Maialul elevilor năsăudeni. Evocări ale unor foști elevi coșbucieni, celebri: Octavian Ruleanu şi Liviu Rebreanu
-
View the full image
Liviu Rebreanu, Elev 1895-1897, academician, 1939
-
View the full image
Octavian Ruleanu, absolvent 1928, director 1957-1959
Octavian Ruleanu, absolvent 1928, director 1957-1959
„Lagărul şi-a primit «ştudenţii» cu şapca neagră şi dungă roşie după ce au colindat orăşelul în paşii marşului Sinaia, cântat de arcuşul lui Ioşca, ţiganul domn. Bucuria ieşea pe stradă să răspundă chemării, iar florile îşi pregăteau destinul înnobilării zâmbetelor fetiţelor cu plete şi iluzii (…) Mă văd tânăr trubadur cu tolba visurilor în teaca inimii. Rătăcind printre gălăgioşii concurenţi ai umbletului sărit cu picioarele în sac şi-ai mâncatului chiflelor cu lapte (când erau acestea oare?) fără ajutorul mâinilor…
Amiaza aducea înfrăţiri ce nu se pot uita. Ne aranjam pe clase la mese, unde friptura de miel şi păharele de bere îmbiau la sfat tainic de mărturisiri. Invitam profesorii şi în ritmul lui Gaudeamus Igitur se proslăvea munca şi viaţa.
La ora şase după amiază, ţiganii începeau deodată să arunce valuri de tonuri de marş, iar pe aleea străjuită de crengi de fag intrau falnic căluşerii cu bâte împistrite, având în frunte pe vătaful măreţ ca un voievod din alte vremuri.
Jocul era o trezire la viaţă. Ritmul săltăreţ şi clinchetul zurgălăilor dominau simţurile şi trezeau fiorul de zburdare în larg de natură. Urma dansul tineretului şi jocurile noastre Someşana şi Învârtita.
Noaptea aduna strigătele «Lagărului» şi le închidea în sala mare de gimnastică a liceului, unde ajungeai printr-un coridor de verdeaţă. Acolo se petrecea înainte, tot tinereşte, chiar dacă anii mai încovrigau spatele unora. Miezul nopţii sosea cu vechiul ceremonial de slujire tradiţională; se juca «Brâul în lung» rupt ca o revărsare de ape”[1].
* * * * *
În unele perioade, tot la miezul nopţii, profesorii şi partenerele lor demonstrau dansul de salon ROMANA, creat în 1849 de fostul elev al Şcolii normale capitale, academicianul Iacob Mureşianu-Sr., dans dispărut în perioada 1940-1983 şi redescoperit pe baza descrierii lui de către Iuliu Moisil în Arhiva Someşană .
Liviu Rebreanu, elev 1895-1897, academician, 1939
„…Marea sală de gimnastică era transformată în sală de spectacole, împodobită cu ghirlande de brad, la care lucraseră o săptămână întreagă, după amiaza elevii liceului. Toţi proslăveau spectacolul şi pe interpreţi, îşi aranjau cadrilurile şi ROMANA şi abia aşteptau să înceapă dansul….Într-o clipă elevii, strângând scaunele și așezându-le de-a lungul pereților…. stropeau puțin dușumelele cu leșie rece și împrăștiau pe jos sacâz ca să nu se facă lunecușuri să-și frângă picioarele vreun dansator prea pasionat”[2].
[1] Octavian Ruleanu, Plaiuri năsăudene, București, 1943
[2]Liviu Rebreanu, Ion, Editura Cartea Românească, 1983, colecţia Mari scriitori români, pp. 125-126.
.
Citiţi şi:
- Ediția a 137-a a MAIALULUI ELEVILOR NĂSĂUDENI- anulată de pandemie
- Țara Năsăudului: 5.000 de oameni, în frunte cu vicepremierul Vasile Dâncu, în costume populare (foto)
- O nouă carte despre Liviu Rebreanu
- De Zilele Năsăudului, Colegiul Național George Coșbuc și-a omagiat cu demnitate academicienii
- Centenar –Gavril Scridon
Adaugă comentariu nou