Viaţa mea fără gunoaie. Despre tomberoane goale, căţei sătui şi ceaiuri reciclate (2)
Repostare de pe www.zerowasteromania.org – portalul pentru o Românie fără deşeuri (nici aruncate în natură, nici la rampele de “gunoi” şi nici incinerate) – o Românie a evitării producerii de deşeuri, a refolosirii produselor achiziţionate şi a reciclării sistematice a resurselor…
Elementul de bază nr. 1 al proiectului: Punga de hârtie (refolosită şi ea) pentru reciclat PET-uri şi hârtie/carton.
Concluzie: Reciclând hârtie şi plastic reducem cu foarte mult cantitatea de deşeuri menajere. Cine vrea, poate chiar să vândă plasticul şi hârtia la punctele de colectare!
Resturile…alimentare. De majoritatea resturilor de mâncare – încă neperimate – mă scapă ‘dansa’, căţeluşa Luşa. (Atenţie: mâncarea stricată NU are ce căuta în hrana animalelor domestice/de companie!)
Concluzie: Un câine/o pisică/o găină la casa/gospodăria omului nu strică!
Elementul de bază nr. 2: Recipientul pentru deşeurile organice/resturi vegetale din bucătărie. Pe acestea le depozitez mai târziu în curtea gospodăriei unde locuiesc în mod normal, împreună cu deşeurile vegetale din grădina casei, unde ele se transformă, în aprox. 1-2 ani în COMPOST / HUMUS*. Important: Din câte am înţeles, resturile mucegăite (…) defapt NU au ce căuta la compost; la fel, nici resturile de alimente ce conţin carne – acestea din urma atrăgând şobolani sau alte rozătoare.
Alte detalii din imagine(…):
1. Lângă recipientul verde se află pasta de spălat vase pe care o folosesc în loc de lichid, aceasta fiind mult mai eficientă. În loc de praf chimic de curăţat folosesc cenuşa.
2. Lângă pasta de spălat vase se găseşte un borcan de 1L în care strâng apă rece atunci când trebuie să aştept la robinet apa caldă din ‘boiler’. Apa colectată (aprox. 2-3L pe zi) o folosesc la toaletă.
Concluzie: Compostarea reduce şi ea cu mult cantitatea de deşeuri menajere. În plus, separând resturile organice de cele neorganice am evitat din start producerea “gunoiului” rău mirositor (…) Apropo de toaletă: Pentru WC refolosesc foarte multe şerveţele şi hârtie menajeră din bucătărie. În felul acesta nu trebuie să cumpăr hârtie igienică decât foarte rar. Motto: Cu ce ne ştergem la gură ne putem şterge mai târziu şi altundeva – sau nu?
Concluzie: Atâta timp cât dăm bani pe hârtie de şters la …fund, fără măcar să ne gândim să refolosim şerveţelele şi hârtia menajeră reutilizabilă din bucătărie, să nu ne plângem că suntem ‘săraci’! Se pare că suntem încă prea bogaţi dacă ne permitem asemenea lux! (…)
Zaţul de cafea (întâmplător din comerţ echitabil/fair trade) ajunge în ghiveciul de flori şi/sau în recipientul de deşeuri organice. Admit însă că uneori, mai rar, îl mai arunc totuşi în chiuvetă.
Concluzie: Resurse se găsesc în cele mai neaşteptate locuri – indiferent de cantitate! Utilizaţi-le şi pe cele aparent irelevante din cauza cantităţii aparent neglijabile pentru că ‘efectul cumulat’ se va face simţit!
Stiu, cu asta NU salvez nici planeta si nici Oceanul Pacific de insulele de deseuri de plastic, dar gestul conteaza: Atunci când tubul de pastă de dinţi aparent s-a epuizat, acesta mai conţine destulă pastă pentru încă 3-5 spălări! Tăiaţi-l şi recuperaţi restul rămas – doar aţi plătit pentru asta! Bine de ştiut: Producătorii proiectează orificiile de la tuburi în mod intenţionat mai mari, pentru a creşte în acest fel consumul de pastă! Dozaţi cu măsură şi tubul vă va ţine de 2 ori mai mult!
Ceai …reciclat – care-i problema?????? Refolosesc ceaiul/plantele de infuzie de 2-3 ori până ce acestea încep să-şi piardă gustul. Vara strâng gălbenelele ce cresc în curte, socul de la marginea pădurii, în plus cumpăr câteva legături de mentă din piaţă (la 1 leu) sau 1-2 pacheţele de sunătoare (certificata ecologic!) – şi mi-e de ajuns cel puţin pentru un an!
Concluzie: Data viitoare când ieşiţi vara în natură sau când mergeţi în piaţa agro – priviţi cu atenţie în jur şi veţi observa că natura sau semenii noştri – deseori cei mai umili şi nevoiaşi dintre ei – ne întâmpină cu cele mai aromate ierburi/ceaiuri - ceaiuri de care vă veţi bucura în anotimpul rece – şi asta la zero Lei sau la un preţ derizoriu.
Cu drag
Hans Hedrich, activist de mediu
Asociaţia Sighisoara Durabilă, Sighisoara
*NN>mai multe despre COMPOST/HUMUS se poate găsi la http://www.permacultura.ro/blog/2011/03/31/compostul-rapid/
Acest text este cuprins în Broşura cu titlul RESPECTAŢI NATURA! editată în cadrul proiectului MUNŢII NOŞTRI CURAŢI, NU CURĂŢAŢI! al Clubului Lions Bistriţa, cofinanţat de Consililul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Proiectul a fost conceput urmare a constatării triste că unor semeni de-ai noştri nu le pasă, sunt indiferenţi la mediul înconjurător, aruncă sau lasă ambalaje şi alte gunoaie, oriunde şi peste tot! Suntem convinşi că cititorii acestui articol nu fac asemenea fapte... Dar, credem că trebuie să fim mai implicaţi, să luăm atitudine!
S.H., Clubul Lions Bistriţa, 08.2016
Citiţi şi:
- Viaţa mea fără gunoaie. Despre tomberoane goale, căţei sătui şi ceaiuri reciclate (1)
- Cristian Niculae (director executiv ADI Deşeuri): Ne pregătim să distribuim la toate gospodăriile saci pentru hârtie şi sticlă!
- Când este momentul potrivit pentru a transfera un arbust într-un ghiveci mai mare? Iată ce trebuie să știi despre mutarea plantelor
- Deşeurile şi organismul uman (2)
- Mărțișoare unicat, de purtat și de… plantat, la CSEI nr. 1 Bistriţa
Adaugă comentariu nou