Bancuri ritmate
Alexandru Oltean este cunoscut în peisajul literar bistriţean prin bancurile pe care le spune le fiecare întâlnire a Cenaclului „George Coşbuc”, fiind, în acelaşi timp, unul dintre promotorii şi susţinătorii Festivalului de Umor „Mărul de Aur”. Volumul „Maimuţa”, apărut la Editura Grinta, aduce în faţa cititorilor adaptarea unora dintre cele mai cunoscute bancuri româneşti şi aşezarea lor în poezii.
După cum declară în Prefaţă Vasile Larco, Alexandru Oltean confirmă faptul că românul s-a născut poet şi că suntem un popor care facem haz de necaz. Oltean a căutat, a selectat şi a aşezat în rime unele dintre cele mai reuşite glume româneşti, auzite sau citite, aducând astfel, în faţa cititorilor, adevărate pastile de descreţire a frunţii.
În glumele lui Oltean întâlnim bărbaţi creduli, femei vulnerabile, aventuri amoroase, situaţii hazlii cu politicieni şi, dincolo de acestea, întâlnim un umor al întâmplărilor care au rămas, de-a lungul timpului, ca o lecţie de viaţă împotriva prostiei. De fapt, prin aceste versuri, Alexandru Oltean doreşte să pună într-o lumină proastă lipsa de cultură, de profesionalism şi să aducă în faţa noastră, prin pilde, reperele de care ar trebui să ţinem seama: „Sunt glume la care adesea ai zâmbit/ în carte adunate le-am pus în alt decor/ le-am dat o altă haină, în vers le-am potrivit,/ dar sarea şi piperul sunt tot la locul lor”.
Cartea, care se poate achiziţiona de la chioşcurile de ziare din oraş, merită a fi citită în această cheie a destinderii, măcar pentru câteva clipe, şi a uitării zbuciumului cotidian.
O poezie de Alexandru Oltean, citită zilnic, este ca o pastilă împotriva stresului.
Adaugă comentariu nou