Preşedintele Radu Moldovan: Nu sunt foarte încântat de o guvernare alături de liberali! Cred că de la PNL va fi noul prim-ministru!
Preşedintele Consiliului Judeţean şi liderul social-democraţilor din judeţ, Emil Radu Moldovan, a declarat că nu este foarte încântat de intrarea la guvernare a PSD alături de liberali, însă decizia luată în contextul actual de către echipa de conducere a formaţiunii nu poate fi contestată.
„Răspunsul meu este că susţin public poziţia domnului Turc (n.n. – preşedintele PNL BN, Ioan Turc, a susţinut refacerea alianţei PNL-USR –UDMR), nu sunt foarte interesat de o guvernare alături de liberali. În schimb, decizia colegilor mei de a ne asuma responsabilitatea acum, când ţara este într-o situaţie atât de critică şi în criză, nu o pot contesta, deşi nu sunt foarte încântat. Sper ca cei care discută în momentul de faţă şi negociază să înţeleagă că această criză politică, care durează deja de două luni, a provocat mari daune României. După declaraţiile preşedintelui PSD, am văzut că noi ne vom reuni până cel târziu vineri, când va veni cu o poziţie pro sau contra intrării la guvernare, în urma negocierilor. Cred că săptămâna viitoare, România ar trebui să aibă un Guvern, dacă oamenii de acolo înţeleg – cei din PSD înţeleg, au înţeles foarte bine. Şedinţele noastre sunt scurte, iar deciziile au fost luate. Eu cred şi îmi doresc – cred că ar fi un termen rezonabil – ca pe finalul săptămânii viitoare România să aibă Guvern”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.
În ceea ce priveşte un eventual protocol de colaborare la nivel judeţean între PNL şi PSD, liderul social-democrat a menţionat că „din păcate, nu va exista, pentru că, şi în viaţa de zi cu zi, atunci când îţi place de cineva, încerci să-l cucereşti”.
„În momentul de faţă, când noi vedem că Partidul Naţional Liberal vrea cu USR-ul, nu o să le stricăm această dragoste şi o să-i lăsăm să se iubească în continuare. (…) Lucrăm foarte bine din punct de vedere administrativ, am lucrat şi le mulţumesc partenerilor de la PNL care au funcţii administrative pentru că de fiecare dată am găsit înţelegere atunci când a fost vorba de proiecte pentru dezvoltarea judeţului. Şi cu grupul de consilieri judeţeni PNL, şi la nivelul Instituţiei Prefectului, şi la nivelul primăriei municipiului Bistriţa, nu am de reproşat nimic, colaborăm foarte bine. Din punct de vedere politic, am luat act de poziţia dânşilor şi o susţinem”, a spus Radu Moldovan..
Întrebat despre cine va deţine funcţia de premier al României, preşedintele Moldovan a menţionat că, în opinia sa, „de la PNL va fi noul prim-ministru”. „Nu ne cramponăm de funcţii, nu ne interesează neapărat ce poziţii va ocupa PSD. În momentul de faţă trebuie salvată România, de asta trebuie să ajungem acolo, nu pentru funcţii”, a concluzionat el.
Citiţi şi:
- Victor Ponta: Diferenţa dintre candidaţii PSD şi PNL, în Bistriţa-Năsăud, ca între Champions League şi liga orăşenească
- Valeriu Zgonea: Mulţi dintre cei care au fost propuşi de PNL vor rămâne în funcţii. Chiar şi prefecţii. PSD a fost un partener loial
- Radu Moldovan, despre o posibilă alianţă PSD-PNL:,,Este prematur să discutăm despre alianţe înscrise juridic”
- Radu Moldovan: Cred că Liviu Dragnea este cea mai bună variantă de premier
- Valeriu Zgonea: După alegerile europarlamentare, liberalii se vor întoarce în USL
Comentarii
Poi daca primul-ministru va fi liberal, atunci Presedintele Camerei Deputatilor, sa fie de la PSD... si cu prima ocazie, destituiti-l pe presedinte Johannis , ptr ca nu este presedintele romanilor ci exclusiv al liberalilor si domnia sa este cauza tuturor neintelegerilor din aceasta tzara !
Motto:
"Se poate pune întrebarea dacă, în împrejurările actuale şi cu grupările existente ale partidelor politice din ţară, va fi sau nu cu putinţă ca guvernul să izbutească pe deplin în realizarea programului său de reforme, dînd ţărei toate îmbunătăţirile pe care timpul şi situaţiunea poporului o reclamă."
(Mihai Eminescu- România liberă,13 ianuarie 1889)
Decizia Biroului Politic Național al PNL de formare a unui nou guvern alături de PSD arată că liberalii n-au învățat nimic din „monstruoasa coalitie” numită Uniunea Social-Liberală (USL) înființată pe 5 februarie 2011, printr-un un Protocol semnat de liderii de atunci ai PSD, PNL și PC, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin. Conform protocolului Victor Ponta- Președintele PSD urma să fie premier după alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu- președintele PNL , candidat la prezidențialele din 2014. Numai că după 2012 odată ce s-a văzut cu sacii în cărută, Victor Ponta s-a băgat ca porcul să candideze si la prezidentiale în 2014, încălcând protocolul semnat la înfiintarea USL. Astfel, alianta USL s-a prăbușit înainte de prezidențialele din 2014 care au adîncit neîncrederea între Victor Ponta și Crin Antonescu. Oricum Radu Moldovan nu întelege mare lucru din filozofia puterii politice într-un regim democratic. Noua alianță de guvernare ce se prefigurează între PNL cu PSD si UDMR este o anomalie. Si asta pentru că o astfel de alianță se apropie de conceptul unui guvern de uniune naţională care presupune că toate forţele politice parlamentare sunt la putere şi niciuna nu este în opoziţie. În această situaţie este anihilată democraţia pluripartită care se bazează pe faptul că puterea este temperată de opoziţie. Lipsa unei opoziţii parlamentare puternice creează premisele pentru abuzuri din partea puterii. Pe de altă parte, un guvern de uniune naţională nu înseamnă câtuşi de puţin că şi societatea se uneşte şi începe să tragă în aceeaşi direcţie. Dimpotrivă, că dacă toate forţele politice sunt la putere, opoziţia se mută în interiorul partidelor din arcul guvernamental. Fracţiunile interioare din partide, nemulţumite de distribuţia inechitabilă a puterii, vor genera conflicte interne care vor submina activitatea întregului guvern. Lucrul cel mai grav este că de eşecul guvernului de uniune naţională vor profita mişcările extremiste de orice fel.
De data asta o asociere la guvernare intre PNL, PSD si UDMR, pune sub semnul întrebării realizarea setului de reforme de care tara are nevoie si care este prevăzut si asumat prin PNRR. Se stie că PSD este un adversar al Reformei statului si în special al reformelor din justiție, precum și al reformei administrative.
Din acest punct de vedere, refacerea alianței de guvernare PNL – USR – UDMR, ar fi fost o solutie mai înteleaptă din partea PNL.
CONCLUZIA, ca un arc peste timp este trasă tot de Mihai Eminescu si este mai actuală ca niciodată:
"Toate aceste împrejurări, izolate una de alta, par a nu avea însemnătate; însă, luate la un loc, ele întăresc presupunerea că se pregătesc diferite expediente, îndreptate contra cabinetului şi, în adevăr, înţelegerea stabilită cu atîta greutate ar fi pusă în cestiune şi s-ar decide definitiv întrebarea dacă ţara mai e în stare ca, sub conducerea unor oameni încercaţi şi dezinteresaţi, să se dezvolte înainte, sau dacă, în locul erei nouă de reforme administrative, sociale şi financiare, o să revie timpul de neomenoasă exploatare şi de vînătoare de funcţiuni pe care l-am avut de curînd. Mult n-ar dura o asemenea reacţiune, dar în orice caz, în timpuri în care ţara are nevoie de o conducere serioasă pentru garantarea siguranţei sale, o asemenea reacţiune ar fi o nenorocire."
Vezi: https://www.mihai-eminescu.ro/se-poate-pune-intrebarea-de-mihai-eminescu...
Adaugă comentariu nou