O clipă de speranță cât o Eternitate – ediția cu numărul 51 a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă de la Iași!

Editia a 51 a Festivalului de datini si obiceiuri de iarna de la Iasi a fost si anul acesta deosebită! Formații tradiționale din Moldova dintre Carpați și Prut (Broscauți- județul Botoșani, Mălini-Suceava, Ciohorăni, Fântânele, Miroslăvești, Mogoșești, Obroșteni, Heleșteni, Pârcovaci, Hârlău, Bădeni, Sticlăria-Sobinți și Tătăruși-judțul Iași,  formații din Moldova de dincolo de Prut (Cricova, Pelinia, Cernăuți și Mihoreni), Ostrov- județul Tulcea și formații din Transilvania(colindători din Tăuți Măgherăuș, Maramureș, Orman din Cluj, Baltagul din Monor),  au adus la Iași, capitala culturală eternă și cel mai frumos oraș al României, bucuria apropiatelor sărbători prilejuite de Nașterea Mântuitorului Iisus! Numai numărând formațiile ne putem da seama de amploarea și de valoarea Festivalului desfășurat la Casa de Cultură a Studenților după o paradă majestuoasă plecată din fața Palatului Culturii  Iași.

            Un oraș primitor, curat, elegant, îmbrăcat în straie de iarnă bogată dar și un public minunat, care a umplut sala până la refuz – au făcut din acest festival o bucurie a privirii și a sufletului, o delectare a minții!!! Colindatorii din Monor, o nouă generație de tineri care constituie și nucleul de dansatori ai Ansamblului folcloric Baltagul, au fost însoțiți de primarul Ion Cira, viceprimarul George Moțoc, de părintele Iuliu Ceușan și de tânărul coregraf Bogdan Creța. A colindat alături de monoreni Petruța Creța-Vânca, fiică a satului și Cornelia Ardelean membră a Ansamblului din anul 2003, iată, de 15 ani. Invitați din acest an au fost o doamnă specială, fiică a Văii Gurghiului - Leontina Pop, Viorel și Ramona Reghian de la Ansamblul folcloric Mureșul din Tg.Mureș, solistul vocal  și violonistul Sorin Pantea din Reghin.

          Pentru a sublinia importanța majoră a acestui Festival ajuns la ediția cu numărul 51, dar și pentru a descrie ce anume am trăit la Iași anul acesta, voi cita în continuare cuvintele filosofului Andrei Pleșu (scrise în alt context, vorbind despre posibilele virtuți ale muzicii așa cum numai un om de această anvergură poate gândi și vorbi, Andrei Pleșu - Despre frumusețea uitată a vieții, Modelul muzicii, pag101-102). ’’Muzica oferă un convingător exercițiu de solidaritate. Spectacolul muzical presupune o coerență, o capacitate de asociere, o formă de colaborare pe mai multe nivele, fără de care reușita este imposibilă. Membrii orchestrei trebuie să producă un sunet comun, orchestra, în ansamblul ei, trebuie să fie în acord perpetuu cu dirijorul, scena trebuie să lucreze împreună cu sala, în beneficiul amândurora. Ceea ce este însă emoționant este să constați că sute de mii de oameni se pot aduna laolaltă, fie și numai pentru câteva ceasuri, pentru a se bucura de același lucru. Bucuria împărtășirii este țesutul igienic al oricărei societăți sănătoase. Fiecare ins din public are grijile lui, părerile lui politice, speranțele și exasperările lui. Dar toți acceptă ca fiind firesc, subînțeles, să se așeze unul lângă altul. Să participe la aceeași emoție, să aplaude aceeași performanță. Modelul muzicii face din nou posibil un  afect comunitar pozitiv. Ne-am învățat să aglutinăm numai(sau mai curând) pentru a demola, pentru a ne exprima ’’of’’- ul, pentru a ne organiza suferința. E inevitabil, mai cu seamă, în vremuri grele. Dar va trebui, la un moment dat, să reînvățăm(și) savoarea adunării consimțitoare, satisfacția de a trăi, alături de ceilalți, afecte tonice, bucurii asumate de toți...Muzica adevărată ne-ar putea învăța să con-sunăm rămânând diferiți’’!

               Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Iași, organizat impecabil de directorul Centrului Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Iași, profesorul Adrian Ardelean, cu sprijinul Consiliului Judeean Iași și a Primăriei Iași a fost un concert simfonic unicat, în care artiștii(cele  21 de formații participante), organizatorii și Măria Sa Publicul au...con-sunat perfect, reînvățând(și) savoarea adunării consimțitoare, fiecare simțind bucuria împărtășirii sub adierea binefăcătoare a obiceiurilor din străbuni și mai ales a colindelor care vestesc apropiata Minune a nașterii Pruncului Iisusi!

         Voi încheia tot cu un citat din Andrei Pleșu.’’Am aflat, astfel,( la Iași, n.m.)  că mai important este decât să știi care anume sunt lucrurile importante e să ai încredințarea că asemenea lucruri există și că, recunoscute sau nu, numite sau nenumit, ele sunt stelele fixe ale oricărei încercări omenești’’!

         Citatele folosite sunt, în mod evident scoase dintr-un alt context argumentativ utilizat de filosof, dar atât acestea cât și modestele mele rânduri vorbesc despre, lucrul bine făcut și despre...frumusețea(parcă) uitată a vieții!!! La Iași am întâlnit oameni de ispravă: artiști, diriguitori și spectatori minunați, alături de care ne-am simțit, pentru o clipă, aproape de ieslea Bethleemului, martori fericiți la venirea pe lume a Mântuitorului!

Să ne bucurăm așadar!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5