Ansamblul Plaiurile Bârgăului, 40 de ani de la înfiinţare. Diplome de Excelenţă din partea primarului Doru Crişan şi a CJC BN
Sărbătoare mare la Prundu Bârgăului cu prilejul aniversării a 40 de ani de la înfiinţarea Ansamblului folcloric „Plaiurile Bârgăului”. De-a lungul timpului, unul dintre cele mai reprezentative ansambluri din judeţul nostru a purtat cu cinste steagul tradiţiilor bârgăuane în ţară şi-n străinătate, colectivul artistic condus de aproape 30 de ani de Ioana Suciu reuşind să promoveze autenticul vetrei româneşti.
Evenimentul s-a derulat în cadrul celei de-a IX-a ediţiia Festivalului folcloric „Toamna bârgăuană” realizat de Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural din Prundu Bârgăului, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură. Invitate la eveniment au fost ansamblurile „Păuniţa” din Sângeorz Băi, coordonat de Florin Hodoroga şi „Cununa someşană” din Maieru, coordonat de Adi Salvan, care au adus în faţa spectatorilor, care au umplut sala Căminului Cultural, tradiţii de pe Valea Someşului.
De asemenea, cântece frumoase au adus şi elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” – Larisa Bozbici, Andreea Spân, Marius Palage şi Cristina Belei - de la clasa prof. Cristina Stăuceanu Bălan. Alături de primarul Doru Crişan au urcat pe scena evenimentului deputatul Doina Pană, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ioan Ţintean, fiind prezenţi administratorul comunei – Vasile Turc şi consilierul primarului – Sabin Ivan, prof. Nicolae Gălăţean, cel care punea bazele Festivalului „Toamna Bârgăuană” împreună cu Ioana Suciu. De la Centrul Judeţean pentru Cultură a fost prezent un colectiv coordonat de coregraful şef al judeţului, Ioan Simionca.
Programul Ansamblului „Plaiurile Bârgăului” a fost unul de sărbătoare, orchestra ce l-a avut la pupitru pe Dumitru Ciupa, iar în componenţă şi pe Mihai Furcea, cel mai longeviv instrumentist prezent încă de la înfiinţare, alături de dansatorii coordonaţi de Valentin Ciurea şi de soliştii vocali Andreea şi Maria Pavelean, Florina Bălan şi Ancuţa Galben, au primit aplauze îndelungate din partea spectatorilor, cărora le-au adus frumuseţea tradiţiilor de-a lungul celor patru decenii.
Invitat de onoare a fost artistul Nicu Cioanca, director adjunct la Centrul Judeţean pentru Cultură, cel care pornea, în urmă cu peste două decenii, pe drumul cântecului popular împreună cu ansamblul din Prund.
S-au oferit o serie de Diplome de Excelenţă, atât din partea primarului Doru Crişan, a Consiliului Local, cât şi a Centrului Judeţean pentru Cultură şi a Ansamblului „Balada” pentru artişti, dar şi pentru cea care a ştiut să ţină vie flacăra folclorului pe aceste meleaguri, directorul Ioana Suciu.
Un cuvânt special de preţuire l-a avut deputatul Doina Pană, care a declarat, printre altele: „Credeţi că toamna doar se numără bobocii şi se umplu cămările pentru iarnă? Greşiţi! La Prundu Bârgăului, Capitala Văii Bârgăului, o zonă de o rară frumuseţe, atât peisagistică cât şi culturală, se numără şi manifestările culturale anuale. „Toamna Bârgăuană”, a IX-a ediţie, alături de ansamblul folcloric care a împlinit 40 de ani de activitate, şi de Doru Crişan, primarul de cinci stele al comunei. Oameni şi locuri cu care mă mândresc”.
Urăm artiştilor care ne-au bucurat sufletele cu mii de clipe în care au ţinut lacrima în cumpăna frumuseţii artistice, mulţi ani, cu mii de minunte de aplauze şi cu momente în care tradiţia bârgăuană să ne facă mândri că suntem români.
Adaugă comentariu nou