Subprefectul Ovidiu Frenţ: Înfrăţirile dintre judeţe, comune trebuie să aibă un fundament şi o finalitate economică

Oportunităţile oferite de mediul de afaceri trebuie transpuse în zona administrativă, şi invers. Comunitatea italienilor din judeţul nostru promovează tocmai această ideea, iar un prim pas constă în a pune bazele unei relaţii de colaborare/înfrăţire între două comune din judeţul Bistriţa-Năsăud – Cetate -  şi Regiunea Toscana (Provincia Pistoia) – comuna Montale. Promotori ai acestui proiect sunt Fiorenzo Tempestini (unul dintre primii investitori italieni de la Bistriţa), dar şi subprefectul Ovidiu Frenţ.

          “Una dintre atribuţiile Instituţiei Prefectului este “realizarea politicilor de integrare europeană şi intensificarea relaţiilor externe”, fie prin iniţierea unor astfel de colaborări cu instituţii similare din alte ţări – prefecturi din Franţa sau Italia, ceea ce nu s-a întâmplat până  acum  - fie prin facilitarea unor astfel de relaţii pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.

          Am încercat să folosesc o oportunitate, acceptând invitaţia unei comune din Italia, comuna Montale (Provincia Pistoia, Regiunea Toscana). În Bistriţa, există o comunitate de italieni, unii dintre ei veniţi de foarte mulţi ani, precum este şi dl. Fiorenzo Tempestini, care provine din comuna Montale.

          Până acum, toate înfrăţirile au debutat de la acţiuni culturale, educaţionale, dar nu au avut un fundament sau o finalitate economică. Eu provin din mediul economic şi ţin foarte mult să dezvoltăm şi relaţii economice, pe lângă cele culturale, nu doar să ne întâlnim de zilele oraşului”, explică subprefectul Ovidiu Frenţ.

          Din judeţul nostru, a fost aleasă comuna Cetate, pentru că administraţia locală implementează un proiect cu finanţare europeană, “Europa pentru cetăţeni”, care are ca obiectiv tocmai dezvoltarea unor înfrăţiri între localităţi ale Uniunii Europene.

 ***  

          În acest context, luna trecută, o delegaţie fomată din subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul Daniel Moldovan (Cetate) şi secretarul comunei – Ioan Cojoc a avut primul contact cu autorităţile locale din Montale. Administraţia italiană marca, la acel moment, semnarea acordului de înfrăţire cu localitatea Langenfeld (Germania), aniversarea a 10 ani de la parafarea înfrăţirii cu localitatea Senlis (Franţa), totul sub cupola expoziţiei “Jocul în timpul lui Caravaggio”.

          Delegaţia judeţului nostru a fost primită şi de prefectul Mauro Lubatti, în cadrul întâlnirii fiind dezbătute o serie de aspecte economico-sociale.

          Cel mai probabil, autorităţile din Italia vor veni la Cetate, la festivalul “Laleaua pestriţă”.

 

*** 

          Oficialităţile bistriţene au profitat şi de prezenţa viceconsulului Iulia Cupşa Kisselef, la Torino, astfel că subprefectul Ovidiu Frenţ a avut o serie de întrevederi cu Tiberiu Dinu – consul general, consilierul regional Giampiero Leo şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Regiunea Piemonte.

          Reprezentanţii Consulatului Geneneral al României la Torino vor identifica o provincie din acestă regiune în vederea promovării unui acord de parteneriat cu judeţul Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5