Prefectul Stelian Dolha: Cu cei din Prefectură care încearcă să tragă chiulul eu nu lucrez. Să fie foarte clar, e ori, ori! Noroc că nu a nins până acum, Corpul de control al Instituţiei Prefectului intra în belea !

Noroc că nu a nins până acum, când situaţia a fost remediată ! Prefectul Stelian Dolha este nemulţumit de Corpul de control al Instituţiei Prefectului după verificările personale ale bazelor de deszăpezire, constatând că stocul de sare, clorură și nisip nu ar fi ajuns nici pentru un drum dacă venea zăpada. În bazele de la Lechința și de la Sărata, stocul era în minus cu… 90 la sută. Prefectul a cerut suplimentarea cu 100 de tone, urgent, a stocurilor, lucru ce s-a concretizat a doua zi dupăce a fost în teren.
” Eu nu vreau să-mi asum cine știe ce merite că aceste lucruri țin de fișa postului, dar mă întreb ce au făcut ceilalți. În 5 decembrie, autoritățile se lăudau că au verificat stocurile de material antiderapant din județ. În perioada 19 – 23 am făcut o echipă și am pornit spre a verifica depozitele, am crezut că totul e ok. Când colo, surpriză! Pe Drumurile Naționale nu era semnat contractul de achiziție a nisipului. Asta se întâmpla în data de 19.12.2019. Cu alte cuvinte, dacă noi am fi avut o iarnă grea, noi nu aveam nisip pentru că noi nici măcar nu aveam semnat contractul. L-am pus pe domnul Slavita să semneze contractul de achiziție pe capota unei mașini. I-am dat termen două zile pentru ca contractul să fie semnat de toți cei angrenați și, tot în aceste două zile i-am dat termen să văd și primele basculante cu nisip că apar în bază. Am fost și la bazele pentru drumurile județene, unde mă așteptam ca condițiile să fie mai bune. N-a fost chiar așa. LDP-ul are oricum niște probleme financiare. Dar ei, ca stoc de sare, clorură și nisip stăteau destul de bine. În schimb stăteau prost cu utilajele. Nu coincidea numărul de mașini de pe graficul meu cu ce aveau ei. La Lechința, trebuia să avem 450 de tone. În 23 decembrie 2019 era de 45 de tone, doar 10% din cât era necesar. Gândiți-vă ce se întâmpla dacă era zăpadă. Până în 30 decembrie s-a completat cu 145 de tone. Nisip trebuia să fie 1055 de tone, iar în bază erau 100 de tone. I-am cerut șefului de la Dimex, domnului Scurtu, să completeze bazele fiindcă nu putem continua așa. A spus că nu știa nici dânsul. La Sărata, necesarul era de 450 de tone, iar existent 45 de tone. S-a completat cu 145 de tone. Nici la Tiha Bârgăului, nici la Dealul Ștefăniței nu erau condiții bune de depozitare. Jumătate din depozite nu erau acoperite, ceea ce face ca sarea să-și piardă din calități. Le-am cerut ca în primăvară să ne ocupăm și de aceste depozite. Apoi, pe oamenii de la Dealul Ștefăniței i-am găsit în niște condiții cam inumane. Le-am dat termen și s-a rezolvat situația. Mă întreb, dacă nu făceam verificările astea, ce se întâmpla?? Dar totuși, în 5 decembrie, un corp de control din această instituție a fost pe la toate bazele. Adică, ok, au constatat că nu sunt cantitățile. Dar după-aia nu s-a mai întâmplat nimic. Bazele județene aparțin de Consiliul Județean. Să nu credeți că nu i-am întrebat și pe cei de la Consiliul Județean ce au făcut” spune prefectul!

Situaţia nu va rămâne aşa. “Am întrebat corpul meu de control – care ar trebui să fie mâna mea dreaptă – ce au făcut în perioada asta. Acum sunt în concediu, dar vor veni și din concediu. Instituția Prefectului e în mare parte ok, oamenii lucrează, dar cu cei care încearcă să tragă chiulul prin instituția aceasta eu nu lucrez. Să fie foarte clar, e ori, ori! Nu se poate așa, nu merge. Țara asta nu mai poate funcționa așa. Toți suntem plățiți din banii cetățenilor și trebuie să înțelegem asta. Nu am de de gând să continui o colaborare cu oameni care nu performează, pe care îi văd eu că nu sunt interesați în bunul mers al acestei instituții. Primul exemplu e corpul meu de control. Îi aștept să vină din concediu, le-am și transmis, sigur le-am stricat concediile prin Viena sau pe unde sunt, când le-am spus că îi aștept să se întoarcă acasă. De ce? Pentru că nu ai voie să faci control pe data de 5, să vezi că nu ai materiale pe stocuri și tu să nu te duci apoi și să spui: când remediem situația? Ați văzut, ministrul Vela l-a demis pe un șef de poliție în direct, la videoconferință. De ce? Pentru că nu și-a făcut treaba. Acum nu că ar trebui să fie acest lucru model, dar cred că țara asta nu mai poate funcționa așa. Mai ales că toți suntem plătiți din banii cetățenilor, suntem în slujba lor, trebuie să înțelegem asta odată și odată. La privat dacă nu îți faci bani de pâine nu mănânci pâine, pe la stat din câte observ eu mănâncă pâine și dacă nu îţi faci bani de pâine. Chestia asta trebuie să se termine odată. Cât ține de mine, o să încerc să punem lucrurile pe un făgaș normal”, a declarant, într-o conferinţă de presă, Stelian Dolha.
În ce priveşte șefii instituțiilor deconcentrate, Stelian Dolha declară: ” este procedura cu auditul pe fiecare instituție în parte. Eu nu sunt pe principiul de a schimba doar de dragul de a schimba, dar pe de altă parte nici nu poți să stai cu mâinile în sân. Acolo unde lucrurile nu merg nu ai voie să stai cu mâinile în sân, nu poți să spui că totul e OK, că toate lucrurile sunt minunate în Bistrița-Năsăud, iar tu nu faci nimic, nu faci schimbările respective. Ba trebuie făcute”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5