O zi de rugăciune, într-un colţ de rai din Năsăud

Când rosteşti cuvântul „RAI” imaginaţia duce la cel mai frumos loc din spaţiul Divin, unde liniştea şi frumuseţea este de neegalat.
Folosim acest cuvânt şi în viaţa de zi cu zi, atunci când ceva ni se pare deosebit de frumos, atrăgător, interesant, când privirea stă aţintită mai ales asupra unor fenomene ale naturii (flori, verdeaţă, păduri, livezi, etc.), la a căror frumuseţe, de multe ori nu găseşti explicaţii, eşti convins că Dumnezeu le-a creat - AŞA ŞI ESTE.
D-na Virginia Brănescu, pictor şi scriitor într-un articol intitulat „Flori de câmp” apărut în ziarul „Răsunetul” din data de 14 mai 2015, scrie atât de frumos, citez: „Binecuvântată e ocrotirea naturii, ea vine nedirijată, cu ploi, căldură şi pământ bogat. Cine le ocroteşte, cine le sapă, cine le udă? Dumnezeu.”
Năsăudul îşi are frumuseţea lui, pecetluită de oameni: de generaţiile care au trecut, de cele prezente şi poate, de cele ce vor urma, fără însă să intru în istoricul şi cultura oraşului.
Un colţ de rai la Năsăud există, poate chiar mai multe (Muzeul Grăniceresc, Casa de copii, bisericile, etc.), dar mă opresc la Biserica ortodoxă „Sf. Constantin şi Elena” păstorită de pr. dr. George Celsie, un vrednic slujitor al altarului, întotdeauna cu vorbă caldă şi încurajatoare.
Dacă biserica în interior este o bijuterie, în care credincioşii găsesc starea de rugăciune, de comuniune cu Dumnezeu, în afară, în jurul bisericii există un spaţiu verde - grădină sau curtea bisericii plină cu flori, cu sute de trandafiri, în zeci de culori, astfel că întreagă biserica devine „raiul pe pământ”.
Vara, trecătorii se opresc din mers şi privesc frumuseţea florilor de trandafir a căror parfum atrăgător nu poate fi confundat; meritul acestui peisaj revine credincioasei Viorica Bădăluţă, care precum un grădinar profesionist se ocupă permanent de îngrijirea florilor.
Pentru a intra în subiectul dat de titlu, aş spune că, nu de mult, în duminica a doua după Rusali (11.06.2015), la această biserică a avut loc un eveniment deosebit: în cadrul activităţii Cercului preoţesc aparţinând Protopopiatului Năsăud, un număr de 11 preoţi au oficiat Taina Sfântului Maslu, într-un mod aparte, o atmosferă de nedescris, încă de la intrarea preoţilor şi a credincioşilor pe poarta bisericii în grădina cu trandafiri - un balsam liniştitor de iubire şi de înalte trăiri duhovniceşti.
Biserica a fost neîncăpătoare, au participat sute de credincioşi veniţi şi de la celelalte biserici din oraş, cu gândul cel mai curat de rugăciune şi smerenie, dând Slavă Tatălui Ceresc.
Cei 11 preoţi: dr. George Celsie, Ovidiu Sermeşan, Lucian Greabu din Năsăud, Crin Theodorescu - Luşca, Mihai Mânzatu - Liviu Rebreanu, Ioan Moldovan - Dumitra, Ionel Motofelia - Cepari, Nicolaie Hoha - Rebrişoara, Ştefan Roş - Gersa I şi Ştefan Burdeţ - Gersa II, au săvârşit Taina Sfântului Maslu dând citire celor şapte Evanghelii în totalitatea textului Evanghelic, în acord cu muzica interpretată de corul bisericii „LAUDAŢIO”, dirijor Buhai Dumitru, creând o stare duhovnicească deosebită, de linişte sufletească, de pace şi înălţare la Bunul Dumnezeu.
Cuvântul de învăţătură despre Maica Sfântă preabună şi milostivă, călăuzitoarea noastră spre cele bune şi folositoare vieţii, a fost rostit de pr. Burdeţ Ştefan - Gersa II, cu mult patos şi înţelepciune, având har şi dar de la Dumnezeu de a predica, i s-a dat mare atenţie.
În încheiere, pr. dr. George Celsie a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru cea mai frumoasă zi de rugăciune la care au fost prezenţi preoţi şi credincioşi într-un număr atât de mare, precizând că această duminică mai are o semnificaţie: au fost pomeniţi şi cinstiţi toţi Sfinţii români, care s-au jertfit apărând legea strămoşească - credinţa ortodoxă, exemplificând şi pe Sfinţii martiri Năsăudeni canonizaţi mai recent: Atanasie Tudoran - Bichigiu (a fost tras pe roată), Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu (au fost spânzuraţi).
Preotul paroh dr. George Celsie a mulţumit tuturor pentru prezenţă, după care credincioşii au fost Miruiţi.

Floarea Pleş
Preşedinta Cercului Astra oraş Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5