Birocraţia şi contestaţiile îngreunează proiectele de dezvoltare ale comunei Galaţii Bistriţei. Primăria, dată în judecată de o firmă din Bistriţa

Accesarea fondurilor europene este dezideratul oricărei administraţii locale, însă implementarea şi finalizarea proiectelor lasă uneori şi un gust amar. Primăria Galaţii Bistriţei a ajuns să fie dată în judecată de firma de construcţii Construct Perom , asta după ce nu a fost plătită o ultimă tranșă, de 600.000 lei, pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului derulat prin Măsura 125, în valoare de peste 1 milion euro, prin care au fost modernizaţi 9 kilometri de drum agricol.

În fapt, Primăria Galații Bistriței a fost inclusă într-un eșalon național, verificându-se modul în care a fost implementat proiectul derulat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

La finalul verificărilor, s-a făcut o notă de constatare. Au scris că totul este foarte bine, inclusiv calitatea lucrărilor. Practic, nu au fost constatate probleme. Totuşi, de ce nu se virează banii?

Am sunat la Bistriţa, la Satu Mare (Centrul Regional), la Bucureşti. Peste tot mi se spune că problema va fi soluţionată săptămâna viitoare. Banii ar urma să fie viraţi când se finalizează controlul la toate unităţle cuprinse în acel eşantion.

Firma are nevoie de bani, ne-a dat în judecată. Noi, cei de la Primăria Galaţii Bistriţei, nu am fost datori la nimeni, iar problemele astea îmi dau multe bătăi de cap”, ne-a declarat edilul comunei, Vasile Găurean.

Pentru că există riscul ca, în urma pronunţării instanţei, să fie dispusă blocarea conturilor, Consiliul Local Galaţii Bistriţei a aprobat contractarea unui credit de 500.000 lei de la Trezoreria Statului, în condiţii de dobândă foarte bune.

Am făcut demersurile de mai bine de două săptămâni. Dar şi aici procedurile sunt greoaie, trebuie aprobate documentaţii. Vrem să luăm acest împrumut pentru a reuşi să ne achităm datoria către firmă, până se va debloca situaţia cu proiectul nostru. Trebuie să încercăm să găsim nişte soluţii, pentru că, dacă se ajunge la blocarea conturilor, nu putem plăti nici factura la energie electrică, nici salariile. Atunci închidem primăria şi ne ducem acasă…”, a adăugat primarul Găurean.

  Punct şi de la capăt cu fondurile guvernamentale

Lucrările de modernizare de pe DC 16, Herina-Tonciu (3 kilometri), dar şi a unei străzi vicinale de la Herina (care asigură accesul spre Monumentul Eroilor) au fost încheiate. Foarte probabil, recepţia va fi programată în perioada imediat următoare. Investiţia estimată la circa 1,9 milioane lei a fost finanţată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în baza OG 28/2013.

Un alt proiect stă să înceapă. “Tot prin Ordonanţa 28, avem un proiect de modernizare a unor străzi în comună, pe o lungime de trei kilometri, în Herina, Dipşa şi Galaţii Bistriţei. Săptămâna viitoare vom da ordinul de începere a lucrărilor, însă din totalul de 1,6 milioane lei avem asiguraţi doar 300.000 lei”, ne-a precizat primarul comunei.

Prin acelaşi program guvernamental este finanţată şi construcţia unei grădiniţe la Dipşa.  Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a alocat pentru acest obiectiv 594.000 lei.

“Am derulat procedura de achiziţii publice, dar licitaţia a fost contestată în urmă cu o lună. De atunci, nu am primit niciun răspuns de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Să vedem ce se decide, dar apoi urgent trebuie să începem lucrarea. Va fi edificată o nouă clădire, cu două săli de grupă şi dotările necesare”, a menţionat acesta.

Şi drumul judeţean care asigură legătura din DN 15 A la Albeştii Bistriţei va intra în modernizare, în maximum o lună, pe un tronson de 2 kilometri, investiţia fiind derulată de către Consiliul Judeţean.

Reparaţii curente la căminele cultural, cu bani de la bugetul local

De la începutul lui martie, se lucrează în ritm continuu la căminele cultural de pe raza comunei. La Galaţii Bistriţei, au fost făcute igienizări, a fost pusă gresie etc. La Herina, un zid al imobilului – destul de vechi – se dărâmase, astfel că au fost necesare intervenţii mai ample, plus lucrări la instalaţia de apă, gresie, faianţă etc. La căminul cultural din Albeştii Bistriţei au fost înlocuite şi uşile, geamurile, pe lângă celelalte îmbunătăţiri aduse. Numai lucrările la cele trei cămine culturale sunt estimate la aproximativ 300.000 lei. În perioada următoare, sunt programate lucrări şi la căminul cultural din Tonciu, reparaţii la şarpanta Bisericii Orodoxe din Dipşa, dar şi construcţia unui pod peste râul Albeşti.

Proiecte pregătite pentru viitorul exerciţiu financiar european

Autorităţile locale au pregătit o serie de proiecte în vederea accesării unor finanţări europene, pentru că, dincolo de birocraţie, aceste fonduri constituie o şansă majoră de dezvoltare a comunităţilor.

Am făcut un proiect, în fapt un studiu de fezabilitate, pentru construirea unui centru medical la Galaţii Bistriţei. Aşteptăm deschiderea liniilor de finanţare în noul exerciţiu financiar. De asemenea, am pregătit un studiu de fezabilitate pentru asfaltarea străzilor din toate localităţile componente, pe o lungime de 9 km. Încheiem şi elaborarea documentaţiei pentru modernizarea altor drumuri de interes local sau destinate exploatării agricole, tot pe un tronson de 9 kilometri. Sperăm ca aceste proiecte să poată fi accesate”, a concluzionat primarul Vasile Găurean.   

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5