PER nu are candidat la Primăria Bistriţa. Ecologiştii iau atitudine la neregulile privind subprodusele animaliere, câinii şi defrişările
La conferinţa de presă a Filialei Judeţene a PER, la care au fost prezenţi Cristian Ţetcu – preşedintele Biroului Permanent Municipal şi preşedintele Organizaţiei Municipale PER Bistriţa şi Marius Rus – vicepreşedinte al Biroului Municipal Bistriţa, s-au abordat teme de strictă actualitate privind aspecte ecologice din judeţ şi municipiu.
Cristian Ţetcu a precizat că în judeţul B-N nu există un sistem pus la punct pentru gestionarea subproduselor animaliere provenite din sacrificarea animalelor în curţile cetăţenilor, resturile animaliere sunt aruncate aiurea, constituind o sursă de infecţie.
Reprezentanţii DSVSA precizează că legea prevede ca primăriile să ridice de pe domeniul public şi din curţile cetăţenilor animalele decedate şi subprodusele animaliere, să le stocheze, la rece, dacă nu au contract cu o firmă şi să le predea firmei Proton de la Cluj-Napoca. Nu există un centru specializat în judeţ şi e necesar contract cu Protan sau colaborare.
Până în ianuarie 2015 trebuiau înregistraţi în REX şi microcipaţi toţi câinii din curţile cetăţenilor, s-a realizat numai 60% din această acţiune, rămânând aproximativ 30.000 de câini care nu pot fi identificaţi, şi stăpânii lor, care au obligaţia de a respecta legislaţia în vigoare.
Numărul câinilor comunitari a rămas constant în această perioadă şi este necesară terminarea rapidă a microcipării lor.
Marius Rus a pus pe tapet problema defrişării ilegale a arborilor de pe malul râului Someş, pe porţiunea dintre Nepos şi Feldru, pe distanţa de 1 km, unde au fost găsite 183 buc. de cioate, reprezentând 39 m.c. arbori defrişaţi în mod haotic, la voia întâmplării, reprezentanţii Apelor Române şi reprezentantul Primăriei Feldru susţinând că s-a defrişat în zonă privată.
Zece persoane din Nepos au contactat un avocat pentru a sesiza instanţa şi a pedepsi pe cel vinovat.
Referitor la Podul Berăriei, s-a precizat că deocamdată traversează râul Bistriţa şi nu are legătură cu alte căi de acces.
În plan politic, PER nu are candidat la Primăria Bistriţa, dar mizează pe consilieri la Primărie, Consiliu Judeţean şi în trei comune.
Citiţi şi:
- Deşeurile animaliere, încă o grijă pe capul primăriilor bistriţene
- GAL Ruralis: depozit ilegal de deşeuri animaliere în situl La Sărătura
- Deputat Cristina Iurişniţi: Defrișările ilegale, incompetența și dezinteresul au mărit efectele dezastruoase ale inundaţiilor!
- Năsăudeni agresaţi şi muşcaţi de maidanezi
- Verzii nu uită și nu iartă: Ce căuta Alexandru Toniuc într-o conferință de presă politică susținută de o persoană complet decredibilizată
Comentarii
Chiar daca nu va avea candidat propriu la functia de primar al municipiului Bistrita, PER Bistrita poate conditiona sprijinul pentru un alt candidat de includerea in programul respectivului candidat a unor obiective de natura ecologica. De aceea, PER Bistrita ar trebui sa-si intocmeasca un program de prioritati pentru municipiul Bistrita pe urmatorii 4 ani.
Reamintim ca la alegerile locale din 2012 PER Bistrita a venit cu unul din cele mai bune programe intitulat „Spre o administraţie orientată înspre prioritaţile cetăţeanului şi creşterea calitaţii serviciilor publice”. Acum ar trebui facut un bilant al stadiului de realizare pentru fiecare din obiectivele prevazute si pe baza acestei analize, sa fie reanoit programul PER pentru noua campanie electorala din 2016.
Adaugă comentariu nou