Virusul Pestei Porcine Africane, depistat la un porc mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Fiad-Romuli
Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un exemplar de porc mistreț, în județul Bistrița-Năsăud, pe raza fondului de vânătoare 8 Fiad-Romuli, într-o zonă situată la aproximativ 2,5 km de limita cu județul Maramureș și față de localitățile Romuli și Dealul Ștefăniței.
Suspiciunea a fost înregistrată la data de 09.04.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise pentru analize specializate către IDSA București care, în data de 10.04.2019, a confirmat suspiciunea.
Imediat dupa confirmarea suspiciunii, prefectul judetului, dl. Ovidiu Frenț, a convocat Ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, care s-a desfășurat astăzi, 11.04.2019, la sediul Primariei Romuli. Pentru o mai eficientă evaluare și coordonare au fost invitați și reprezentanții CLCB Maramureș conduși de prefectul județului, dl. Vasile Modovan.
În urma analizei situației de risc de către reprezentanții instituțiilor, autorităților publice locale și administratorii fondurilor de vânătoare, s-a stabilit o strategie comună de măsuri pentru zonele din ambele județe în ceea ce privește planul acțiunilor integrate care urmează să se desfășoare în intervalul de timp imediat următor și s-a actualizat planul de măsuri aflat în vigoare privind controlul și combaterea pestei porcine africane.
Conform legislației europene și a hotărârilor CNSSU au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor aflați pe fondurile de vânătoare din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire și nu prin goană, protejarea porcilor domestici din zonele infectate prin ținerea acestora în adăposturile sau în alte locații izolate de contactul cu porcii sălbatici, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA prin realizarea cotei de vânătoare stabilită prin Ordinul MAP nr. 540/2018 şi a cotei suplimentare de intervenţie aprobată prin Ordinul MAP nr. 827/2018, în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/ km2.
De asemenea, medicii veterinari au efectuat catagrafia porcilor din localitățile aflate în zona infectată și au impus restricții de mișcare pentru animale și produse animaliere.
Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, o rată a mortalității de până la 100% la suine și efecte social-economice.
Comitetul Local de Combatere a Bolilor
Citiţi şi:
- Pesta porcină africană, diagnosticată la doi mistreţi din fondul de vânătoare Agrieş 3!
- Pesta porcină, la granița județului! Dealu Ștefăniței și Romuli, în zona de supraveghere!
- Târgurile de animale din judeţ, închise din cauza pestei porcine africane!
- Caz de pestă porcină africană, la un mistreț, în Bistrița-Năsăud!
- Pesta Porcină Africană confirmată într-o exploatație de porci domestici, la Ţagu şi la un mistreț împușcat pe FV 34 Malin!
Adaugă comentariu nou