Nu ca pasărea Phoenix, ci ca Acarul Păun,

Sistemul tradițional de salubrizare renaște la Beclean din “Vitalia” semi-îngropată

Vechiul operator, mai mult decât vital pentru oraș

Preluată de ”Vitalia” în sistem selectiv – hârtie, sticlă, deșeuri menajere biodegradabile etc. - semi-îngropată în containere mai mult decorative decât funcționale și, prin urmare, cu tarife pentru populație mai mari (3,5 lei/persoană) decât cele practicate în regim “tradițional” (2 lei/persoană), noua salubrizare a orașului Beclean n-a ajuns nici pe departe să închidă mai vechiul serviciu care făcea curățenie în oraș. Ba din contra, pare să aibă nevoie de el mai mult decât oricând. Fără să mai încaseze un ban de la oameni, căci beneficiul intră în conturile actualului operator, altfel “detașat” – cum îi șade bine oricărei rânduieli românești - de obligația unor rezultate vizibile, munca facultativă a Direcției de Gospodărire Comunală, cea care mai gestionează încă recipientele neîngropate, a devenit chiar Vitală pentru ca orașul să nu se umple de gunoaie, deși e de multă ori găsită răspunzătoare pentru sincopele salubrizării de aici. O spune chiar directorul George Pop: “Acum se vede diferența între ce fac ei de șase luni, pe bani mai mulți, și ce am făcut noi de abi de zile, mai ieftin. O dată pe săptămână sau de câte ori e nevoie, chiar duminica, obișnuim să golim vechile containere, punând în funcțiune tractorașul sau, după caz, mașina mare a Direcției de Gospodărire Comunală Beclean. E o muncă benevolă, nu încasăm nici un ban de la oameni, o facem pentru oraș, pentru beclenari, pentru ca spațiul public să se păstreze curat; că altfel, fără efortul nostru și fără vechile containere, doar cu acestea semi-îngropate, ar fi dezastru.”
Dezvoltat și implementat pe bani europeni în întregul județ, noul sistem de colectare selectivă și cu operator unic a deșeurilor menajere miroase urât și la Beclean. Semi-îngropat și devenit complet nefuncțional și aici - căci în municipiu se dovedise deja - modelul de (in)salubritate suficient de râvnit, ani la rândul, cât să mobilizeze energii capabile să acapareze destule fonduri UE a stârnit în nenumărate rânduri reacții tragi-comice printre localnicii nevoiți să vadă partea (mult) prea-plină a containerelor neîngropate folosite în paralel după vechiul obicei, tocmai ca să astupe lipsurile actualului. De Crăciun, de pildă, oamenii au răbufnit pe rețelele de socializare, acolo unde se formează, mai nou, curente de opinie și atitudine, deprinși fiind ca în prag de mare sărbătoare creștină locurile să se primenească, nu să se murdărească: “Jeg și vrejul de fasole”, arca lui “GuNoe”, “Sperăm că Moș Crăciun vine la Beclean cu un sac mare să putem pune gunoiul pe care Vitalia nu-l ridică”, “ori Gu Noi, ori împotriva noastră” – au fost doar câteva dintre reacții.
Cu o tranziție mult prea lungă, anevoioasă, impotentă și complet lipsită de alternativă, cum îi șade bine românului, schimbul regimurilor de colectare produce, iată, destulă mizerie cât, la final, când treaba mare își va fi atins obiectivul general și operațional, gunoiul din prezent să ne coste cu 1,5 lei de căciulă mai mult decât curățenia din trecut. Pentru asta, adică pentru protecția mediului și gestionarea eficientă a deșeurilor, desigur – căci frumos sună, nu-i așa?, mirosurile urâte - s-au investit în județ 141.709.850 lei, 98 la sută reprezentând finanțare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, în timp ce restul de doi la sută a căzut în sarcina beneficiarului, prin bugetele autorităților locale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5