Prof. dr. Maria Pop: Despre Terapia cu plante în afecţiuni renale

Terapia cu plante recomandă specii de plante cu caracter antiseptic, antiinflamator şi emolient în cazul infecţiilor renale. Efectul principal al plantelor în afecțiuni renale este cel diuretic, dat de saponozide, flavonoizi, uleiuri esențiale și săruri de potasiu. Plantele diuretice se recomandă și în afecțiuni cardio-renale, hipertensiune, gută, reumatism cardiovascular.

În cazul calculozei renale se recomandă plante care dezintegrează calculii renali pentru a putea fi eliminaţi, plante diuretice care ajută la eliminarea nisipului şi a calculilor mici şi plante care preîntâmpină formarea de noi calculi renali sau urinari.

8.1. Infecţii renale: nefrite, pielite, pielonefrite, cistite, uretrite, ureterite

Denumirea afecțiunii este în funcție de localizarea pe aparatul renal. Dacă infecția este localizată la nivelul nefronilor se numește nefrită, la nivelul pelvisului renal – pielită, la nivelul nefronilor și bazinetului renal – pielonefrită, la nivelul vezicii urinare – cistită, la nivelul uretrei – uretrita iar la nivelul ureterelor - ureterită.

Terapia cu plante recomandă:

Merişorul ( Folium Vitis-idaeae)

Efectul dezinfectant şi diuretic se datorește arbutozidului și flavonoizilor (în organism arbutozidul se scindează în hidrochinonă). Este activ faţă de Stafilococul auriu. Este bactericid și bacteriostatic faţă de Escherichia coli. Hidrochinona va colora în verde urina, ceea ce nu trebuie să-l sperie pe bolnav.

Infuzie din 2 linguriţe frunze la 200 ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi. Nu se va supradoza deoarece devine iritant pentru mucoasa renală.

 Merişorul (Vaccinium vitis idaea)

Ienupărul (Fructus Juniperi) prin uleiul esenţial din pseudofructe (terpinol, iunenul) are acţiune diuretică şi antiseptică a căilor urinare. Infuzie din 1 linguriţă fructe la 250 ml apă, se bea un ceai pe zi. Supradozarea poate duce la hematurie, albuminurie, hemoragii intestinale deoarece diureza are acţiune directă asupra epiteliului renal.

Ienupărul (Juniperus communis)

Afinul (Folium et fructus Myrtilli) acţionează ca un antidot împotriva bacteriei Escherichia coli care adera de pereţii căilor urinare producând cistitele, mai frecvente la femei (cistite recidivante). Infuzie din 1-2 linguriţe frunze la 200 ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi; fructe proaspete sau sub formă de sirop prin presare la rece - 100 g pe zi. Decoct din 100 g fructe la 1 litru apă, se bea în cursul zilei.

   Afinul (Vaccinium myrtillus)

Pinul (Turiones Pini) conţine ulei esenţial bogat în monoterpene. Are acţiune antivirală şi antibacteriană, în uretrite, pielite, cistite. Infuzie din 1 linguriţă muguri la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

  Pinul (Pinus sylvestris)

Plopul (Gemmae Populi) conţine ulei esenţial bogat în betulen, ceruri, heterozide (populozida, salicozida), flavone, saponozide. Au acţiune antibacteriană şi antiinflamatoare. Infuzie din 1 linguriţă muguri la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Plop (Populus nigra)

Nalba-mare (Flores, Folium et Radix Althaeae) este antiinflamatoare şi cicatrizantă prin conţinutul în mucilagii, alantoina. Pe cale internă contribuie la refacerea epiteliului renal, în nefrită, pielită, uretrită, cistită . Infuzie din 1 lingură flori şi frunze la 250 ml apă, se beau 1-2 ceaiuri pe zi. Macerat la rece din 1 lingură rădăcină la 250ml apă, timp de 2-3 ore, se adaugă puţin bicarbonat de sodiu, se bea în decursul zilei.

Nalbă-mare (Althaea officinalis)

Anghinare (Folium Cynarae) are acțiune diuretică. Contribuie la reglarea metabolismului ureei, în nefrite acute și cronice. Infuzie din 1linguriță frunze la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

 

Frunze de Mesteacăn (Folium Betulae) Are acțiune diuretică datorită flavonoidelor cu rol în eliminarea edemelor cardio-renale, reducerea albuminuriei, eliminarea acidului uric. Are acțiune antibiotică asupra Stafilococului auriu, bacilul Coli si alte bacterii patogene.

      Mesteacăn (Betula verrucosa)

In nefrite cronice, infuzie din 2-3 lingurițe la 200 ml apă, neutralizăm acidul betulinic cu un vârf de cuțit de bicarbonat, se lasă 6 ore, se bea în 2 reprize.

Semințe de Schinduf (Trigonella faenum graecum). Ajută la reglarea metabolismului proteic, glucidic și lipidic, la reglarea metabolismului sistemului nervos prin conținutul în metilbetaina, acid nicotinic (vitamina PP). Macerat din 2 lingurițe semințe la 1 cană apă, timp de 12 ore, se bea în timpul unei zile.

   Schinduf (Trigonella faenum graecum)

Răchitanul (Lythrum salicaria) are acțiune diuretică, de eliminare a uraților, prevenind precipitarea și depunerea acestora la articulații sau sub forma de calculi renali. Acțiune antibiotică prin activitatea de precipitare a proteinelor și de inhibare a florei microbiene patogene. In ureterite, uretrite, guta.

     Răchitanul (Lythrum salicaria)

Cimbrișorul-de-câmp (Thymus serpyllum) conține ulei esențial bogat în timol.

     Cimbrișorul-de-câmp (Thymus serpyllum)

Cozi de Cireș (Cerasus stipites) prin acțiunea diuretică dată de sărurile de potasiu. Sunt eficace în toate afecțiunile uro-renale.

    Cireș (Cerasus stipites)

Mătase Porumb (Stigmata Maydis) în afecțiuni renale (cistite, pielite, albuminurie, uremie, litiaza renală). Este diuretică prin săruri de potasiu, flavone și saponine. Este hemostatică prin vitamina K.

  Porumb (Zea mays)

8.2. Calculoza renală. Colici renale

Calculoza renală sau Litiaza renală constă în formarea de nisip sau pietre la rinichi ca urmare a precipitării unor săruri de oxalați, urați sau fosfați. O cauză poate fi consumul de apă dură. Terapia cu plante recomandă plante cu rol de dezintegrare a calculilor.

Colicile renale apar ca urmare a mobilizării calculilor prin căile urinare, se manifestă prin dureri puternice. Se folosesc plante antispastice care diminuează contracțiile mușchilor netezi. Se recomandă alcalinizarea infuziilor sau decocturilor.

Frunze de Merișor (Folium Vitis idaeae )

Este mai puțin diuretic și de aceea se pune în amestec cu plante puternic diuretice. Este un foarte bun dezinfectant și antimicrobian.

Frunze de Mesteacăn (Folium Betulae) este un bun diuretic și un antibiotic.

Frunze de Mentă (Folium Menthae)

    Menta (Mentha piperita)

Frunze de Urzică (Folium Urticae) Este diuretică, sporind eliminarea calculilor, a acidului uric, dezinfectantă și hemostatică, prin vitamina K si C. Previne formarea calculilor.

    Urzică (Urtica dioica)

Frunze de Anghinare (Folium Cynarae): Diuretică, hepatoprotectoare, hipocolesterolemiantă, previne formarea calculilor biliari și renali. Infuzie sau decoct din 1 lingură plantă la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi în cure de cel puțin 2 luni.

    Anghinare (Cynara scolymus)

Turiță-mare (Agrimonia eupatoria), infuzie sau decoct scurt de 5 minute din 1 lingura plantă la o cană apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi în cure de 2 luni.

    Turiță-mare (Agrimonia eupatoria)

Coada-racului  (Herba Anserinae),decoct din 1 lingură plantă la o cană apă, se beau 2 ceaiuri pe zi, în cure îndelungate, pentru preîntâmpinarea calculilor de urați.

    Coada-racului  (Potentilla anserine)

Rădăcină de Osul-iepurelui (Radix Ononidis); Este un foarte bun diuretic. Decoct din 1 lingură rădăcini la 1 cană apă, se beau 2 căni pe zi.

   Osul-iepurelui (Ononis spinosa)

Mătase de Porumb (Stigmata Maydis), este un bun diuretic și hemostatic.

Rizomi de Pir (Rhizoma Graminis)

   Pir (Agropyron repens)

Frunze de Păpădie (Folium Taraxaci)

    Păpădie (Taraxacum officinalis)

Tinctura Diuretică

Pentru calmarea colicilor recomandăm amestecul:

Mătase de Porumb (Stigmata Maydis), Rizomi de Pir (Rhizoma Graminis), Talpa-gâștei (Herba Leonuri), Flori de Levănțică (Flores Lavandulae).

Conuri de Hamei  (Strobulu Lupuli), actiune sedativă, hipnotică și spasmolitică prin conținutul în lupulonă, humulonă, acid lupulinic. Infuzie din 4 linguri plante la 1 litru apă. Se bea în cursul zilei.

         Hamei (Humulus lupulus)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5