Preotul Vasile Beni: Buna Vestire, o sărbătoare a bucuriei. Maica Domnului ne poartă de grijă fiecăruia dintre noi
Dragii noştri credincioşi!
Sărbătoarea din 25 martie este înscrisă în calendar ca fiind Buna Vestire și este una din cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului, fiind singurul praznic din ciclul mariologic care are un temei biblic. Este o sărbătoare a bucuriei, care anunţă începutul mântuirii.
Buna Vestire conţine în sine în mod virtual toate praznicele creştine şi odată cu acest eveniment se inaugurează ,,plinirea vremii" (Gal. 4, 4) şi se descoperă ,,taina cea din veci ascunsă". Buna Vestire constituie sfârşitul făgăduinţelor pentru venirea lui Mesia şi începutul mântuirii pentru om. Acum se împlinesc toate profeţiile Vechiului Testament, iar prin acceptarea de către Sfânta Fecioară Maria a acestei lucrări divine, întreg neamul omenesc se pregăteşte pentru eliberarea de sub robia păcatului şi a morţii.
Argumente din Sfânta Scriptură pentru cinstirea Maicii Domnului
Învăţătura Bisericii despre Maica Domnului ne spune că este Pururea Fecioară, Născătoare de Dumnezeu (Teotokos), Mijlocitoare permanentă şi Rugătoare neîncetată.
Sfânta Treime este tainic prezentă la întruparea lui Hristos ca om-Tatăl a ales-o, Fiul S-a întrupat, iar Duhul Sfânt a adumbrit-o. ,Stătut-a împărăteasa de-a dreapta ta în haină aurită şi preaînfrumuseţată. Pomeni-vor numele tău în tot neamul şi neamul. pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac şi-n veacul veacului”(Psalmul 44,11,20-21).
Maica Domnului, pururea Fecioară: ,,Poarta aceasta v-a fi închisă,nu se v-a deschide şi nici un om nu v-a intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea”(Iezechil 44,2).
,,Că a căutat spre smerenia roabei sale, că iată de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui” (Luca 1,48-49).
,,Fericit este pântecele care te-a purtat şi sânii la care ai supt! Iar El a zis:,,Aşa este,dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzesc pe el”(Luca 11,27-28).
Cinstirea Maicii Domnului este exprimată mai întâi de înger şi apoi de oameni. Arhanghelul Gavriil îi arată un respect deosebit atunci când se pleacă înaintea ei: ,,Şi intrând îngerul i-a zis: Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei”(Luca 1,28-29).
Maica Domnului e Născătoare de Dumnezeu-,,Duhul sfânt se v-a pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri, pentru aceea şi Sfântul care se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu se va numi”(Luca 1,35-36).
La nunta din Cana Galileii la intervenţia Maicii Sfinte când aceasta îi aduce doar la cunoştinţă că nu mai au vin, Iisus face prima minune (Ioan 2,3-10).
Să-i cerem și noi ajutorul celei ce l-a purtat în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, celei care a mijlocit pentru mirii de la nunta din Cana Galileii, pentru că asemenea unei mame ne poartă de grijă fiecăruia dintre noi.
Maica Domnului şi copilul milos
Un copil, rămas orfan de amândoi părinţii, a fost crescut de un unchi de-al său, care îi purta de grijă, îi cumpăra haine şi îi dădea să mănânce. De la un timp însă unchiul a observat că după ce mânca, micuţul lua o bucată de pâine, plecând de acasă cu ea spre curtea bisericii. Acolo, la poarta bisericii se afla o icoană mare, pe care era zugrăvit chipul Maicii Domnului cu pruncul Iisus în braţe. Copilul credea că Iisus din icoană este viu şi că îi este foame şi Lui şi nu avea ce să mănânce. De aceea venea în fiecare zi la El şi îi aducea o bucăţică de pâine pe care o punea lângă icoană. Într-o zi unchiul îl certă, întrebându-l pe nepot unde duce pâinea în fiecare zi. Copilul îi răspunde că în curtea bisericii este un copil sărac, care n-are ce mânca şi lui îi duce pâinea. Crezând că este vorba despre un copil ştrengar din sat care îl amăgeşte ca să-i ducă mâncare, unchiul îi zise cu asprime: -Dacă este aşa du-te la acest copil să-ţi dea să mănânci că eu nu-ţi mai dau. Bietul prunc, plângând veni la Biserică, în faţa icoanei, zicând pruncului Iisus: „Mititelule, sunt tare flămând şi unchiul nu îmi mai dă de mâncare. Dă-mi te rog o bucată de pâine că şi eu ţi-am dat când am avut. Şi se spune că Maica Domnului s-a făcut vie şi a scos o pâine de sub omofor şi i-a dat-o băiatului zicând: „Ia această pâine din care să mănânci tu şi urmaşii urmaşilor tăi .(Din cartea: Rugăciuni şi poezii pentru copii, Editura Lumină din Lumină, p.171).
La finalul acestei meditații mă opresc la imnul compus de sfântul Nectarie din Eghina:
Fecioară Maică Maria / Stăpână-mpărăteasă
Curată fiică din Adam / Parfum de floare aleasă
Potir sfințit ce dăruiești / Izvor de nemurire
Adapă-ne pe noi cei reci / Cu veșnica-ți iubire
Și ne hrănește ne-ncetat / Cu pâinea de viață
Ce dintru tine s-a luat / Fecioară Preacurată
Fecioară Maică te avem / Liman de mântuire
Și bucurie și îndemn. / Și cale de suire
Și cu căldură te rugăm / Stăpână preasfințită
Păzește-ne te implorăm / De-a celui rău ispită
Ne apără și te fă zid / Și turn de apărare
Și călăuză celora / Ce-n tine-și au scăpare
Și împărăția lui Hristos / Ne-o dă ca moștenire
Ca să-ți aducem ca prinos / A noastră mulțumire
Și să-ți cântăm neîncetat / Cântarea ta-n vecie
Cuvine-se cu adevărat / Să te slăvim Marie
Pe tine te fericim. Pr. Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: ”Ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu”(Luca 18,27)- Naşterea Maicii Domnului
- Preot Vasile Beni: Un îndemn la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului
- Pr. Vasile Beni: Viața Maicii Domnului pe pământ este un șir de minuni ce se întind de la naștere până la mutarea sa la cer
- Pr. Vasile Beni: Postul și Paraclisul Maicii Domnului sunt aripile care ne apropie mai mult de Dumnezeu
- Preot Vasile Beni: Maica Domnului şi copilul milos. Să ne rugăm, să o cinstim, să postim în cinstea Maicii Domnului, dar şi să vedem ce face Maica Domnului pentru noi!
Adaugă comentariu nou