Preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr .Ioan Aurel Pop, la Bistriţa: Ne iubim ţara nu pentru că este mare sau mică, ci pentru că este, așa cum este, a noastră
„Un popor trebuie să creadă în el însuşi, să se roage, să respecte rânduielile şi să fie cu privirea aţintită spre viitor. Ne iubim ţara nu pentru că este mare sau mică, ci pentru că este, așa cum este, a noastră”, a spus academicianul prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la conferința „De la SAT la STAT”, susţinută astăzi la Bistriţa. Evenimentul a fost organizat de managerul Gavril Mureșan şi o serie de asociații.
„Este o plăcere să-l asculți pe preşedintele celui mai înalt for de consacrare a valorii culturale și științifice din România, Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, care de fiecare dată reușește să ne facă mândri că suntem români și să ne ofere o doză de optimism cu privire la următoarea filă de istorie pe care o vom scrie ÎMPREUNĂ, noi, românii.
În județul nostru, apărat de două lanțuri muntoase, lucrurile se desfășoară mai în liniște față de ce este acum în țară și în Uniunea Europeană și putem să ne folosim energiile în scopul dezvoltării comunității în care trăim. Din această oază, pot spune că sunt în continuare optimist și sper că noi, toți cei ce simțim românește, o să trecem peste perioada de dezbinare națională, o să devenim mai uniți și o să îi ascultăm mai mult pe acei oameni care au cu adevărat ceva de spus. Îi mulțumesc foarte mult Dlui Academician Ioan Aurel Pop pentru că a revenit la Bistrița, ca istoric, om al cărții și cuvintelor, dar mai ales ca și Cetățean de onoare a județului. Vă mai așteptăm în Bistrița-Năsăud și îmi doresc ca astfel de conferințe să devină într-adevăr o tradiție”, a declarat preşedintele Emil Radu Moldovan.
Prezent la conferință, prefectul Ovidiu Victor Frenț a transmis că avem cu toții proiecte personale, dar toate împreună contribuie la cel mai important proiect, România.
„Mă bucur că, deși a trecut Centenarul Marii Uniri, astfel de întâlniri continuă, aduc împreună oameni preocupați de viitor și avem ca invitat un om atât de important și de bine pregătit, dl. Academician Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop. Și România s-a creat tot prin faptul că oamenii s-au întâlnit și au dorit ca împreună să construiască propria casă, propria țară! La acest construct, un rol important l-au avut învățații, înțelepții.
De aceea cred că și acum, orice strategie, oricâte proiecte mari de țară ar fi, ar trebui să se facă cu consultarea și cu acordul Academiei Române. Apropo de titlul conferinței “De la sat la stat”, satul este cea mai veche formă de organizare a statului. Apoi, dacă ne zgâriem puțin cu toții, descoperim că suntem țărani sau fii de țărani!
Deci vă invit la cât mai multe acțiuni de clacă, cât mai utile, și haideți să facem mai mult, să ne punem de acord, să continuăm să ducem România pe drumul cel bun! Mulțumesc dl. Acad. Ioan Aurel Pop că a revenit în județul nostru, vă mai așteptăm de câte ori puteți să veniți și îmi doresc ca data viitoare să reușim să facem accesibil discursul dumneavoastră generației tinere”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ.
Citiţi şi:
- Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a inaugurat filiala de la Extensia Universitară Bistriţa a UBB
- ÎNCĂ UN SUCCES ÎN CERCETAREA ŞTIINŢIFICĂ, OBŢINUT DE UN BÂRGĂUAN
- Debut pentru şcoala de vară a dascălilor de istorie
- Şcoală de vară pentru profesorii de istorie din afara graniţelor
- Ioan Pintea şi Gavril Țărmure, la Academia Română, la sesiunea George Coșbuc 150
Comentarii
Din pacate, in zilele prea multa istorie se face dupa ureche de catre nespecialisti. Legat de Centenarul Unirii un exemplu de "istorie dupa ureche" este chiar orasul Bistrita, unde inca din 2012, primarul Cretu a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, nestiind ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, ce mai contează. Dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu contează daca-i Mare sau Mică. Dupa ce si-a dat seama de gafa comisă, primarul a incercat s-o dreaga facând o declaratie de-a dreptul idioata: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”.
Primarul Cretu nu stie ca nu Cuza, ci Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindcă la 1600 el a infăptuit Unirea celor trei tari romanesti si s-a proclamat domn al Munteniei, Ardealului si a toată tara Moldovei. Ba mai mult, in 2018 cu prilejul dezvelirii statuii lui Petru Rareş ridicată în piaţa care îi poartă numele , un alt individ cu pretentii intelectuale a facut o afirmatie si mai halucinantă : „Petru Rareş este un precursor al Marii Uniri".
In schimb, cu toate ca Primăria Bistrița a promis la inceputul anului 2018, realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918,care să fie amplasat în Piața Unirii, acest lucru care nu s-a materializat. De aceea, ar trebui ca un MONUMENT AL UNIRII sa fie realizat macar pana pe 4 iunie 2020, cand se implinesc 100 de ani de cand s-a semnat Pacea cu Ungaria de la Versailles in palatul Trianon. Avand in vedere ca Piata Unirii din Bistrita este de dimensiuni reduse ca suprafata, acest "Monument al Unirii" ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmura cu inaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar impreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Adaugă comentariu nou