Deşeurile şi organismul uman
Profesorul Lawrence Krauss, cunoscut specialist în cosmologie, mai ales pentru cercetările privind energia neagră, dar şi un cunoscut specialist în fizica particulelor, spune că noi, oamenii, suntem făcuţi din ….praf de stele! El ne spune că, în urmă cu 13,8 miliarde de ani, atunci când universul nostru minunat a luat naştere prin uriaşa explozie a Big-Bangului, s-au format cele mai uşoare elemente fizice: protonii, neutronii şi electronii. Ulterior, în cuptoarele de foc ale stelelor s-au format elemente mai grele, de tipul oxigenului şi al carbonului. Stelele fierbinţi au explodat, iar elementele nucleelor lor s-au răspândit în univers. În urmă cu 4-5 miliarde de ani s-au format, prin ciocnirea materialelor din spaţiu, galaxia noastră, sistemul nostru solar, planeta noastră. Şi apoi….noi! În corpul nostru, praful stelelor explodate cândva, de mult, a dat naştere materiei vii şi ne-a modelat atât de frumoşi şi de puternici.
Dar, dacă atât de îndepărtatele stele care au explodat, au ajuns în corpul nostru, cu deşeurile pe care le producem chiar lângă noi, atât de aproape, ce se întâmplă? Pot ele să ne afecteze sănătatea? Majoritatea celor care nu se simt responsabili pentru acţiunile lor privind producerea şi îndepărtarea în siguranţă a deşeurilor, susţin teoria că impactul deşeurilor asupra sănătăţii este nesemnificativ, şi dau raţiunii economice mult mai multă importanţă şi întâietate decât ecologiei. O mulţime de studii, şi mai vechi şi mai recente, atrag însă atenţia că suntem…. ceea ce producem. O pungă sau o sticlă de plastic, chiar dacă poate persista în mediu fizic mai mult decât viaţa unei generaţii, poate afecta generaţia curentă prin diverse produse chimice şi compuşi, pe care îi cedează mediului, imediat ce este fabricată. Dar aceste substanţe chimice, cedate mediului, ajunse pe diverse căi în organism - aer, apă, sol - nu sunt deloc inofensive. Totuşi, chiar dacă sunt cunoscute aceste inconveniente, milioane de tone de plastic ajung în natură, în gropile de gunoi, poluează apele, iar substanţele periculoase pe care le cedează duc la moartea păsărilor, animalelor, a peştilor. Se estimează că sticlele, pungile de plastic aruncate în ocean sunt responsabile de dispariţia unui milion de specii acvatice în fiecare an!
În natură totul circulă! Deşeurile produse de noi, chiar şi cele biodegradabile produse în exces, modifică natura solului, compoziţia, ceilalţi factori de mediu, iar aceste variaţii de “calitate” în mediul fizic, trezesc un răspuns, şi sunt “un stress” pentru organismele vegetale şi animale, pentru organismul nostru. În circuitul lor natural, deşeurile suferă modificări chimice, dau şi eliberează subproduşi cu efecte deosebit de grave asupra sănătăţii noastre, cu efecte cancerigene, mutagene, toxice, etc… Să amintim numai „boala sugarului” (methemoglobinemia acută), cea care este produsă de excesul natural sau antropic al nitraţilor în apa de băut, sau să amintim de teoriile privind producerea cancerului gastric din cauza nitrosaminelor. Totul circulă, substanţe organice şi substanţe chimice, atomi şi molecule, iar în această curgere continuă, fie noi, fie generaţiile viitoare, suntem doar o staţie.
Acest text este cuprins în Broşura cu titlul RESPECTAŢI NATURA! editată în cadrul proiectului MUNŢII NOŞTRI CURAŢI, NU CURĂŢAŢI! al Clubului Lions Bistriţa, cofinanţat de Consililul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Proiectul a fost conceput urmare a constatării triste că unor semeni de-ai noştri nu le pasă, sunt indiferenţi la mediul înconjurător, aruncă sau lasă ambalaje şi alte gunoaie, oriunde şi peste tot! Suntem convinşi că cititorii acestui articol nu fac asemenea fapte... Dar, credem că trebuie să fim mai implicaţi, să luăm atitudine!
S.H., Clubul Lions Bistriţa, 08.2016
Adaugă comentariu nou