi locuitori ai comunei. “A fost realizat proiectul pentru aducţiune şi distribuţie şi pentru satale Şirioara, Cristur, Bretea, Agrişu de Jos şi Agrişu de Sus, plus ceea ce mai rămâne din Şieu Odorhei şi Coasta. Documentaţia tehnică a fost depusă la Aquabis, iar din economiile făcute în acest proiect, în urma licitaţiilor, sperăm ca investiţiile să fie realizate tot în această primă etapă. Avem speranţe că aceste lucrări vor fi licitate în perioada următoare, pentru ca toţi locuitorii comunei să aibă acces la aceste utilităţi”, precizează primarul Sorin Sfintean.

 

Bani de la Guvern, pentru reparaţii la şcoală

         La Primăria Şieu Odorhei sunt şi multe proiecte în aşteptare, pentru care autorităţile aşteaptă deschiderea exerciţiului financiar european  2014-2020. Acestea au fost depuse în vederea obţinerii unei finanţări europene sau guvernamentale, dar au existat anumite obstacole.

         Modernizarea străzii principale din Şieu Odorhei a fost obiectul unui proiect pe Măsura 322. Şi pentru edificarea unui nou sediu pentru primărie există documentaţia, în condiţiile în care imobilul este revendicat. La Şieu Odorhei este nevoie şi de o grădiniţă, proiectul fiind depus la ADR Nord-Vest.

         Pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Şieu Odorhei, proiectul a fost depus încă din 2008 la Ministerul Educaţiei. “Nu s-au găsit pe la Bucureşti bani pentru aceste investiţii până acum. De la Ministerul Educaţiai Naţionale vom primi circa 2,7 miliarde lei vechi, pentru refacerea acoperişului şi a şarpantei”, menţionează primarul Sfintean.

         Documentaţii sunt pregătite şi pentru reabilitarea căminului cultural din Şieu Odorhei  - însă sunt litigii pe proprietate, şi pentru reabilitarea şcolii din Cristur sau ale  căminului cultural din Bretea, iar lista ar putea continua.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5