Comisia de Cod Electoral: Preşedinţii de Consilii Judeţene, aleşi prin vot indirect al membrilor CJ

Preşedintele Radu Moldovan: E o profundă greşeală. Sunt în dezacord total

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, consideră „o profundă greşeală” decizia Comisiei de Cod electoral care a stabilit, „la nivel de principiu”, ca viitorii preşedinţi ai Consiliilor Judeţene să fie aleşi prin vot indirect, dintre membrii consiliilor şi de către aceştia.
„Am două variante, să vă dau un răspuns politic sau unul sincer. Politic, ar trebui să fiu în acord cu partidul meu care a susţinut în unanimitate o astfel de alegere. Eu cred că este o profundă greşeală şi vă spun de ce. Una este când te duci în faţa cetăţeanului şi spui „ăsta sunt, mă votezi sau mă trimiţi acasă” şi alta e să umblu cu căciula în mână, două săptămâni, noaptea, după consilierii judeţeni, să constituim majorităţi.
Mi se pare o profundă greşeală, la care şi dumneavoastră (n.n. – media), instituţiile pe care le reprezentaţi, au o cobtribuţie. Trebuie să desfiinţăm baronii.
Cred că e o greşeală profundă să iei din mâna cetăţeanului dreptul de a-şi alege preşedintele de Consiliu Judeţean şi să laşi iar la jocurile de culise această alegere”, a declarat preşedintele Emil Radu Moldovan.
Preşedintele CJ BN a menţionat că, sub acest aspect, este în „total dezacord” cu această deciziea partidului, la fel cum s-a întâmplat şi din prisma schimbării filizofiei de repartizare a bugetului.
„La întâlnirea Comitetului Executiv de la Sinaia, ne-am exprimat această poziţie. Cred că nu a contat. Am spus public că eu cred că este o greşeală, dar se pare că majoritatea partidului a decis altceva. Nu a fost o dezbatere pe tema aceasta, s-a exprimat doar o poziţie. (...)
Eu cred că cel mai corect este ca cetăţeanul să decidă, nu cred că se rezolvă ceva readucând alegerea la jocuri de culise.
Mie ca persoană, care ştiu ce fac şi care îmi este rolul aici, îmi produce o detamăgire. De ce să mă trimiţi pe mine la mâna consilierilor judeţeni, nu că nu aş avea încredere în colegii mei. Eu mă străduiesc să-i mulţumesc pe cetăţeni, nu pe consilierii judeţeni. Mă duci din zona de a mă interesa mai puţin cetăţeanul şi să mă intereseze mai mult consilierul. Cred că e greşit”, a adăugat Radu Moldovan, oarecum convins de existenţa unui acord între toate partidele pe această temă.
În ceea ce priveşte o eventuală candidatură în 2016, preşedintele CJ a răspunssec: „în cazul ăsta nu ştiu!”.

Comentarii

18/02/15 10:27
Cetatean

Domnul Raducu ,
Ba este foarte bine acest lucru. Toate functiile alesilor locali, sunt la mana cetatenilor. Prin electorat, se aleg primarii si consilierii locali, care au atributiuni in domeniul administratiei locale. Toate aceste entitati locale, laolalta, constituie "judetul" si "tzara " asta... in ansamblu.
Firesc este ca pentru a gestiona atributiunile legate de Consiliile Judetene, toate "entitatile locale"... sa poata sa-si puna punctual de vedere si acesti consilieri si acest sef de consiliu judetean, ( "baroni"... cum sunt majoritatea dintre ei... ) sa fie din randul celor "de jos"... si sa fie foarte stransi legati de ei, pentru ca , nimic nu se poate face independent si fara sa-i intrebe cineva si pe ei, daca sunt ori nu de acord cu planurile la nivel judetean. Astfel, este foarte bine, ca toti acesti "alesi judeteni"... sa fie "numiti " din randul consilierilor locali, pe fiecare domeniu de activitate judeteana, tinandu-se cont de calificarile tehnocrato-profesionale, ale "eligibilului" si mai putin de "calitatile politice" ale acestuia. Prin aceasta, Consiliile judetene, vor fi mult mai legate de cele locale in mod indubitabil.
Totodata, bine ar fi, ca toti primarii locali, sa se subordoneze Sefului Consiliului Judetean, acesta din urma, sa poata asigura si coordona nu numai un control al deciziilor locale, dar si o fructuasa cooperare si colaborare intre consilii, cand este vorba de un interes judetean, iar la nivel national, toti acesti presedinti de consilii judetene, sa se subordoneze direct si nemijlocit, Guvernului - care gestioneaza administratia la nivel national.
Daca guvernarea de astazi a gandit astfel, este foarte bine, domnule Raducu ! Si bine ar fi, ca toate functiile din administratia locala si judeteana ori nationala, sa nu mai poata fi ocupate pe criteriul apartenentei de "partid"... ci exclusiv pe criteriul technocrat-profesional , ptr ca "politicul" isi pune in anumite functii importante tot felul de "smecheri" fara calificare si fara experienta necesara bunului mers al administratiei in ansamblu si de aceia in foarte multe domenii totul merge de-a-ndoaselea... dar asa, "alesii locali" au o cheie de control si de influienta pozitiva al celor "judeteni" si un cuvant de spus la absolut tot ceea ce se doreste a se realiza de interes judetean ( sau national... de ce nu... )
Ceea ce nu-ti place dumitale, este faptul ca nu vor mai putea candida pe aceasta functie doar 1...2...sau 3 cel mult... si cu "titlu exact"... ( sub aripa unui anume partid de la guvernare ) si ca niciodata nu se stie ce vor alege si hotara indirect cetatenii, prin alesii lor locali.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5