Noua clădire cu 10 săli de clasă şi atelierul mecanic de la Liceului Tehnologic Lechinţa, inaugurate oficial
Administraţia publică locală din Lechinţa şi echipa managerială a Liceului Tehnologic Lechinţa au organizat, pe final de an, recepţia lucrărilor la proiectul „Construire corp cu 10 săli de clasă şi atelier mecanic”, o investiţie de circa 6 milioane lei, finanţată de Guvernul României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, şi de la bugetul local.
Alături de primarul Romeo Florian, directorul Raluca Baciu şi directorul adjunct Camelia Florian, au fost preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – Emil Radu Moldovan, deputatul Bogdan Ivan, inspectorul şcolar general Cristian Nicula, inspectorul şcolar pentru învăţământ primar – Smaranda Florean.
În debutul inaugurării, preoţii Ioan Irimieş şi Paul Valer Ziman au oficiat o slujbă de binecuvântare a instituţiei de învăţământ, a slujitorilor de la altarul educaţiei, a părinţilor şi a comunităţii.
„Mă bucur foarte mult să fim astăzi cu toţii aici, la inaugurarea unui nou edificiu de învăţământ care cumva completează activitatea Consiliului Judeţean din această săptămână când am premiat elevii care au performat la Olimpiade şi cadrele didactice care i-au pregătit, elevii care au obţinut primele trei medii la examenul de Evaluare Naţională şi de la BAC, sportivii care au obţinut rezultate deosebite.
Astăzi, împreună cu colegul şi prietenul meu Romeo Florian inaugurăm un nou edificiu de învăţământ şi cred că noi, cu toţii, în mod special Statul Român, ar trebui să acordăm mai multă atenţie învăţământului, pentru că este singura variantă în care naţiunea noastră va avea un viitor. Sigur, condiţiile de studii ale elevilor şi de lucru ale dascălilor sunt la cel mai nivel şi îmi doresc foarte mult ca cei care sunt plecaţi, foarte mulţi, afară, a căror mulţime de copii se pregătesc şi învaţă pentru alte ţări, iar părinţii lor susţin alte economii, măcar o parte din ei să aibă şansa să se întoarcă acasă pentru că suntem în zona de Câmpie unde situaţia devine din ce în ce mai tragică, adică deja sunt sate care au o populaţie cu medie de vârstă care se apropie de 70 de ani. Deja vorbim mai mult de înmormântări decât de botezuri, vorbim de închiderea şcolilor, nu de înfiinţarea unei noi clase. Sper ca bunul Dumnezeu să ajute poporul român, pe conducătorii lui, să găsească soluţii pentru a putea oferi ocazia ca măcar o parte din fraţii noştri, care sunt în străinătate – şi spun fraţii noştri pentru că am şi eu unul care ar veni pe jos acasă, dar nu poate veni de nevastă şi copii care sunt la şcoală şi este destul de complicat după ce a crescut într-o altă ţară, bulversarea e mult prea mare -, o parte din ei, să revină acasă şi viaţa pe acest pământ minunat, binecuvântat de Dumnezeu, să aibă continuitate”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.
În mesajul său, preşedintele Molldovan i-a felicitat pe reprezentanţii Primăriei, ai Consiliului Local şi pe dascălii comunei. „Cred că profesia de dascăl şi de doctor sunt cele mai nobile profesii. Dascălii pregătesc elevii şi trec prin mâinile lor generaţii întregi, iar medicii sunt o mână întinsă a lui Dumnezeu prin care bunul Dumnezeu ne ajută să ne facem bine şi ne prelungeşte zilele pe acest pământ”, a menţionat Radu Moldovan.
Nu în ultimul rând a fost felicitat constructorul, compania Lucicor, pentru calitatea lucrărilor. „Investiţiile de aproximativ 1,8 miliarde de euro, investiţiile publice atrase de către Consiliului Judeţean şi cele 62 de primării, au capitalizat un număr important de firme şi, în momentul de faţă, companiile din acest domeniu din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt pregătite şi să construiască zgârie-nori, dacă e nevoie, dar sunt pregătite şi să facă magistrale de cale ferată sau tronsoane de autostradă, iar asta e un lucru foarte bun. Mă bucur şi îi felicit şi pe ei pentru toate eforturile pe care le fac să facă lucrări de bună calitate”, a mai spus preşedintele Moldovan.
Primarul Romeo Florian a ţinut să precizeze că educaţia a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile locale. „Este o investiţie prin PNDL 2 care este finalizată, practic, copiii sunt de la începutul anului în şcoală, probabil undeva la finalul lunii ianuarie sau februarie 2023 o să vă rechem din nou pentru că avem două grădiniţe din PNDR, de această dată finalizate la Vermeş şi la Sângeorzu Nou. Dacă în 2008, am preluat o infrastructură şcolară dezastruoasă, cu grădiniţe are mă făceau să mă rog noaptea să nu cadă peste copii când ningea, acum este aproape finalizată infrastructura şcolară din comuna Lechinţa. Mai avem aici, de prin 2006, nişte fundaţii rămase pe care o să construim, probabil anul viitor, un cabinet medical şcolar, momentan avem unul improvizat. În acest an ni s-a aprobat pentru prima dată funcţionarea unui cabinet şcolar, avem doar asistent pentru că, ştiţi problema cu medicii, nu găsim medici generalişti de familie care să vină. În total, avem investiţi peste 3 milioane de euro în infrastructura şcolară în comuna Lechinţa. Eu cred că suntem pe un drum bun. Mă bucur că profesorii şi elevii au condiţii bune însă cred că nu este suficient ca noi, primarii, să construim dacă părinţii nu vin alături de dascăli să-i susţină în procesul educaţional, iar rezultatul final să fie educaţia copiilor. Facem toate eforturile, eu, în continuare, sunt alături de dascăli, alături de copii şi sper ca şi părinţii să înţeleagă că este multă-multă nevoie ca ei să fie alături de dascăli.”, a declarat primarul Romeo Florian.
Deputatul Bodgan Ivan a precizat că această comunitate din Lechinţa este una campioană. ”Dumneavoastră sunteţi un campion – şi vreau să vă felicit şi pentru noua poziţie în care aţi fost ales zilele trecute, cea de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din judeţul Bistriţa-Năsăud şi sunt convins că acolo, pe modelul dumneavoastră, foarte mulţi primari vor prelua modelul şi vor continua investiţiile în fiecare comunitate din judeţul nostru. E un potenţial imens pe zona tehnologică şi agricolă, iar faptul că Lechinţa este Capitala Câmpiei poate să formeze tineri care să rămână acasă şi să câştige mai bine decât în afara ţării. Trebuie găsită adevărata provocare, cu dascăli buni, cu tehnologie pregătită avem o şansă reală de a creşte zona noastră. Chiar dacă lumea se schimbă, cred că agricultura va fi în continuare de bază, oamenii au nevoie să pună lucruri pe masă şi atunci această zonă trebuie să se investească foarte mult, evident, folosind o retehnologizare, dar fără oameni, orice tehnologie este lipsită de suflet şi lipsită de sens. Astfel că, educaţia e baza noastră. Cred foarte mult că ceea ce aţi reuşit să construiţi aici – administraţia împreună cu comunitatea, cu mediul de afaceri local, cu dascălii noştri – reprezintă un model pentru toţi şi nu putem să reuşim decât prin forţele noastre.”, a adăugat deputatul Bogdan Gruia Ivan.
Inspectorul şcolar general Cristian Nicula a menţionat că de această investiţie se vor bucura aproximativ 710 copii de la la şcoala din Lechinţa, plus 60 de profesori. „Şcoala coagulează ce este în jur şi, probabil, în viitor, va fi un centrul educaţional care să ofere resurse tuturor celor din jurul Lechinţei. Am fost în şcoală de două-trei ori, am furat startul, este o şcoală frumoasă, construită de la zero. Sunt foarte multe şcoli în reabilitare însă acest corp de clădire este construit de la zero şi veţi vedea că, într-adevăr, constructorul - aşa cum spunea preşedintele Consiliului Judeţean - merită nota 10. Toate lucrările sunt de foarte-foarte bună calitate şi, beneficiind de condiţii noi, de condiţii mai bune, mingea ne este ridicată nouă la fileu – profesorilor, elevilor. Eforturile noastre trebuie să fie pe măsura acestei investiţii. Succesul nu este întâmplător, succesul vine prin mobilizarea noastră, prin mobilizarea administraţiei locale şi judeţene, iar eforturile noastre conjugate o să dea rezultate. Cea ce vreau să-i spun domnului preşedinte al Consiliului Judeţean este faptul că pe planul şcolar viitor avem prognozaţi peste 1000 de elevi în plus care vor fi şcolarizaţi în sistemul de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu peste 40 de formaţiuni de studiu, peste 40 de clase. Îl felicit pe domnul primar pentru că se gândeşte la absolut toate nivelurile de studiu şi cred că anul viitor va fi o surpriză pentru comunitatea din Lechinţa. Felicit întreaga comunitate, felicit administraţia, felicit direcţiunea şi succes”, a menţionat „generalul” Cristian Nicula.
Directorul Liceului Tehnologic Lechinţa, prof. Raluca Baciu, a ţinut să sublinieze relaţia dintre şcoală şi autorităţile locale. „La nivel naţional nu o să vă spun eu cum stau lucrurile, o să vă spun cum stau la Lechinţa. Domnul primar se implică nu mult, foarte mult. Cred că la două zile ne face o vizită şi ne întreabă inclusiv despre proceduri. Cred că nu raportăm atât de des nici la Inspectorat cum raportăm domnului primar. Este foarte implicat. Ştim, şi am observat pe parcursul timpului, că este foarte interesat de acest domeniu al educaţiei şi îşi doreşte condiţiile cele mai bune pentru elevii din Lechinţa şi de la structuri. Ne bucurăm că avem această clădire nouă pentru că aveam nevoie de clase, avem mulţi elevi şi atunci trebuia cumva prin rotaţie să meargă la ore, avem partea cu atelierele unde elevii de la învăţământul profesional pot să înveţe efectiv practic ceea ce învaţă teoretic”, a explicat directorul Raluca Baciu.
Aceasta a rememorat începuturile sale în învăţământ, de acum peste un sfer de veac, când a ajuns la grădiniţa din Sângeorzu Nou. „Când am ajuns prima dată acolo mi s-a părut o casă părăsită şi m-am gândit că nu e posibil ca aceşti copii să-şi desfăşoare activitatea în această clădire. Mi-am dorit întotdeauna să existe o egalitate între elevii din mediul rural, de la Sângeorz, Lechinţa şi Bistriţa, de exemplu. Nu mi-am imaginat că peste ani aceste lucruri se vor întâmpla. Acum avem nişte grădiniţe, şi şcoala şi dotările, care nu se sunt în Bistriţa. Eu mă bucur foarte mult pentru că trebuie să existe aceeaşi egalitate de şanse pentru toţi elevii, mai ales pentru cei din mediul rural. (…)Dacă mai multe localităţi ar avea un primar ca domnul Romeo Florian, lucrurile s-ar schimba şi ar merge în cu totul altă direcţie. Sărbători fericite tuturor!”, a concluzionat directorul Raluca Baciu.
Citiţi şi:
- Oana Raluca Baciu, director, şi Camelia Florian, director adjunct, proiecte importante pentru revigorarea sistemului educaţional la Liceul Tehnologic Lechinţa
- Blocul ANL, grădiniţele de la Vermeş şi Sângeorzu Nou, un nou cabinet şcolar, reţele de canalizare şi străzi asfaltate, câteva din priorităţile anului, la Primăria Lechinţa
- Romeo Florian a depus jurământul pentru al cincilea mandat de primar al comunei Lechința: Va fi cel mai greu mandat, cu investiții majore!
- A fost lansat proiectul-concurs „Școala de Reciclare”, la Lechința! Toți elevii, de la ciclul primar și până la cel liceal, sunt stimulați să colecteze selectiv deșeurile!
- Educaţia copiilor, prioritate la Lechinţa. Toţi copiii vor primi tablete, prin grija autorităţilor locale!
Adaugă comentariu nou