Nu există noi cazuri de suspiciune sau confirmate de pestă porcină africană! Vânătoare concomitentă de mistreţi în fondurile din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş!
Până astăzi nu s-au înregistrat noi cazuri confirmate sau de suspiciune de îmbolnăvire cu pesta porcină africană, în județul nostru, anunţă Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.
Subprefectul Ciprian Ceclan Oprea a condus,astăzi, o şedinţă de lucru, la care au fost prezenți șase reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din județul Bistrița-Năsăud și trei ai fondurilor din județul Maramureș. Întâlnirea a vizat aplicarea de către gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată (zona afectată este compusă din zonă infectată de minim 8 km + zonă tampon de 5 km) a Planului de măsuri nr. A/452/16.01.2019 pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreţi în judeţul Bistriţa – Năsăud, aprobat prin Hotărârea Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Bistriţa-Năsăud nr. 1 din 18.01.2019. Astfel, se urmăreşte aplicarea în mod coordonat și simultan a măsurilor în cele trei județe ( Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud), pentru creșterea eficienței de diminuare a riscului de răspândire a virusului PPA.
La ședință a participat şi personalul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud care a desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire în localităţile de pe raza zonei afectate, astfel încât să se reducă riscul răspândirii virusului la porcii domestici.
„La nivelul direcţiei se asigură serviciu de permanenţă în această perioadă, pentru eventualitatea în care se notifică apariţia de noi cazuri. Printre cele mai importante măsuri care trebuie respectate de deţinătorii din zona afectată de PPA, în această perioadă, sunt cele care prevăd că este permis consumul de carne de porc sacrificat doar în gospodăria respectivă; mişcarea/circulaţia porcilor este interzisă, dar şi evitarea cumpărării porcilor din surse neautorizate. În ceea ce îi priveşte pe vânători/gestionarii fondurilor de vânătoare, este obligatorie, în această perioadă, respectarea măsurilor de biosecuritate la vânătoare, respectiv dezinfectarea riguroasă a echipamentului, a mijlocului de transport, a uneltelor folosite”, se arată în comunicatul Instituţiei Prefectului BN.
În vederea creşterii eficienţei acţiunilor de eradicare a PPA, s-a hotărât întocmirea şi semnarea unui protocol de colaborare între gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată a celor două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în vederea organizării de acţiuni de vânătoare concomitentă (prima urmând a avea loc în perioada 24-26.01.2019).
Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.
Citiţi şi:
- Pestă porcină africană, într-un fond de vânătoare. Restricții
- Trei focare de pesta porcină africană, într-un judeţ vecin. Prefectul a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Filtru de control în Dealul Ştefăniţei
- Pesta porcină africană, diagnosticată la doi mistreţi din fondul de vânătoare Agrieş 3!
- Virusul Pestei Porcine Africane, depistat la un porc mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Fiad-Romuli
- Două cazuri de pestă porcină africană depistate în Bistriţa-Năsăud! Autorităţile au luat primele măsuri
Adaugă comentariu nou