Pr. Vasile Beni, gânduri la început de an şcolar: Dascălul este o lumânare aprinsă de la care pot lua lumină mii de alte lumânări
"Dascălul este o lumânare aprinsă de la care pot lua lumină mii de alte lumânări şi nu există o artă mai frumoasă decât arta educaţiei. Dascălul creează un chip viu, uitându-se la el, se bucură şi oamenii se bucură şi Dumnezeu!”(Sfântul Ioan Gură de Aur)
În luna septembrie începe noul an bisericesc, dar şi noul an şcolar, iar o poezie scurtă ne învaţă:
,,Todeauna lucrul tău
Să-l începi cu Dumnezeu,
Unde-I EL şi harul Său
Nici un lucru nu e greu!”
Un bun creştin atunci când porneşte într-o călătorie sau atunci când începe un lucru îşi îndreaptă în primul rând gândul spre Bunul Dumnezeu îşi face semnul sfintei Cruci şi zice: ,,Doamne ajută-mă!”
Un început de călătorie, un început de nou an şcolar este şi cel care-l marchează ziua de astăzi, pentru că toate drumurile copiilor din această zi, din această dimineaţă se îndreaptă spre şcoală cu gândul şi speranţa de a ajunge ,,Oameni” în viaţă care să facă cinste Bisericii, Şcolii şi Societăţii.
Cei care suntem părinţi, cei care sunt bunici am putut observa câtă nerăbdare, nesomn, emoţii au adus în ghiozdanele lor la întâiul drum spre şcoală. Pe marginea acestui drum ca nişte plopi ocrotitori gata să intervină la nevoie stau părinţii, fraţii, surorile şi dascălii.
Sărbătoarea sau evenimentul de astăzi ne poartă pe fiecare dintre noi pe uliţa copilăriei, pe unii în urmă cu zeci de ani pe alţii mai aproape, când şi noi însoţiţi sau nu de cei dragi ne-am îndreptat spre şcoală. Şi parcă ne aducem aminte că şcoala în care am învăţat cei mai de demult era asemănătoare cu cea care este descrisă de M.Sadoveanu în ,,Domnul Trandafir: ,,O odaie în care era cald vara şi frig iarna...şi îi era drag să ne înveţe, parcă eram copiii lui”.
Dacă misiunea părinţilor este de a asigura cele necesare, pentru înfăptuirea acestui lucru, străduindu-se să nu le lipsească nimic din cele materiale, copiii sunt datori de a asculta sfaturile şi învăţăturile părinţilor.
Dragi copii!
Să-i cinstiţi, să-i respectaţi dar mai ales să-i ascultaţi pe dascălii voştri care cu înţelepciunea ce-i caracterizează, bunătatea şi dragostea ce o au, cu pasiune şi răbdare sunt mereu alături de voi.
Rolul dascălului de a ,,Dăltui” în sufletele copilaşilor, pentru că însuşi verbul a educa înseamnă –a ridica, a călăuzi pe copil pe cărările ştiinţei şi ale bunelor purtări. Iar scopul educaţiei este formarea caracterului religios-moral. Aşa cum G.Sion spune: ,,Învăţătorule tu porţi un nume/Ce l-a avut Mântuitorul/Şi ai o misiune în lume /De a lumina poporul/Precum făcu Mântuitorul”.
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Nobila misiune a învăţătorului! O lumânare care nu arde pentru sine, ci întotdeauna pentru ceilalţi
- MEDITAŢIE LA ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR
- Nobila misiune a învăţătorului! O lumânare care nu arde pentru sine, ci întotdeauna pentru ceilalţi
- ELVIRA SULICI: Un Dascăl și o Preoteasă cu vocație, a trecut la cele veşnice
- Bucuria de a trăi frumos!
Adaugă comentariu nou