“Vreau să las nepoţilor o pădure”

Pantilimon Martiţa, dumitreanul care şi-a împădurit terenul cu bani europeni

Bistriţenii nu s-au înghesuit să acceseze fonduri europene pentru prima împădurire a terenurilor agricole, fapt recunoscut şi de autorităţi. Doar trei proiecte au fost parafate pe Măsura 221 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în judeţul Bistriţa-Năsăud, a căror valoare depăşeşte cu puţin 60.000 euro.
Pantilimon Martiţa este unul dintre beneficiarii unei finanţări europene de circa 8.000 euro, care şi-a transformat o râpă …în pădure. Banii vin eşalonat, pentru înfiintarea plantaţiei forestiere şi executarea lucrărilor de întreţinere pe o perioadă de 5 ani, precum şi o primă compensatorie pentru pierderea de venit prin împădurire, stabilită pe an şi pe hectar, pentru o perioadă de 15 ani.
“Pădurea este viaţa noastră. Nimeni nu plantează, toţi taie. De aici a pornit totul. Eu nu sunt specialist în domeniu, dar iubesc pădurea, natura. Terenul pe care îl aveam nu se preta pentru înfiinţarea unei livezi, astfel că am decis să aplic pe Măsura 221”, povesteşte antreprenorul dumitrean.
Drumul a fost sinuos, de la un capăt la altul. Greu cu consultanţii pentru elaborarea proiectului, greu să găseşti firme care ştiu …să şi planteze arbori.
“Nu am înţeles de ce trebuie să plătesc şi o taxă de 500 lei pentru autorizaţie de mediu. Proiectul era în folosul şi pentru protecţia mediului”, spune Pantilimon Martiţa. Nu a fost singura taxă. Omul a luat probe de sol şi le-a dus la “analize” la Cluj-Napoca, unde a mai plătit câteva milioane bune. Asta pentru a se vedea dacă se prinde salcâmul pe Dealul Târgului. După multe plimbări pe la diverse instituţii, a venit şi vremea plantatului.
“Suprafaţa pe care am efectuat lucrările este de 1,55 hectare. Au fost plantaţi peste 5000 de puieţi din speciile stejar, gorun, salcâm, paltin, frasin. Normal, am lucrat cu o firmă specializată. Nu a fost uşor, dar îi încurajez şi pe alţii să acceseze fonduri europene pe această măsură”, ne-a declarat profesorul Martiţa.
Dumitreanul din povestea eco nu vrea să se oprească aici. Va continua să-şi împădurească şi alte suprafeţe pe care le deţine, din fonduri proprii, mai mult, îşi propune să înfiinţeze şi o pepinieră. Dar alături de iniţiativa sa, trebuie să vină şi reprezentanţii instituţiilor statului.
“I-aş ruga pe funcţionarii instituţiilor cu competenţe în domeniu, care funcţionează în Bistriţa-Năsăud, să aibă o mai mare bunăvoinţă, să ne sprijine, să se implice direct în aceste proiecte care conduc la mărirea suprafeţelor de pădure, iar nu la defrişarea lor”, a punctat acesta.
În judeţul nostru, pe lângă proiectul de la Dumitra, pe Măsura 221, sunt în implementare alte două proiect derulate de Iosif Pioraş la Rodna şi de BCVO Logistics SRL Bistriţa în Viile Tecii.

Comentarii

25/05/13 09:10
Vasile

A mai fost depus un proiectpe masura 221 , la Posmus, localitate care in vechime se numea Posmusul de Campie, si care a fost declarat neeligibil de catre personalul OJDRP Bistrita intrucat Posmusul apartine de comuna Sieu ,care este zona de munte,si nu de dealuri ca in proiect si realitate .

27/05/13 11:13

felicitari, un exemplu demn de urmat

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5