Pictorul Marcel Lupşe şi Veneţia miraculoasă din acuarele
La Galeria ,,Concentric” din Bistrița a fost deschisă, de curând, expoziția de acuarele ,,Et in Veneția ego”, a pictorului Marcel Lupșe. Pe simeze se găsesc câteva zeci de acuarele pe care autorul le-a pictat în anul Centenarului, 2018, când a vernisat o expoziție personală la Institutul Cultural Român din Veneția, și vreme de trei săptămâni a locuit în orașul de pe lagună.
Miracolul vizual pe care îl descoperă ochiul în minunea arhitectonică a Veneției a trecut pe pânzele valorosului pictor și publicul are prilejul să se împărtășească din frumusețea unică, fixată de artistul plastic, în momentele sale de grație, de inspirației. Fiecare lucrare poartă în sine, în mod esențial, mesajul unui timp sedimentat pe profilul clădirilor vechi, împodobite nu numai cu patina secolelor, ci, virtual, și cu sensibilitatea celor care le au privit, cu ochii avizi de frumuseţe. Lucrările sunt atât de suple ca realizare artistică, încât păstrează doar epura, doar trăsăturile definitorii, necesare şi suficiente să transmită emoţia. Alături de formă, neîndoielnic adecvarea culorii, a nuanţelor, într- o bună și caldă însoțire rotunjește posibilitățile care nasc sectorial frumusețea.
Marcel Lupșe posedă o viguroasă știință a zugrăvirii întâlnirii apei cu vechile immobile, diverse ca stil arhitectonic, pe care suprafața lichidă le captează pentru o sensibilă complicitate cu lumina, adecvat filtrată în vederea efectului vizual.
Canalurile, turnurile, acoperișurile, textura zidurilor sunt angrenate într-un miraculos joc coloristic, care conferă lucrărilor realitatea artistică la severă concurență cu cea a realității de grad zero, cu Veneția de piatră și de apă. Se poate spune fără nimic encomiastic că Veneția lucrărilor lui Lupșe este mai frumoasă decât Veneția zidită în secole.
Pictorul Marcel Lupșe a realizat pentru vernisajul de la ,,Concentric” un ,,Jurnal în creion și acuarelă” a celor trei săptămâni de la Veneția, zugrăvite în mod dens prin faptele fiecărei zile. Aflăm că a fost vizitat în sala propriei expoziții de bistriţenii: poetul Dinu Flămând, care lansa un volum propriu de poezii, în italiană, de inginerul Dorin Stoian, de oficiali români, artişti ialieni. Suntem încunoştinţaţi despre atelierele și expozițiile vizitate în oraşul cu atâtea galerii şi artişti, de asemenea, de emoțiile din fața pânzelor care primeau darurile memoriei artistului.
Jurnalul beneficiază de un cuvânt înainte scris de președintele Academiei Române, Ioana Aurel Pop, și de o excelentă așezare în pagina de către artist, care conferă lucrării eleganţă.
Credem că, expoziția lui Marcel Lupșe este una dintre cele mai bogate și frumoase reprezentări românești ale orașului care exultă de frumusețe şi a încântat atât de pregnant parcursul secolelor.
De aceea, bistrițenii nu pot pierde șansa da călătorii până la Veneția, în propriul lor municipiu, şi apoi, să spună cu artistul: ,, Et in Veneţia ego!”
Citiţi şi:
- ARTISTUL PLASTIC MARCEL LUPȘE EXPUNE LA VENEȚIA
- Întâlnire în veşnicie cu pictorul George Mircea
- PSD: Președintele Comisiei de la Veneția anunță că va fi formulată o opinie privind modificările legislației electorale din România
- Andreea Rus, spirit întru sacru
- “Creaţie şi identitate culturală”, Bistriţa-Veneţia
Adaugă comentariu nou