( Video) Preşedintele Radu Moldovan se află în Israel, alături de oficiali şi Ansamblul Dor Românesc. Evenimentele, în direct pe TVR

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi secretarul judeţului, Mica Oprea, alături de protopopul Alexandru Vidican, şefii de la cultură-Ioan Pintea, Gavril Ţărmure şi Alexandru Gavrilaş, consilieri judeţeni, artişri sunt prezenţi în Israel, acolo unde a fost semnată între Județul Bistrița-Năsăud din România și Consiliul Regional Brenner din Statul Israel. Demersul vine ca urmare a intensificării în ultimii ani a acțiunilor de promovare a schimburilor culturale între instituții și organizații din județul Bistrița-Năsăud și din Statul Israel, prin implicarea domnului Moshe Basch, cetățean israelian născut la Bistrița. Președintele Consiliului Regional Brenner din Statul Israel, Doron Shidlov, și-a exprimat dorința de a lărgi cadrul de colaborare, prin stabilirea unei relații de cooperare cu județul Bistrița-Năsăud, astfel că, în urma parcurgerii etapelor procedurale, s-a convenit forma finală a acestei Înţelegeri de cooperare.
Părțile convin să întreprindă eforturi concertate, pe baza egalității și avantajului reciproc, în vederea promovării contactelor între comunitățile celor două părți și să efectueze în mod activ schimburi și cooperări în domeniile administrație publică, cultură, economie şi comerț, știință și tehnologie, educație şi tineret.
"Israelul este un popor prieten de care ne leagă o parte importantă a istoriei noastre! Astăzi am avut bucuria ca în numele locuitorilor județului Bistrița-Năsăud să semnez “Înțelegerea de cooperare” cu Consiliul Regional Brenner din Statul Israel. Am ajuns aici datorită Domnului Moshe Basch, evreu născut la Bistrița, și frumoasei comunități de evrei născuți în România și care acum locuiesc în Regiunea Brenner! Vreau să îi mulțumesc pentru primirea călduroasă omologului meu, Președintelui Consiliului Regional Brenner, Domnului Doron Shidelov, care alături de comunitatea locală au arborat tricolorul României pe o stradă din centrul orașului reședință de regiune.Prin semnarea acestei “Înțelegeri de cooperare”, ne-am asumat să depunem eforturi concertate, pe baza egalității și avantajului reciproc, în vederea promovării contactelor între comunitățile celor două părți și să efectuăm în mod activ schimburi și cooperări în domeniile:
- administrație publică, prin facilitarea contactelor între autoritățile administrațiilor publice locale din cele două unități administrativ-teritoriale, inclusiv în vederea promovării unor acțiuni sau proiecte comune de interes public; cultură, prin realizarea de schimburi culturale, organizarea de expoziții, participarea la festivaluri, tabere de creație, etc.; economie şi comerț, prin facilitarea contactelor între firmele din cele două regiuni, în domenii diverse de activitate;
- știință și tehnologie, transfer tehnologic şi de know-how prin atragerea în această colaborare a firmelor, universităților şi unităților de cercetare din cele două unități administrativ-teritoriale; educație şi tineret, prin promovarea schimburilor de experiență între elevi, cadre didactice din toate formele de învățământ, precum şi identificarea şi valorificarea unor oportunități de învățare a unor profesii şi meserii tradiționale" declară Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
De asemenea, Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” a susţinut un spectacol artistic, la Rehovot, urmând Tel Aviv marţi – 6 octombrie, transmise în direct, totul fiind inclus în Caravana România-Israel, proiect al TVR Cluj. Sub coordonarea directorului Matilda Pascal Cojocăriţa şi sub bagheta maestrului Ştefan Cigu sunt prezenţi artiştii Matilda Pascal Cojocăriţa, Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Nicu Cioancă, alături de colegii dansatori coordonaţi de Adrian Paşcu.

În Anul Centenar, TVR Cluj susține producția televiziunii publice prin realizarea unui proiect de mare anvergură denumit „EUROPA 100”, care însumează programe ce vor fi realizate în comunitățile de români din întreaga lume și difuzate pe principalele canale ale postului public de televiziune. Primul program generat de proiectul „EUROPA 100” a fost „Caravana TVR Cluj: SERVUS, EUROPA!” – un program realizat în primăvara acestui an și dedicat comunităților de români din Ungaria.

În perioada 4 – 10 noiembrie a.c., TVR Cluj va derula Caravana România-Israel, un proiect de televiziune dedicat românilor din Israel și realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al Ambasadei Israelului la București. Itinerariul Caravanei urmează un traseu care cuprinde mai multe localități din Israel unde trăiesc evrei originari din România: Ierusalim, Rehovot, Tel Aviv, Zihron Iacov, Haifa.

Programul ar urma să conțină emisiuni de dezbateri, știri, reportaje, toate transmise live din localitățile care compun traseul Caravanei și susținute prin participarea unor personalități din România și din Israel.

Jurnaliști, politicieni, teologi, oameni de cultură și oameni de afaceri vor fi prezenți în edițiile speciale ale emisiunilor Stația România-Israel, Regiunea în Obiectiv și Observator Transilvan.

De asemenea, programul Cântec și Poveste va oferi spectatorilor și telespectatorilor din cele două țări o serie de momente artistice susținute de către ansamblurile folclorice „Dor Românesc” din Bistrița și „Transilvania” din Maramureș. În programele Caravanei mai sunt prevăzute activități de donare și lansare de carte românească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5