Preacucernicul părinte profesor Ciprian-Vasile Rus, originar din Josenii Bârgăului, doctor în teologie ortodoxă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, recent, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi-a finalizat studiile doctorale, cu o durată de trei ani, Preacucernicul părinte profesor Ciprian-Vasile Rus, fiu al Joseniului.

Noul doctor în teologie slujeşte în Parohia ortodoxă română "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Constanţa  şi totodată este profesor de Tipic şi Liturgică la Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul cuvios Dionisie Exiguul" din aceeaşi localitate. Pentru acest eveniment tânărul doctorand a elaborat şi prezentat teza întitulată "Misiunea bisericii în contextul psihosocial al familiei creştine de astăzi".

Tema pentru care autorul a optat se dovedeşte a fi una deosebit de importantă pentru înţelegerea şi stabilirea cu exactitate a rolului, locului şi misiunii Bisericii în societatea contemporană cu inerente implicaţii benefice asupra dialogului interconfesional. Comisia de doctorat a fost compusă din Pr. Prof. Univ. dr. Stanciu Vasile, de la  Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, preşedinte, conducător de doctorat :  Pr. Prof. univ. dr. Bel Valer, de la aceeaşi universitate, iar referenţi: Pr. Prof. univ. dr. Petraru Gheorghe, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Pr. Prof. univ. dr. Buchiu Ștefan de la Universitatea din București şi Conf. univ. dr. Timiş Vasile de la Universitatea „Babeș - Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cu  iscusinţa, aplecarea, profunzimea şi râvna, ce-i sunt caracteristice, părintele profesor Ciprian-Vasile Rus a căutat şi găsit răspunsuri la o serie de probleme cum sunt cele referitoare la misiunea Bisericii într-o lume secularizată, a globalizării şi provocărilor la adresa misiunii sale teologice, educaţionale şi culturale, la dialogul acesteia  cu ştiinţa, cultura şi societatea, la misiunea sa în societatea românească contemporană, la adresa familiei.

În opinia sa" Biserica trebuie să descopere sensul duhovnicesc al globalizării, să lupte împotriva haosului general, împotriva urii, a nedreptăţii, a dezbinării, împotriva păcatului. Lumea de astăzi e o mare provocare pentru misiunea Bisericii, după cum şi Evanghelia este o provocare pentru lumea contemporană, de aceea, trebuie mai întâi să constate realitatea socială, politică, economică şi culturală a creştinilor în mileniul III. Un fenomen grav şi cunoscut, care flagelează societatea modernă e că pentru mulţi credinţa creştină este nepracticabilă, mulţi creştini se numesc doar în baza faptului că au fost botezaţi creştini, în rest nu există o altă tangenţă cu Biserica.  Misiunea Bisericii în societatea contemporană trebuie să fie una debarastă de formulele perimate şi închistate în strategii sofisticate şi să caute necontenit renaşterea spirituală a societăţii contemporane desacralizate şi să insufle nevoia de căutare şi raportare la Dumnezeu".

Un capitol important în cadrul lucrării l-a dedicat abordării problematicii familiei, rolului şi funcţiilor acesteia, situaţiei actuale a familiei, statutului femeii şi îndatoririlor soţilor. În partea aplicativă a lucrării a realizat un studiu având ca obiectiv evidenţierea sentimentului religios în familiile creştine şi identificarea valorilor morale ale participanţilor. În acest scop, a utilizat mai multe instrumente de lucru (chestionare) de cunoaştere şi comensurare a sentimentului religios, respectiv Chestionarul de evaluare a sentimentului religios, Chestionarul de valori morale şi Chestionarul privind Măsurarea percepţiei credincioşilor asupra relaţiei cu Biserica pe care le-a conceput şi implementat în procesul elaborării lucrării. Comisia de doctorat a opinat că teza prezentată este complexă şi deschide drumuri spre alte căutări, întruneşte toate standardele prevăzute, reprezintă o foarte bună cercetare a obiectului tezei de doctorat, iar contribuţia personală a autorului este una concludentă şi cu relevanţă pentru tema tratată şi a decis în unanimitate să-i acorde titlul de doctor cu calificativul Foarte bine echivalentul calificativului Magna cum laudae. La final, noul doctor în teologie  a depus jurământul de credinţă şi fidelitate faţă de Biserica străbună la capela din incinta facultăţii. La eveniment au participat: prieteni, familia, soţia, copiii, părinţii, cumnata şi nepoţica Ana-Teodora, care pe parcursul prezentării publice a lucrării a avut răbdarea,  iscusinţa şi maturitatea  de a asista şi asculta cuvintele frumoase, ce s-au spus la adresa unchiului şi a  muncii sale.

Noua izbândă a   P.C. Părinte profesor doctor  Ciprian-Vasile Rus reprezintă o binecuvântare a bunului Dumnezeu, o încununare a perseverenţei, studiului temeinic şi învăţăturii aprofundate,  cunoştinţelor dobândite şi acumulate în şcoala generală, seminarul teologic, facultatea de teologie, facultatea de drept, studii masterale de teologie şi drept,  dar şi a  muncii de peste 18 ani desfăşurate în calitate de preot şi profesor, o mulţumire împărtăşită cu familia şi cu bunul său frate Cătălin-Mihai. Totodată, ne-a reamintit că viaţa ne oferă uneori nu numai bucurii, satisfacţii, succese, realizări, înfăptuiri, ci şi reversul lor, pe care le putem depăşi dacă suntem temeinic pregătiţi şi întăriţi în credinţă.

Felicitări, P.C. Părinte profesor doctor  Ciprian-Vasile Rus pentru eforturi, rezultate  şi bucuria făcută celor din jur  şi vă dorim succese cât mai mari în activitatea viitoare. Graţie celor ce v-au educat, susţinut,  stimulat, ajutat, îndrumat, coordonat, evaluat şi v-au fost mereu alături. Dobândirea titlului ştiinţific de doctor în teologie  constituie un   act de mândrie pentru credincioşii Parohiei ortodoxe române din Josenii Bârgăului şi cu siguranţă şi a celor din Parohia din Constanţa păstorită de merituosul şi vrednicul bârgăuan, motiv pentru care îl felicităm încă o dată şi îi dorim multă sănătate şi noi înfăptuiri.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5