Interviu cu preşedintele Camerei Deputaţilor

Valeriu Zgonea: După alegerile europarlamentare, liberalii se vor întoarce în USL

Noi am recomandat echipelor USD să continue parteneriatul cu PNL la nivel naţional pentru că a fost un parteneriat foarte bun în 90% din locuri, susţine Valeriu Zgonea. Într-un interviu acordat cotidianul nostru, preşedintele Camerei Deputaţilor îşi exprimă convingerea că mulţi dintre cei propuşi de PNL vor rămâne în funcţii, chiar şi prefecţii. Valeriu Zgonea precizează că PSD a fost un partener loial în USL, chiar dacă liberalii nu şi-au respectat toate promisiunile.

De asemenea, Zgonea subliniază că PSD nu este interesat să îi ia lui Antonescu funcţia de preşedinte al Senatului, iar după alegerilor europarlamentare, PNL se va întoarce în USL, deoarece România are nevoie de USL. Zgonea vorbeşte şi despre prefectul judeţului nostru Ioan Ţintean, pe care îl cataloghează ca un om de valoare. Cu Ioan Oltean, în calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, colaborează foarte bine, cu excepţia momentelor în care Oltean are abordări emoţionale.

Contextul regional nu ne permite o instabilitate politică

Cum a reuşit Băsescu să supravieţuiască unei coaliţii de peste 70%? În ochii electoratului, tot preşedintele Traian Băsescu a ieşit învingător prin destrămarea USL-ului.

Valeriu Zgonea, preşedinte Camera Deputaţilor: Eu nu cred că a ieşit învingător. Au ieşit cetăţenii, învingători, în ultimii ani, datorită rezultatelor pe care le-a avut Guvernul Ponta şi proiectelor pe care le-am propus. Ceea ce am văzut la preşedintele statului român în ultima perioadă şi dezavuez pentru un om important şi un preşedinte de stat european sunt declaraţiile politice, mai mult ale unui lider de partid, câteodată chiar extremist. Ultima declaraţie care mi s-a părut extrem de periculoasă este aceea că avem un guvern instabil. Noi avem un guvern stabil, aţi văzut că nu au existat fluctuații pe cursul valutar în ultimele zile. Toată lumea ştie că PSD, împreună cu UNPR, cu PC şi cu minorităţile naţionale, au o majoritate stabilă în ambele camere. Eu cred că domnul preşedinte prin reacţiile pe care le are simte că pierde teren, că nu mai este cel care hotărăşte şi la Camera Deputaţilor şi la Guvern ce politici publice se fac şi vede că se poate guverna şi altfel, şi oamenii văd că se poate guverna şi altfel.

În acest moment aveţi o majoritate parlamentară fragilă. PNL în opoziţie poate să depună singur o moţiune de cenzură. PSD-ul pierde sprijin politic pe câteva proiecte legislative: Roşia Montană, amnistia şi graţierea, proiecte legislative care pot duce la căderea Guvernului.

Valeriu Zgonea: Aş vrea să clarificăm şi această chestiune care este extrem de importantă. Rolul nostru este să legiferăm. Noi avem 81 de proiecte legislative stabilite împreună cu PNL la începutul acestei sesiuni parlamentare şi mai avem 150 care sunt în derulare şi care sunt prioritare pentru România. Majoritatea dintre ele sunt în zona economică, în special proiectele care redefinesc zona care poate să aducă valoare adăugată bugetului de stat şi să genereze locuri de muncă. La acest gen de proiecte am avut şi votul liberalilor şi votul UDMR-ului şi votul PPDD-ului. În ceea ce priveşte proiectele la care aţi făcut referire, acestea vor fi în dezbatere publică. Din punctul meu de vedere, şi aici vorbesc ca şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, obligaţia mea e să asigur o majoritate pentru fiecare proiect de lege.

USD va face faţă unei moţiuni de cenzură?

Valeriu Zgonea: Moţiunea de cenzură este o obligaţie, dacă vreţi morală a opoziţiei şi este un instrument pe care opoziţia îl are prin Constituţie. PNL în opoziţie are voturile necesare pentru a depune o moţiune de cenzură. Eu regret că domnul Antonescu a scos PNL de la guvernare pentru interese personale, mai ales în vremurile pe care le trăim. Contextul regional nu ne permite o instabilitate politică, de aceea, noi cei care suntem primii patru oameni în stat trebuie să gândim raţional deciziile pe care le luăm, să ne măsurăm cuvintele de o sută de ori, pentru că fiecare cancelarie europeană şi euroatlantică se uită la noi cu multă atenţie. Din această perspectivă, guvernarea este stabilă. Din punctul meu de vedere, vom negocia fiecare proiect de lege, cum am negociat şi până acum, cu toate partidele, astfel încât să ne îndeplinim obiectivele. Am şi anunţat că proiectul cu care vine Victor Ponta în Cabinetul 3 este proiectul USL cu câteva adăugări cerute de către minorităţile naţionale şi de către reprezentanţii UDMR. Deci, nu vom face niciun rabat la ceea ce am propus în 2012.

Mulţi dintre cei care au fost propuşi de PNL vor rămâne în funcţii. Chiar şi prefecţii

Crin Antonescu a declarat că păstrează funcţia de preşedinte al Senatului în care a fost ales prin vot al senatorilor USL. Va rămâne domnul Antonescu în această funcţie, odată destrămat USL?

Valeriu Zgonea: S-a creat o percepţie publică şi domnul Victor Ponta a tăiat această discuţie emoţională, s-a creat o percepţie publică că PSD va dori scoaterea domnului Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului. Nu ne interesează această chestiune în acest moment. Nu este prioritară pentru noi. Stabilitatea politică a unei guvernări nu se referă la funcţii. Dacă PNL a vorbit în ultima perioadă numai de funcţii şi majorităţi, noi vorbim de creştere economică şi de încredere, de o încredere atât a investitorilor, cât şi a cetăţenilor în actul de guvernare. Dacă dânşii au vorbit de cine cu cine face alianţă, noi nu am vrut să discutăm acest lucru în 2014, am vrut să păstrăm USL. PNL în funcţii, chiar şi în funcţii de prefecţi vor rămâne în aceste funcţii. Şefii de agenţii care doresc Mulţi dintre cei care au fost propuşi de să rămână vor rămâne, pentru că este vorba de un proiect naţional. Noi am recomandat echipelor USD să continue parteneriatul cu PNL la nivel naţional pentru că a fost un parteneriat foarte bun în 90% din locuri. Domnul Radu Moldovan m-a anunţat că aici parteneriatul cu PNL va continua, pentru că este un parteneriat care a adus beneficii judeţului. Şi la mine, în judeţul Dolj, va continua acest parteneriat, şi în foarte multe alte locuri. Eu am să spun ca preşedinte al Camerei Deputaţilor cum văd toată această situaţie: eu văd un preşedinte al PNL care aleargă de cinci ani după această funcţie şi care a luat din punctul meu de vedere o decizie incredibilă şi emoţională dintr-o ambiţie personală de a candida din opoziţie, pentru că a avut 4 -5 sfătuitori care i-au spus că toţi marii preşedinţi au câştigat numai din opoziţie. A scos PNL de la guvernare, în condiţiile în care liberalii au avut rezultate foarte bune în zona guvernării şi a dus partidul în opoziţie. Nu sunt de acord cu această abordare şi să ştiţi că foarte mulţi şefi de agenţii, foarte mulţi angajaţi ai României nu sunt de acord cu această guvernare. Eu o să vă las pe dumneavoastră să vedeţi pe viitor cum se desfăşura lucrurile. Eu cred că avem nevoie de stabilitate şi la nivelul consiliilor judeţene şi consiliilor locale.

Scenariile spun aşa: propunerea lui Iohannis ca vicepremier şi ministru de interne a fost doar un pretext. Antonescu a aflat din timp de calculele PSD-ului pentru a-şi forma o altă majoritate parlamentară, iar PSD nu va renunţa niciodată la ideea partidului stat. Vă întreb: PSD a fost un partener loial, a fost un partener onest?

Valeriu Zgonea: Da. PSD a fost un partener loial da capo al fine. Şi colegii mei nu au niciun interes să candideze la preşedinţie. Victor Ponta este un om foarte tânăr şi performează ca şi prim-ministru. Este apreciat în Europa. La 42-43 de ani când performezi într-o funcţie de prim-ministru, când ai un parteneriat cu un prieten şi un coleg şi stabileşti USL, când unul candidează pentru o funcţie şi celălalt pentru o altă funcţie, când îţi convingi partidul care are 35-37% să facă împărţirea funcţiilor la candidaturi la primării, consilii locale, la consilii judeţene, la parlamentare 1 la 1 înseamnă că eşti un partener loial. Nu ştiu cine i-a băgat în cap domnului Antonescu că vezi doamne noi avem o altă strategie. Nu! Uitaţi-vă! UNPR a adus câţiva colegi şi PNL a adus câţiva colegi. Noi aveam o majoritate şi înainte de decembrie 2012. Dacă vă uitaţi foarte bine, PSD, împreună cu minorităţile naţionale, cu PC şi cu UNPR, şi atunci avea o majoritate fragilă, era la 208 sau 209 voturi, deci nu s-a schimbat nimic. Acum, avem vreo 26-27 de voturi în plus, dacă ne gândim că PNL a semnat protocolul cu UDMR, dar după aceea nu a mai dorit ca UDMR să vină la guvernare. Noi am păstrat aceeaşi relaţie bună cu UDMR.

Liberalii se vor întoarce în USL. România are nevoie de USL

Unde a greşit PSD? Cu ce a greşit PSD în această alianţă?

Valeriu Zgonea: Nu a greşit cu nimic.

Nu aveţi nimic să vă reproşaţi?

Valeriu Zgonea: Nu avem nimic să ne reproşăm, pentru că nu am ascuns nimic. Şi eu şi domnul Victor Ponta când am avut întâlniri oficiale cu domnul Traian Băsescu pe anumite proiecte, l-am informat întotdeauna pe domnul Crin Antonescu. Când am avut obiecţii la anumite abordări, l-am informat întotdeauna. Seara, noi am stabilit că proiectul Roşia Montana este un proiect care trebuie dezbătut cu societatea civilă, a doua zi au votat împotrivă. La mine în birou, miniştrii şi conducerea partidelor au promis că votează legea minelor şi după 12 ore au votat împotriva legii minelor. Eu am trăit nişte momente pe care nu le-am înţeles la momentul respectiv. De aceea, întotdeauna am avut sentimentul că cineva din spate, un strateg îi învaţă să facă paşi uşori, uşori, astfel încât să părăsească actul de guvernare şi să arate cu degetul înspre social-democraţi. În ceea ce priveşte PSD-ul, noi am fost foarte atenţi şi în tot ceea ce am promis, ne-am ţinut de cuvânt, pentru că cel mai important lucru într-un parteneriat este încrederea şi eu, în continuare, am încredere în colegii mei. După ce va trece 25 mai, după alegerile europarlamentare, colegii liberali vor avea o discuţie în interiorul partidului şi se vor întoarce în USL. România are nevoie de USL.

De ce spuneţi că liberalii se vor întoarce în USL?

Valeriu Zgonea: Pentru că performăm în ceea ce facem. Când performezi, întotdeauna vrei să fii în echipa performantă. Niciunul dintre noi nu am vrea să stăm pe tuşă, să vedem că o echipă performează, că am fost invitaţi în acea echipă şi din orgoliul nostru personal am părăsit echipa.

Fac eforturi pentru refacerea USL

Această apropiere, Călin Popescu Tăriceanu - Victor Ponta nu îl va face pe Crin Antonescu să se îndepărteze şi mai mult? Premierul Victor Ponta a declarat că împreună cu Tăriceanu va depune eforturi pentru refacerea USL.

Valeriu Zgonea: Noi am colaborat cu domnul Tăriceanu şi înainte ca domnul Antonescu să devină preşedintele PNL. Eu nu vreau să comentez discuţiile din interior. Personal, am păstrat aceeaşi relaţie şi cu domnul Tăriceanu, şi cu colegii din PNL. Nu văd sub nicio formă de ce ar trebui să se supere unii că sunt purtate discuţii şi cu alţi colegi care până mai ieri au făcut parte din PNL. Sunt de acord cu ce spune premierul Ponta, şi eu fac eforturi pentru refacerea USL-ului. Am discutat şi eu cu George Scutaru, cu Alina Gorghiu şi le-am spus: oameni buni, de ce un lucru de succes, un parteneriat care este câştigător, trebuie să îl rupem doar pentru că avem suspiciuni, suspiciuni care au existat şi în decembrie, şi la cererea domnului Crin Antonescu am modificat acordul USL şi am scris clar că domnul Antonescu este candidatul unic al USL la preşedinţia României. Noi suntem în continuare deschişi la discuţii. Încrederea în USL este foarte mare, era până mai ieri, USD continuă toate proiectele USL-ului şi pe cale de consecinţă, dacă domnul Antonescu ar fi candidatul USD-ului, eu vă spun cu sinceritate că nu am putea să îl oprim, ar câştiga, poate nu cu 55%, dar cu 49%. Oricum, câştigă.

Aţi văzut ultimele sondaje. Domnul Tăriceanu este mai bine cotat decât domnul Antonescu.

Valeriu Zgonea: Întotdeauna domnul Tăriceanu a fost între primii cinci oameni. Nu doar acum, ci şi înainte.

Credeţi în şansele reale ale domnului Tăriceanu la prezidenţiale?

Valeriu Zgonea: Este prematur să discutăm. Eu cred în şansele reale ale Guvernului Ponta de a guverna în interesul cetăţenilor.

Dar în şansele Partidului Reformator Liberal?

Valeriu Zgonea: Nu ştiu despre ce vorbiţi, că nu văd nici un partid înscris. Când o să apară, atunci o să discutăm despre el.

Ţintean, un om de valoare. Oltean, un vicepreşedinte cu experienţă

În şansele USL la nivel judeţean mai credeţi? V-aţi întâlnit cu liderul judeţean PNL BN, Stelian Dolha, cu domnul prefect Ioan Ţintean, în contextul recentei plecări din PNL a senatorului Ioan Deneş?

Valeriu Zgonea: I-am întâlnit la reuniunea oamenilor de afaceri. Şi eu am fost surprins să îl cunosc pe senatorul Ioan Deneş. Domnul Ţintean mi-a spus o chestie foarte simplă, mi-a spus că domnia sa vrea să continue. Eu îl cunosc încă dinainte de a fi prefect şi e un om de valoare, un expert în zona economică şi fiscală şi din ce am înţeles şi domnul Radu Moldovan l-a informat că i-ar face plăcere să continue împreună acest parteneriat. Dacă domnul Dolha a avut o reacţie normală, emoţională, când suntem preşedinţi de partid sau când avem funcţii şi demnităţi publice, în puncte de inflexiune, în momente cheie trebuie să fim raţionali, iar eu cred că interesul judeţului este de a păstra această majoritate care a făcut foarte multe lucruri bune în Bistriţa-Năsăud.

Ultima întrebare este legată de domnul Ioan Oltean, care spunea printre altele că aţi venit la Bistriţa să împărţiţi mărţişoare ca să cuceriţi bistriţencele?

Valeriu Zgonea: Sunt femei frumoase bistriţencele…

Revenind, cum colaboraţi cu domnul Ioan Oltean din postura de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea: Cu domnul Ioan Oltean colaborez foarte bine când respectă principiile şi valorile care au stat la baza formării Parlamentului. În momentul în care are abordări emoţionale, sub nicio formă nu le tolerez. Dar, în rest, foarte bine. Mai are momente când domnia sa are reacţii emoţionale, dar toţi suntem oameni până la urmă. Una peste alta, ca vicepreşedinte cu experienţă este un om cu care colaborez foarte, foarte bine în momentul în care discutăm despre interesul Parlamentului României.

Interviu realizat de Carmen Bulz

.............................

Citiţi ediţia print

Comentarii

04/03/14 10:50
Titina Nica Ţene

Niciodată nu am crezut în sinceritatea celor de la PSD. Nu i-am votat iar pe Crin Antonescu sunt f.f. supărată că a făcut pact cu acest neserios, comunistoid PSD. Acum vede dumnealui cu cine s-a aliat. Antena trei îl face zilnic praf. Măcar aşa a mai scăpat Traian Băsescu de cei de la Antena trei, care se vede, de la o poştă că e manipulată de voiculescu turnătorul. Păcat de Badea că e opm tânăr şi nu e sănătos la cap.

04/03/14 10:51
Vizitator

Din ruperea USL nu castiga nimeni. In scurt timp pe fruntea lui Crin Antonescu va fi lipita din nou eticheta de “Chiulangiu”, ca sa nu mai vorbim de lamentabila prestatie de la Cotroceni pe timpul suspendarii lui Basescu. A ramas de pomina exprimarea inntr-o engleza de balta a lui Crin, care intr-o intalnire cu delegatia FMI spunea ca ministrul de finante Florin Georgescu este :”The Father and Mother of Ha Ha Ha”. Ponta la randul lui va suporta sagetile ascutite ale acuzatiei de “Plagiator” venite din toate partile,indiferent de decizia care va fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 17 martie. Puzderia de partidute de “dreapta” va ramane in continuare divizata. Si totusi ar putea exista o solutie aproape salvatoare de iesire din acest impas. Solutia IOHANNIS, candidat la presedintie din partea PNL. Ar fi o lovitura mortala data PSD. Ponta care spunea odinioara ca ar fi fost incantat sa-l aiba in guvern, nu ar mai avea argumente solide sa-l atace in campania prezidentiala. Crin, cu toate defectele sale ar iesi din acest joc si ar ramane cu imaginea de “lider providential” care a stiut sa puna omul potrivit la locul potrivit. Si nu in ultimul rand Iohannis ar putea deveni candidatul unic al partidelor de dreapta, care nu ar avea motive intemeiate sa nu renunte la un candidat propriu. Iohannis ar putea fi candidatul potrivit chiar si pentru alegatorii indecisi care nu ar avea ce sa-i reproseze. In felul acesta ar fi posibil ca Iohannis sa castige alegerile prezidentiale chiar din primul tur.
Speranta lui Zgonea de revenire a PNL in USL dupa alegerile europarlamentare este o utopie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5