Biserica străbună, permanenţă şi eternitate
Apariţia unui nou volum din seria „În vârful peniţei” a prolificului năsăudean Ioan Mititean, preşedintele Ligii Scriitorilor năsăudeni, vicepreşedintele Despărţământului Năsăudean Astra, nu mai surprinde pe nimeni, dumnealui obişnuindu-ne în ultimul timp, cu dăruirea a câte două cărţi pe an, nu puţin lucru gândindu-ne că o face cu finanţare proprie în cele mai multe cazuri. „Biserica străbună – permanenţă şi eternitate” este volumul al XVII-lea, apărut zilele acestea, pentru care felicităm familia Mititean. Apărut la Editura Napoca-Star din Cluj-Napoca, volumul are o prefaţă semnată de Simion Cristea şi numără peste 180 de pagini, ultimele 40 bucurându-ne cu ilustrate de la lăcaşurile de cult şi poezii religioase din volumul „Crizanteme” ale Lucreţiei Mititean, umărul pe care scriitorul nostru se sprijină ori de câte ori simte că are nevoie de o „proptea”, de o încurajare, de un impuls...
În volumul de faţă, autorul a adunat, pentru a ne reaminti, cele mai importante evenimente petrecute în ultimele decenii în viaţa religioasă a Ţării Năsăudului şi chiar a judeţului, ceea ce demonstrează, dacă mai era necesar, setea de credinţă a ardeleanului după ani îndelungaţi de interdicţii spre divinitate. Informaţiile încep cu anii 1995 când năsăudeanul Nicolae Baciu, un pasionat pictor amator, a expus la Muzeul Grăniceresc Năsăudean picturi pe sticlă dedicate Înălţării Domnului şi Zilei Eroilor, când năsăudenii sărbătoresc „Ispasul”, care are o vechime egală cu momentul când Năsăudul a primit dreptul de a organiza „joia - zi de târg”, din care an, în Loagăr, se sărbătoreşte portul, cântecul şi dansul străbun, de Ziua Înălţării Domnului.
Volumul continuă cu toate evenimentele religioase organizate sau întâmplate spontan, cu diferite prilejuri: sărbători, sfinţiri biserici, instalări de preoţi, prezentări reviste religioase ş.a., însemnări şi note care vor deveni surse istorice de-a lungul timpului. Este o carte în care autorul a pus mult suflet, energie, timp (la fel ca şi pentru toate cele şaisprezece cărţi apărute până în prezent), fiind o oglindă a spiritualităţii Ţării Năsăudului, o sursă de inspiraţie, o minimonografie a bisericii străbune din Ţara Năsăudului, a bazinului hidrografic al Someşului Mare. Îl felicităm, mulţumindu-i pentru tot ceea ce face pe plan cultural, spiritual etc., dorindu-i sănătate şi putere pentru următoarea carte.
Închei cu o poezie din volumul „Crizanteme” al soţiei d-lui Mititean, Lucreţia, care îmbogăţeşte ultimele pagini ale volumului prezentat. „Dorinţă: Îţi mulţumesc Iisuse Sfinte/ Pentru tot ce Tu mi-ai dat/ M-ai crescut, m-ai învăţat/ Să fiu demn şi îndrumător/ Pentru orice călător. Mi-ai dat minte şi putere/ Bogăţie şi avere/ Să dau celor ce-mi vor cere./ Îţi mulţumesc încă o dată/ Pentru multa ta răsplată/ Te rog iartă-mi neputinţa/ Şi-ndeplineşte-mi dorinţa”.
Adaugă comentariu nou